Java grafieken voor Opendata

Hoi Weerman,

Daarna wordt een abonnement aangeboden. Dit heet metered model en wij geloven dat dit de toekomst is voor kwaliteitsjournalistiek. Het spreekt voor zich dat de abonnees van NRC Handelsblad, nrc.next en NRC Q toegang tot ál onze artikelen hebben.

Verdienmodel is/blijft een lastig vraagstuk. N.B. Als jij alle artikelen van NRC sprokkelt en ik doe dat voor Telegraaf en dan het in een virtuele hidden Tor service gaan zetten. Beter is om 100 peers dit te laten doen, en checken of de hashcode van de artikelen wel hetzelfde is, dit voorkomt dat ze unieke content naar jou gaan sturen om “Wie is de mol?” te vangen.

Erg bedankt voor jouw aanvulling op bitcoins.

Ik denk dat we aan vooravond staan dat we virtuele munt gaan gebruiken. Vanuit de overheid willen ze graag klantbeeld. Eigenlijk willen ze wat ik maar zou noemen een “tijdsklantbeeld”. Alle transacties wat een persoon in de tijd gezien doet door statisch programma ‘trekken’ en kijken of dat wel of niet volgens patroon goed is. Waarom zullen ze de metagegevens van telefoons aangevuld met gps coördinaten in de tijdgezien op den duur niet gaan gebruiken?

Ik zie nu ook dat je ‘contactloos’ kan betalen bij AH, dus krijgt men in potentie steeds beter beeld wat persoon doet. De kassabon wordt straks bij de transactie opgenomen. Het geeft mij een niet goed gevoel. Ik vind niet erg dat bij een transactie erg veel detail gegevens worden vastgelegd, echter deze transacties zou niet bij de bank te zien moeten zijn, zou onderdeel van transactie in een virtuele munt kunnen zijn en opgeslagen in je persoonlijk database. Even scherp formuleren. Bij 1 hack bij de bank kunnen alle transacties op straat liggen. Indien alle transacties op je eigen server staan ben jij er zelf verantwoordelijk voor of “bad guys” binnen komen. Bijkomend voordeel is dat elke server/peer moet gehackt worden door (bv. NSA). Op zich wel leuk om transactie en kassabon in “blockchain” technologie te gieten, maar je moet zelf kunnen kiezen of je dat wel wilt.

Zakelijke ING rekening
Ik ga zakelijke ING rekening openen om te testen of het wel kan werken. Puzzel: Ik maak 700 euro van mijn privé naar mijn zakelijke rekening. De 700 euro omzetten naar een virtuele munt (Pincoins). Daarna 500 Pincoins overmaken van virtuele munt naar mijn verhuurder via zakelijke rekening. Indien ik 50 Pincoins aan iemand geef via bepaalde code, dan kan deze persoon naar een rekening nummer die hij wil vanaf mijn zakelijk rekening bijvoorbeeld <50 euro overboeken. De ontvangende persoon zou het bedrag ook weer kunnen splitsen en andere bedragen mits niet boven de 50 Pincoins komt.

• Alleen ondernemers of organisaties die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen eHerkenning aanvragen.

Ik ben voornemens om ‘PersInfoNet’ eenmanszaak op te richten, want alleen ondernemers mogen eHerkenningsmiddel aanvragen. Eigenlijk wil ik ons telefoonboek aanvullen met gegevens die je uit ‘eHerkenning’ kan halen. Zou liever BV oprichten om mijn privé vermogen af te schermen, echter “De directeur (DGA) moet minimaal 42.000 euro salaris per jaar uitgekeerd krijgen”. Daarom is dat niet haalbaar. Echter ik zie net op Businessclass dat je onder deze voorwaarde uit zou kunnen komen door VOF.

Zit wel risico in. Bij Uber heb je boze taxichauffeurs. Bij werkende virtuele munt straks “duizenden bankemployees” achter je aan… Daarom is het wel te begrijpen waarom de uitvinder van de bitcoin zo vaag doet of hij wel de uitvinder is!

De hartelijke groet Jan Marco

Anders dan vanwege eventueel niet aangegeven privékilometers in het Paas-weekeinde bij woonboulevards nummerplaten van lease-autos fotograferen?

Waarom niet nog meer data verwerven en daarbij betrekken. Als jij met “ze” de lokale en landelijke overheden bedoelt, dan zal het zijn omdat de daarvoor benodigde software te duur is en niet goed werkt.

Het gaat daarbij dan om een “disfunctionele markt die door leveranciers maximaal wordt benut”:

Gemeenten in de tang van de softwareleverancier

Gemeenten gebruiken tientallen systemen voor paspoorten, uitkeringen en de belastingen. Het draaiend houden en aan elkaar verbinden van al die systemen is een enorme opgave die leidt tot hoge prijzen en grote problemen.

Reporter Radio en NRC Handelsblad onderzochten maandenlang de gemeenten en hun computersysteemleveranciers. Uit tientallen gesprekken met ambtenaren en een enquete onder alle Nederlande gemeenten komt een beeld naar boven van een disfunctionele markt die door leveranciers maximaal wordt benut – en gemeenten die deze situatie door onkunde, gewenning of een gevoel van hulpeloosheid grotendeels op haar beloop laten.

In de studio onderzoeksjournalist Derk Stokmans van NRC Handelsblad en Huub Floor van Reporter Radio. Zij geven duiding bij het verdwalen in de wereld van gemeentelijke comuptersystemen.

KRO-NCRV - Reporter Radio - 18 oktober 2015

De feitelijke monopoliepositie van twee grote leveranciers van gemeentelijke software, PinkRoccade en Centric, leidt tot hoge prijzen en klachten over kwaliteit …

Waar al dat geld blijft? Het is wel degelijk allemaal goud wat daar blinkt, alleen al de bewegwijzering in de vestigingen van PinkRoccade bijvoorbeeld diende als onderdeel van de PinkRoccade huisstijl “een voorname uitstraling te kennen”:

Reactie Centric op de uitkomsten van het onderzoek dat NRC Handelsblad en Reporter Radio hebben uitgevoerd naar de gemeentelijke ICT-markt en de ervaringen van gemeenten met hun softwareleveranciers:

Over de lage prijs/kwaliteit beleving en hoge kosten

Wij leveren passende oplossingen tegen marktconforme tarieven. Het feit dat we via aanbestedingen steeds weer nieuwe klanten mogen verwelkomen en ons marktaandeel hierdoor groeit bevestigt dit. Toch is de prijs/kwaliteit beleving laag onder respondenten van het onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio.

Ook bij het klanttevredenheidsonderzoek van de onafhankelijke Gebruikersvereniging Centric zien we een lage waardering op dit punt. Wel is de waardering gestegen ten opzichte van 2013. Wij zijn ervan overtuigd dat open en transparante communicatie positief bijdraagt aan de prijs/kwaliteit beleving.

Voor PinkRoccade-klanten bestaat er ook zo’n Gebruikersvereniging. Papegaaitje-leef-je-nog:

Nieuwe producten

Van de circa 200 PinkRoccade-gemeenten, -provincies en -waterschappen zijn er 164 lid van de Gebruikersvereniging PinkRoccade Local Government.

De ambtelijk secretaris van de vereniging bestrijdt dat het alleen om een tariefsverhoging gaat. “Men krijgt daarvoor ook meerdere vernieuwde producten die anders nog duurder zouden zijn.”

De bovenkastletters in “PinkRoccade” staan ook voor “PR”. Zorg ervoor dat je voldoende spiegeltjes en kralen bij je hebt voor deze of gene inheemse notabele:

Waar het voor ons op neerkomt, ICT kost gemeenten nog steeds 74 euro per inwoner. Zo te zien ligt dat niet alleen aan genoemde twee leveranciers:

Verschillen

Gemeenten die kleiner zijn dan 100.000 inwoners geven gemiddeld per inwoner 62 euro uit; voor grotere gemeenten is dat 81 euro. Dat - overigens bekende bekende - verschil komt door de complexere informatievoorziening en de hogere eisen aan ICT-dienstverlening in grotere gemeenten.

Een ander opvallend verschil is dat kleinere gemeenten relatief meer uitgeven aan software en grotere meer aan personeel. Tezamen vormen personeel en software al jaren rond de 74 procent van de kosten.

‘Werkplek’ goedkoper

Uit het onderzoek, dat M&I uitvoerde onder 24 middelgrote en grote gemeenten (niet de allergrootsten), blijkt ook dat de kosten per werkplek zijn gedaald van 6685 euro naar 6101 euro. Daarbij geldt wel de kanttekening dat het aantal werkplekken per medewerker is toegenomen tot 1,4, door het groeiende aantal mobiele devices. In totaal zijn de werkplekkosten goed voor 6,2 procent van de kosten.

Binnenlandsbestuur.nl - Digitaal - Nieuws - 18 sep 2014

Uitzending van die bewuste aflevering van “onderzoeksjournalistiek” over PinkRoccade en Centric als “grootleveranciers van gemeentesoftware”, vanavond, zondag 18 oktober 19.00 NPO Radio 1.

Hoi Weerman,

Het gaat daarbij dan om een “disfunctionele markt die door leveranciers maximaal wordt benut”:

De feitelijke monopoliepositie van twee grote leveranciers van gemeentelijke software, PinkRoccade en Centric, leidt tot hoge prijzen en klachten over kwaliteit …

Dat noemen we gewone marktwerking! Paar jaar geleden waren er veel te veel ICT-ers. Toen hebben ze (overheid) ook de tarieven verlaagd richting de toeleveranciers. Nu hebben we ICT schaarste dus verhogen de toeleveranciers hun prijzen. N.B. De grote bouwprojecten lijden de toeleveranciers (BAM, etc) grote verliezen op omdat overheid scherp heeft ingekocht omdat de overheid het risico heeft doorgeschoven naar de gretige toeleveranciers die in slechte tijden “hun kop boven water wilden houden”. Moeten wij hen nu ook gaan compenseren?

Zou ook kunnen dat er nu een paar leveranciers over zijn gehouden komt mogelijk omdat de overheid de opdrachten alleen maar aan paar partijen heeft gegund. Monopoly komt m.i. door de manier waarop de overheid de opdrachten uit zet in de markt.

Gemeenten gebruiken tientallen systemen voor paspoorten, uitkeringen en de belastingen. Het draaiend houden en aan elkaar verbinden van al die systemen is een enorme opgave die leidt tot hoge prijzen en grote problemen.

Bij het ontwerp moeten gemeenten al hebben meegenomen dat ze die systemen met elkaar willen laten communiceren en wel via open standaarden. Dit voorkomt “vendor lock in”. Het draaiend houden is een enorme opgave en je moet stevig elk jaar investeren in de systemen. Je kan niet de schuld bij de toeleverancier leggen als je zelf de systemen gaat “uitwonen”.

en gemeenten die deze situatie door onkunde, gewenning of een gevoel van hulpeloosheid grotendeels op haar beloop laten.

Anders geformuleerd dat het ontbreekt aan leiderschap bij de gemeenten. Als gemeente niet tevreden zijn kunnen ze zelf iets beters bouwen. Ook kunnen ze het wel succesvol uitbesteden aan lagere lonen landen als India. Ze hebben de toeleveranciers niet nodig.

PinkRoccade bijvoorbeeld diende als onderdeel van de PinkRoccade huisstijl “een voorname uitstraling te kennen”:

Het voordeel van PinkRoccade is dat ze vroeger overheidsbedrijf (RCC) waren. Ze kennen de overheidscultuur goed. Ik denk dat Google niet zo goed met overheid zou kunnen samenwerken omdat de bedrijfsculturen met elkaar botsen.

Reactie Centric op de uitkomsten van het onderzoek dat NRC Handelsblad en Reporter Radio hebben uitgevoerd naar de gemeentelijke ICT-markt en de ervaringen van gemeenten met hun softwareleveranciers:

Ik vind NRC Handelblad “Telegraaf journalistiek” uitvoert. Ze schrijven op wat 1 partij vindt die zich als slachtofferrol gedraagt. De schuld van hun onkunde bij anderen (in dit geval toeleverancies) proberen te leggen. Ze zijn geen “slachtoffers” maar zouden de leiders moeten zijn die IT als toegevoegde waarde laat functioneren in hun organisatie.

Waar het voor ons op neerkomt, ICT kost gemeenten nog steeds 74 euro per inwoner. Zo te zien ligt dat niet alleen aan genoemde twee leveranciers:

ICT kost de gemeenten geen geld, maar levert geld op!

Check. Gooi alle ICT (computers, Tablets, smartphones, etc.) eruit. Alleen papier, stempels en de ouderwetse telefoons laten gebruiken. Kijk hoeveel mensen je dan nodig hebt bij de gemeente. In 2014 [130.000][1] FTE. Om zelfde niveau te halen (zonder ICT ondersteuning) zou je mogelijk wel 10 keer zo veel FTE nodig moeten hebben!

De hartelijke groet Jan Marco
[1]: http://www.aeno.nl/wp-content/uploads/2015/05/PMG2014_DEF.pdf

JM, jij hebt Bedrijfskunde gedaan en ik niet maar deze weet ik!

Tingeling ~~ Weerman, Amsterdam:

Alleen moeten we het fenomeen nog wel over de cijfers van de ICT benchmark gemeenten zien te plooien:

Basiskengetal				  ICTBG2015
---------------------------------------------------
ICT-kosten per inwoner			    €    72
ICT-kosten per ICT-werkplek		    € 6.394
ICT-kosten per gebruikersaccount	    € 6.629
ICT-kosten per medewerker (in fte)	    € 9.687
ICT-kosten als percentage van de begroting    2,50%

Heeft de schaarste daarin ook invloed op de kosten:

ICT-kosten per inwoner gedaald met -3% tot € 72

De lichte daling van de ICT-kosten per inwoner (gemiddeld over alle deelnemers) wordt vooral veroorzaakt door een daling van de personeelskosten en in mindere mate door een daling van de kosten van telefonie en de ICT-infrastructuur (server & storage en netwerk & data). De softwarekosten zijn daarentegen gestegen.

Wel vreemd die daling van de personeelskosten want niet alleen de eerder genoemde twee toeleveranciers, ook gemeenten hebben natuurlijk een groot aantal ICT-banen te vergeven. Weten wij veel:

De daling van de personeelskosten wordt grotendeels veroorzaakt door een daling op inhuur van ICT’ers (van 17% in 2014 naar 14% in 2015; wat betreft het percentage van de inhuurkosten op de totale ICT-personeelskosten). De stijging van de ICT-personeelskosten, zoals geconstateerd in de benchmark van 2014, lijkt dus tijdelijk van aard.

Ok. Doen wat er gezegd wordt maar wel kut:

[quote=“alkema_jm, post:144, topic:354”]
Kijk hoeveel mensen je dan nodig hebt bij de gemeente. In 2014 130.000 FTE.[/quote]

Uit dat “ICT Benchmark Gemeenten”-onderzoek blijkt ook dat er intussen gemiddeld 7,4 medewerkers (in fte) per 1.000 inwoners werkzaam zijn bij de gemeenten:

Ik pas. Denk dat je daar een bedrijfskundige bij nodig hebt om bijvoorbeeld deze trend daar weer uit weg te houden:

De gemiddelde ICT-kosten per medewerker (fte) zijn in de periode 2004 tot en met 2015 sterk gestegen.

Dit wordt veroorzaakt door een daling van het gemiddeld aantal medewerkers (fte) per 1.000 inwoners en daarbij enigszins gelijkblijvende gemiddelde ICT-kosten in de voorgaande jaren (wat ook blijkt uit de stabiele ontwikkeling van de ICT-kosten per inwoner).

Dit is niet verrassend: gemeenten zijn immers al jaren bezig de gemeentelijke organisatie af te slanken. Gevolg is dat de ICT-kosten per medewerker automatisch stijgen.

Maar of we überhaupt goed zitten, Nederland telt 16.920.510 (2015) inwoners:

 7,4 x 17.000.000 : 1000 = 125800 fte

Komt in de buurt van het door jou genoemde cijfer van 130.000 fte voor 2014.

Met dat aantal en weer refererend aan het rapport:

ICT-kosten per medewerker (in fte) € 9.687

Een totaal aan ICT-kosten voor gemeenten als volgt:

€ 9.687 x 130.000 = € 1.259.310.000

In het Reporter Radio programma van vorige week over deze kwestie werd “hoogleraar informatica Hans Mulder” aan het woord gelaten, hij kwam “op basis van steekproeven” op een bedrag van “1,5 a 2 miljard dat door gemeenten aan ICT zou worden besteed”.

Wat de betrokken ambtenaren daar zelf van dachten:

Conclusie

Zo zien de respondenten veel besparingspotentieel in samenwerking, centralisatie van vergelijkbare processen, het doorvoeren van standaarden en innovatie. De mogelijkheden om te bezuinigen op ICT, zoals het schrappen in personeel, projecten en informatiesystemen, worden als relatief beperkt beschouwd.

Ernst & Young - Bezuinigen op óf met ICT

Verklaarden zij in 2011. Lukt het:

Gemeentelijke ICT onnodig kostbaar door trage standaardisatie

393 Nederlandse gemeenten gebruiken softwareproducten van zo’n 150 verschillende leveranciers. In de nieuwe Compliancy Monitor (pdf, 851kb) die op 20 augustus verschenen is, rapporteert VNG/KING over de stand van zaken met betrekking tot 10 belangrijke gemeentelijke softwarestandaarden. De nieuwste Compliancy Monitor analyseert zo’n 600 programma’s. Dat is vergeleken met de Monitor van mei 2015 een uitbreiding met bijna 30%.

Uit de analyse van de actuele Monitor blijkt dat ca. 35% van de gemeentelijke softwareprogramma’s voldoet aan één of meer belangrijke softwarestandaarden die VNG/KING met de leveranciers is overeengekomen. 65% voldoet nog niet aan een standaard. Dat kan effect hebben op de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, de betrouwbaarheid van het gemeentelijk ICT-landschap en op de kosten die voor beheer en onderhoud moeten worden gemaakt. Uit de Monitor blijkt ook dat 13% van de gemeenten werkt met een of meer softwareprogramma’s, die niet meer worden ondersteund door de leverancier.

Kinggemeenten.nl - Nieuws - 20 augustus 2015

[quote=“alkema_jm, post:144, topic:354”]
Anders geformuleerd dat het ontbreekt aan leiderschap bij de gemeenten.[/quote]

Het eerder genoemde Ernst & Young-onderzoek had het daar ook over:

Effectueren van het potentieel in de publieke sector

Om bezuinigingen te kunnen realiseren en het besparingspotentieel daadwerkelijk te effectueren, is een goede (centrale) aansturing noodzakelijk. Ruim 66 procent van de respondenten is van mening dat de overheid meer aansturing dient te geven op het gebied van ICT om zo onnodige uitgaven te voorkomen.

Verder geven de respondenten aan dat het aanstellen van een ICT-minister en een CIO binnen overheidsorganisaties wenselijk is om deze aansturing te realiseren.

Jan Marco, zeg het maar, diverse landen hebben tegenwoordig een ICT-minister, waaronder België, Nieuw Zeeland, India en Uganda, is dit een vergelijkbaar zware functie:

Bas Eenhoorn wordt Nationaal Commissaris Digitale Overheid

Als overheidsbrede regisseur gaat hij een programma opstellen dat wordt uitgevoerd door alle overheden (medeoverheden, uitvoeringsorganisaties en Rijk) gericht op het leggen van een overheidsbrede infrastructurele basis voor een digitale overheid voor nu en in de toekomst. De benoeming geldt voor vier jaar.

Nederland steunt al in hoge mate op digitale voorzieningen, zo ook de overheid. De Digitale Overheid staat voor een betere (digitale) dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven. Deze dienstverlening moet voldoen aan belangrijke eisen op gebieden als privacy, veiligheid en het voorkomen van fraude. Ook stimuleren digitale diensten de economische ontwikkeling van ons land.

De Nationaal Commissaris Digitale Overheid (NCDO) krijgt de opdracht beleidsontwikkeling en vernieuwing aan te jagen:

  • hij bevordert het tot stand komen van (voorzieningen voor) de Digitale Overheid;
  • zorgt ervoor dat het beheer van essentiële voorzieningen goed is geregeld;
  • stimuleert het gebruik van die voorzieningen.

De NCDO stuurt op het realiseren en op een effectief gebruik van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). De Nationaal Commissaris stelt de GDI samen uit bestaande en in ontwikkeling zijnde voorzieningen, standaarden, basisregistraties en producten die essentieel zijn voor zowel het functioneren van de overheid als voor haar (digitale) dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Rijksoverheid.nl | Nieuwsbericht | 28-05-2014

Net als de huidige burgemeester van Alphen aan den Rijn, “Jantje Wilhelmina Elisabeth Spies”, volgens Wikipedia naast minister daarvoor ook “Party chair of the Christian Democratic Appeal”, was de nieuwe NCDO, “Herman Bastiaan (Bas) Eenhoorn”, eerder voorzitter van “the People’s Party for Freedom and Democracy” en ook als burgemeester van diezelfde gemeente uitgebreid in het nieuws door de schietpartij in het winkelcentrum destijds.

Partijvoorzitters als burgemeester ener pech-gemeente van heb ik jou daar. Gelukkig zijn daar ook betrokken ambtenaren (2 fte) die het proces van verwerken van zulke gebeurtenissen met simpele middelen proberen te ondersteunen:

Hoi Weerman,

JM, jij hebt Bedrijfskunde gedaan en ik niet maar deze weet ik!

Vanuit bedrijfskundig perspectief is het verstandig om een team te formeren met verschillende expertise gebieden. Niet alleen ‘spitsen’ opstellen. Sommige mensen zijn doeners, andere denkers, etc.

De varkenscyclus heb ik wel eens gezien. Andere factoren hebben ook wel de markt verziekt zoals de WIR-premie. De ene boer kreeg geld om bedrijf te ‘stoppen’, de andere kreeg een uit andere potje geld om weer een nieuwe stal te bouwen.

Recent heeft Rosenthal onderzoek gedaan naar de varkenshouderij. Hij geeft aan dat iedereen er aan verdient behalve de boer. De varkenshouders zouden zich moeten gaan organiseren.

Hetzelfde geldt voor de vakbonden, zie ook dit. Ze representeren hun leden niet meer, zijn bezig met hun eigen achterhoede gevechten. Of de cijfers van leden aantal nu wel of niet juist zijn. Who cares…

Bedrijfskundig onderzoeksvraag:
Stel wij iets bouwen wat wel interactie met achterban realiseert. Ga je dan met de huidige vakbonden samenwerken of neem je ze over of je begint er iets naast te zetten? Probleem is dat heel moeilijk is om de cultuur van zulke organisaties om te buigen naar nieuwe realiteit zin.

Ander belangrijk bedrijfskundig punt is wat is je “core compentence”. Dit geldt voor de FNV maar daar ben ik ook mee bezig. N.B. Ga je als bierbrouwer je “brouwproces” ook aan de markt over laten of ben je dan geen bierbrouwer meer.

Bijdrage (= abonnement) van FNV is (voor mij) 16 euro per maand = 16 * 12 = 192 euro per jaar. Ze leveren bijvoorbeeld juridische bijstand. Wat je weer bij andere marktpartij kan onderbrengen zoals DAS. Je zou ook bij zelfstandigen elkaar kunnen helpen bij ziekte (soort broodfonds achtige constructie). Daarnaast heb je zorgverzekeraars die je bij je gezondheid ‘helpen’. In mijn beeld zijn vakbonden en zorgverzekeraars meer incassobureaus dan dat ze mijn actief helpen. Hierin zit m.i. ook een disruptieve innovatie.

Wel vreemd die daling van de personeelskosten want niet alleen de eerder genoemde twee toeleveranciers, ook gemeenten hebben natuurlijk een groot aantal ICT-banen te vergeven. Weten wij veel:

Je moet rapporten niet te letterlijk nemen. Worden vaak door rapporteurs gemaakt. Loopt iets ‘gierend uit de hand’ dan wordt (vaak) budget zonder veel tromgeroffel verhoogd, om daarna weer gewoon groen naar Den Haag te rapporteren. Den Haag vindt dat weer prima, want daar willen ze ook groene rapportages. Besturen is vooruitzien en is zo gemakkelijk. Alles loopt volgens planning… totdat ieder kind kan zien dat wij voorgelogen zijn geworden. Denk als goed zichtbaar voorbeeld aan ons ‘succesvol’ Fyra treinverbinding richting Brussel. N.B. Ik wil mijn 750 euro terug van de NS. Waar kan ik cashen?

Ik pas. Denk dat je daar een bedrijfskundige bij nodig hebt om bijvoorbeeld deze trend daar weer uit weg te houden:

Gemeenten hebben decentrale “kaartenbakken”. Hoeveel mensen heb je nodig om door alle kaartenbakken (elke gemeente minimaal 1) jouw entry op bsn nummer op te gaan zoeken. Net zo snel (zelfde prestatie=snelheid, juistheid, etc) als ze dat nu met de computer kunnen doen? Ander bedrijfskundig aspect is dat productiviteit afneemt als je boven optimaal punt komt. N.B. Met 19 mensen ‘achter de bar’ zal niet snel gaan werken.

van “1,5 a 2 miljard dat door gemeenten aan ICT zou worden besteed”.

Natuurlijk kan je naar kosten gaan kijken. Maar ik kijk naar wat levert ICT op?

Zo zien de respondenten veel besparingspotentieel in samenwerking, centralisatie van vergelijkbare processen, het doorvoeren van standaarden en innovatie. De mogelijkheden om te bezuinigen op ICT, zoals het schrappen in personeel, projecten en informatiesystemen, worden als relatief beperkt beschouwd.

Probeem zit hem in dat klanten (in dit geval de gemeenten) alles kunnen bestellen/gebruiken wat in de winkel te vinden is. Hierdoor ontstaat een woud aan te ondersteunen producten en middelware. Complexiteit veroorzaakt dat je veel meer mensen nodig hebt dan dat Google dat zou realiseren. (120 Megawatt waarbij 150 mensen nodig zijn (inclusief catering)).

De hartelijke groet Jan Marco

Jan Marco, vandaag was het toch vrijdag:

Geen vlees, wel vis

Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan.

Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten. Vandaar dat Vrijdag voor katholieken lange tijd een Visdag was.

RKK > Home > Katholicisme > Encyclopedie > V > Vrijdag Visdag

Maar je hebt gelijk, het wordt vanzelf weer maandag:

Moet je net mij hebben, zie meteen al iets voor me: Zoemzoemknor, op industriële schaal scharrelen tussen de warme rekken met data.

Daarna duurde het vervolgens eventjes, hoezo gekleurd tuingereedschap? Toen viel mijn kwartje, het zijn de Google-kleuren. Net als bijvoorbeeld de fietsjes waarvan ze zeggen dat die in elke Google-vestiging voor je klaarstaan:

   

Spa blauw, de steel, rood blad: minister Kamp van Economische Zaken. Kost-niks-show, geen eerste paal, geen eerste steen, achteraan staat alleen iemand klaar met een dienblad vol glazen champagne - neem ik aan:

   

Het palet van een economische supermacht. Die das klopt dus, ook de aannemer liet zich niet onbetuigd en nog iemand anders in de provincie Groningen, wat wolst opzuiken? Nou, waar is het feestje:

Datacenter door zeekabels, hubs en koel weer

Nederland is populair als het aankomt op het bouwen van datacentra. Dinsdag kondigde Google aan dat er een 40 hectare groot datacenter komt in de Eemshaven en het technologieconcern is zeker niet het eerste dat op Nederlandse grond neerstrijkt.

Tussen de Verenigde Staten en Europa lopen centimeters dikke zeekabels van soms wel 15.000 kilometer lang. Van de 15 transatlantische zeekabels lopen er 11 via Nederland. Bovendien heeft Nederland met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een belangrijk internetknooppunt in huis. Vanuit dat knooppunt komen weer prima werkende ‘hubs’. Zo is er een rechtstreekse lijn tussen de AMS-IX en Groningen.

“Verder zal Google hebben gekeken naar het opleidingsniveau van ICT’ers en de locatie. Je moet het centrum kunnen koelen, en dat gaat hier beter dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa”, aldus de woordvoerder van Nederland ICT. “IJsland of Groenland is natuurlijk nog koeler, maar daar heb je weer geen goede infrastructuur.”

De directeur Global Infrastructure van Google desgevraagd:

U weet dat Groningen de laatste jaren last heeft van aardbevingen?

Daar hebben we uitgebreid geologisch onderzoek naar gedaan. Onze geplande fundering is toereikend. Alleen voor het goed kunnen vastzetten van alle apparatuur hebben we het ontwerp moeten aanpassen.

nrcq.nl - Waarom Google en Groningen zoveel van elkaar houden - 24 september 2014

Activiteit in het gasveld, daar is is een time-lapse-filmpje van, bij tot en met 08/2015. Net alsof er ook lava mee omhoog komt:

   

Behalve die “Aardbevingen heatmap” daarnaast nog andere animaties, bijvoorbeeld “Inzetten BRW Eemshaven 2013-2015”:

Geen duffe uithoek maar een kolkende hotspot, Eemshaven. En heet wordt het, een van de andere eisen die een ‘datacenter’ van een dergelijke omvang aan Groningen zal stellen: “Vooral de koeling kost veel water. koeling is de achilleshiel van datacentra”, schreven ze vorige maand in de NRC:

Cloudvervuiling - Mail je veel? Dat is slecht voor het milieu

Een mailtje van één megabyte dat vijf minuten op een computerscherm staat, veroorzaakt zo’n 20 gram kooldioxide. Wie dagelijks twintig e-mails leest produceert daarmee jaarlijks ongeveer evenveel broeikasgassen als iemand die 1.000 kilometer in een auto rijdt – tenminste, als de mails niet ook nog een zware bijlage hebben of worden uitgeprint.

nrcq.nl - dinsdag 29 september 2015

Over dat rapport dat bij ons ook een keer voorbijkwam:

Internetten is niet zo schoon als het lijkt

Wat de cijfers tonen is dat internetten niet zo schoon is als het lijkt. Mark Mills van adviesbureau Digital Power Group berekende in het rapport The Cloud Begins With Coal, dat een intensief gebruikte iPhone jaarlijks twee keer zoveel energie verbruikt als een koelkast van gemiddelde omvang. Niet zozeer door het toestel zelf, maar door alles wat ermee wordt gedaan.

En zij citeren op hun beurt weer anderen:

Vooral de koeling kost veel water

“Mensen realiseren zich niet dat ze water kunnen besparen door hun smartphone op vliegtuigmodus te zetten en minder tijd door te brengen op Facebook en Youtube.”

In een vorige maand verschenen artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Sustainability over de ‘watervoetafdruk’ van datacentra wagen Madani en zijn collega’s zich aan een eerste ruwe schatting: het downloaden van een gigabyte aan data kost tussen de 1 en 205 liter water.

Maar vervolgens zijn onze gegevens bij Google wel in veilige handen:

   
Google (BE) - As part of our commitment to keeping our users’ data safe, we destroy all failed drives, on site.

Rechts is een YouTube-video, ze persen er een krater van een gat in. Als je op de foto links klikt zie je in de vergrote versie “WD | Western Digital | 2.0TB”.

Het ligt niet aan jou dus, daarom kan je soms gewoon niet vinden wat je zoekt.

Hoi Weerman,

Om even scherper te formuleren. ICT/computer levert je geld op. Als je alle kosten gaat optellen die je zou moeten maken als je geen ICT/computer hebt. Denk aan het kopen van CD bij “Freerecordshop” of dat je fysieke boeken in de bibliotheek zou gaan halen, etc.

Wel heb je een optimalisatie vraagstuk. Bijvoorbeeld je kan Windowspc, Apple mac of Linux pc kopen. Of je kan besluiten om meer ICT te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het inscannen van je facturen uit je ‘schoenendoos’. Laatste levert je geld op als je huis ‘affikt’ en je aan verzekering moet doorgeven wat je allemaal in huis hebt. Alleen heeft gebeurtenis een bepaalde kans, die men vaak laag inschat, dus niet uitvoert. N.B. Indien de factuur in de toekomst in de betalingtransactie wordt opgenomen, hoef je je schoenendoos niet meer in te scannen. Sommige projecten is de “time to market” zo lang dat bij implementatie de business case niet meer valide is.

De hartelijke groet Jan Marco

Hoi Weerman,

Zijn 1 miljard Windows pc’s. 8 % heeft Windows10.

Firefox daalt en Chrome stijgt.

De hartelijke groet Jan Marco

[quote=“alkema_jm, post:148, topic:354”]
Om even scherper te formuleren. ICT/computer levert je geld op.[/quote]

Ja, kunst! Proberen je concurrenten te benadelen door een grotere oorlogskas aan te houden:

Google sluist opbrengst advertenties via Nederland naar belastingvrij Bermuda

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft in 2013 bijna € 10 mrd aan royalty’s via Nederland doorgesluisd naar belastingparadijs Bermuda. Dat is ruim € 1 mrd meer dan een jaar eerder. Dat meldde dagblad De Telegraaf zaterdag op basis van de jaarrekening van de Nederlandse vennootschap Google Netherlands Holdings BV.

Het grootste deel van het bedrag, ruim € 9 mrd, komt van Google Ireland Limited, dat ­wereldwijd advertenties verkoopt. De Ierse vennootschap betaalt royalty’s, vergoedingen voor het gebruik van de naam en technologie van Google, aan het moederbedrijf.

Die royalty’s worden via Nederland doorgesluisd naar Google Ireland Holdings, dat het intellectueel eigendom van Google bezit buiten de VS. De holding is gevestigd in Ierland, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Door deze constructie valt de winst in Ierland lager uit, ten gunste van Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven.

Daarnaast gaat er nog € 767 mln van een Aziatische Google-vennootschap door ­Nederland.

Google moet in principe in de VS belasting betalen over zijn ­activiteiten in het buitenland, maar dat hoeft pas op het moment dat de opbrengsten terugkeren in de VS. Dat gebeurt in de praktijk nauwelijks, aangezien Google de winst grotendeels buien de VS houdt. Volgens schattingen heeft Google zo’n € 35 mrd offshore geparkeerd.

Financieel Dagblad - 26 januari 2015

Een ander boekjaar:

The Tax Haven That’s Saving Google Billions

In 2009, the internet giant made a gross profit of €5.5bn, but reported an operating profit of €45m after “administrative expenses” of €5.467bn were stripped out.

In classic economic analysis, if a company was spending 99.4% of gross profits on administrative expenses, then the company would be considered to operating very inefficiently.

Administrative expenses largely refer to royalties (or a licence fee) Google pays its Bermuda HQ for the right to operate. Google has uncovered a highly efficient tax structure across six territories that meant Google paid just 2.4% tax on operations outside the US.

Bloomberg - Technology - October 21, 2010

Het gemiddelde van over opbrengst te betalen belasting werd al teruggebracht naar 2,4% maar was dat wel genoeg:

Opmerking over fiscaal voordeel Google ‘foutje’

GRONINGEN Een ‘foutje bedankt’ noemt Sander Oosterhof de bewering van NOM-collega Siem Jansen dat Google een belastingvoordeel geniet door naar de Eemshaven te komen.

Volgens Oosterhof, bij de NOM verantwoordelijk voor buitenlandse investeringen in Noord-Nederland, heeft Google voor de Eemshaven gekozen vanwege de concurrerende aanbieding die is neergelegd. „Alle partijen bij elkaar hebben een goede propositie gedaan”, zegt hij. „Dat is heel simpel het verhaal.”

NOM-directeur Siem Jansen vertelde in EenVandaag dat ‘Google „niet meer belasting betaalt dan in andere landen”. Oosterhof: „Google betaalt net zoveel als andere partijen. Er is ook geen korting op de energieheffing verstrekt.”

Dat zoiets ongeloofwaardig klinkt, snapt Oosterhof. „Het gaat in dit geval om het totaalplaatje”, stelt hij. „Kijk, Groningen Seaports heeft voor de grond een goede aanbieding gedaan en dat betekent niet dat de grond voor nul is weggegaan, absoluut niet. Google weet verder dat hier veel stroom is, ook duurzame. Dat zijn de dingen waar het om gaat.”

Dagblad Van Het Noorden - 26-9-2014

De afdracht van een dergelijk bedrijf moet bijdragen aan de infrastructuur waarin ze opereren en zonder welke het niet zou kunnen opereren:

[][1]     [][2]

  • Havenbedrijf Groningen Seaports verkocht 50 hectare bouwgrond aan Google, maar wil niet zeggen hoeveel geld ze daarvoor hebben gekregen.

  • Het is een aantrekkelijke locatie omdat er mensen beschikbaar zijn die goed ingezet kunnen worden zoals technici die prima zijn opgeleid en bouwvakkers.

  • Het datacentrum gaat jaarlijks zo’n 960 gigawatt verbruiken en dat is net zoveel als het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales en die zekerheid is erg belangrijk voor een datacenter.

  • Google gaat zijn nieuwe datacentrum in de Eemshaven voeden met stroom uit een nieuw windpark van Eneco. Het nieuwe windmolenpark zal uit 19 turbines bestaan, met een totale gezamenlijke capaciteit van 62 megawatt. Het datacentrum de eerste drie jaren helemaal op stroom van de windmolens kunnen draaien maar daarna wordt het datagebruik groter en zal het windpark niet meer genoeg kunnen leveren. Voor als het niet waait, haalt Google energie uit andere centrales van Eneco.

  • Groningen is ~4 ms from Amsterdam AMS-IX, about ~15 ms from London and 10-15 ms from Frankfurt. Just draw an imaginary ‘20 ms latency circle’ around Groningen and see how many millions of people you can serve. And to how many networks you can connect locally.

  • Most important, flood-risk. Amsterdam has an elevation of 2 meters. Groningen? 14.2. Might not sound like much but it’s 7 times higher than Amsterdam.

Daar mankeert het aan, doen deze bedrijven voldoende terug voor de maatschappij die het mogelijk maakte dat je je bedrijf ooit kon beginnen:

De Slimme Staat

We denken dat nieuwe technologie wordt ontwikkeld door hippe bedrijven als Google en Apple. Maar is dat wel zo?

Wat zou de iPhone waard zijn zonder internet, gps en touchscreen technologie? Al deze onderdelen hebben hun oorsprong niet bij Apple maar bij onderzoeksinstituten, universiteiten en door de overheid gesubsidieerde bedrijven.

VPRO Tegenlicht onderzoekt waar nieuwe technologieën, van medicijnen tot technische snufjes, precies vandaan komen, wie voor de ontwikkeling betaalt en wie eraan verdient.

VPRO Tegenlicht - 25 oktober 2015

Iemand haalt in die uitzending voor de camera een ‘smartphone’ van Apple uit elkaar en wijst met een horlogemakersschroevedraaiertje aan wat afkomstig is van onderzoek van overheidswege, vaak door research voor Defensie. Zegt: als die onderzoeksresultaten er niet waren geweest dan was Apple er niet aan begonnen.

Waarom heeft men het altijd over het genie Steve Jobs en met geen woord over de onmisbare rol van de publieke sector?

Voor Google is dat niet anders, wat als dit bedrijf en andere bedrijven als Apple hun verplichtingen niet nakomen:

Ze betoogt dat technologische vooruitgang zelfs ernstige vertraging oploopt als innovatie alleen aan het bedrijfsleven wordt overgelaten. Een vraag is wat de overheid in de toekomst nog bij kan dragen aan technologische ontwikkeling als ze wel kosten maar geen baten heeft. Een bedrijf als Apple maakt winst met door de overheid mede ontwikkelde technologie, maar betaalt net als veel andere grote bedrijven amper belasting.

Dus de Lage Landen worden uitgewoond ten behoeve van Google’s aandeelhouders? Helemaal niet:

Google leert kinderen rondom datacentrum programmeren

EEMSHAVEN – Tijdens het openingsdiner van de Holland WebWeek Groningen heeft Google woensdag bekend gemaakt dit jaar te starten start met twee onderwijsprogramma’s in Groningen.

Zo biedt Google in samenwerking met de Pedagogische Academie van de Hanze Hogeschool Groningen en Groningen Programmeert op 20 basisscholen in noordoost Groningen programmeerlessen aan. Ook gaat Google op de ROC’s Noorderpoort en Alfa-college twintig uur aan gastlessen aanbieden.

Eemsbode - Nieuws - 17-9-2015

[1]: http://opendata-forum.nl/uploads/db2773/original/1X/30a58842aad93654779260bee8f9d5686b345342.jpg [2]: http://opendata-forum.nl/uploads/db2773/original/1X/3427b379ff1449656a165f757abb2cdbafcc40b7.png

Hoi Weerman,

Wat ik leuk vind is dat jij met “Blockchain”, “Internet of Things” en LoRaWan ‘aankomt’ voordat ik het op het nieuws zag. Ik voorspelde dat telecombedrijven in LoRaWan zouden springen. Dat is ook gebeurd.

Je schrijft vaak op toon van verwondering. Mijn invalshoek is meer als onderzoeker. Ik denk hoe kan je bijvoorbeeld de door jou beschreven Google voorbeeld gebruiken (mogelijk op ander vlak). In mijn habitat: Zitten we over een half jaar in vliegtuig naar Irland en Bermulda om computers te installeren om de Google techniek/voorbeeld ook aan andere bedrijven en particulieren aan te kunnen bieden. Ethiek (Rawls): Als wij het niet doen gaan anderen “met onze buit er van door”.

Heb ik naast mijn “monnikenwerk” ook nog een paar leuke (werk)vakanties :grinning:

Mogelijk realiseer je het nog niet genoeg. Er is ICT wereld opgegaan van (onbegrensde) mogelijkheden.
Denk aan het ontwerpen van (buitenlandse) creditcards van virtuele munten die niet te traceren zijn naar (Nederlandse) gebruikers.

Uit DNB-document zag ik Ripple wat goed in mijn sourcestack past.

De hartelijke groet Jan Marco

Als ik dat hier allemaal voor geld zat te beweren dan had ik het makkelijk deze week want deze reply schreef zichzelf, kijk maar …

Ja want elk verdwenen winkelwagentje kost een supermarkt honderden euro’s.

Anders dan eerder werd aangekondigd, “‘KPN introduceert in 2015 LoRa’”, wordt het opeens wel “eind 2016”:

KPN raakt niets meer kwijt

Internet of things Een nieuw mobiel netwerk van KPN, LoRa, moet alle denkbare objecten volgbaar maken. In 2016 is het klaar.

Katten, kinderen, ouderen, winkelwagentjes, ov-fietsen of zeecontainers. Alles wat kan kwijtraken, verdwalen of gestolen worden, is straks te traceren via een nieuw mobiel netwerk.

Met het LoRa-net (van ‘long range’) wil telecomprovider KPN vanaf eind 2016 een landelijke infrastructuur bieden om losse objecten – van windmolens tot huisdieren – in de gaten te houden met kleine sensoren.

  • Slimme steden, intelligente gebouwen, goederen die gevolgd worden tijdens hun transport; met kleine sensoren kun je in theorie alles ‘smart’ maken.

  • KPN is niet de enige provider die inspeelt op deze rage. Tele2 introduceerde eerder dit jaar al Sigfox, dat gebruik maakt van dezelfde frequentie als LoRa (868 MHz)

  • In Amsterdam is al een open LoRa-netwerk in de lucht: een particulier initiatief van Wienke Giezeman dat inmiddels dekking biedt in de hele stad.

  • In de LoRa-sensoren zit geen simkaart, zoals bij een mobiele telefoon. Als meerdere providers LoRa aanbieden, kunnen klanten hun sensoren, net als bij een telefoonnummer, wel ‘porteren’.

Op zich is er geen nieuw netwerk nodig om apparaten met internet te verbinden; dat kan ook via het gewone mobiele net. Het LoRa-netwerk heeft echter geen continue verbinding nodig en verwerkt ultrakleine hoeveelheden data. De sensoren sturen korte boodschappen en slapen tussendoor. Daardoor verbruiken ze veel minder energie en gaan de batterijen jarenlang mee.

NRC - 5 november 2015

Of misschien ook niet:

(This is Google’s cache of http://teletekst-data.nos.nl/webtekst?p=101-1. It is a snapshot of the page as it appeared on Nov 3, 2015 08:36:20 GMT.)

Trouw is het - belastingontwijking in Europa - al de hele tijd venijnig aan het volgen, maakt ook deel uit van “LuxLeaks”:

Belastingparadijs Nederland blijft ook na de Starbucks-uitspraak bestaan

Het kabinet is ‘verbaasd’ en gaat de uitspraak ‘bestuderen’.

Bijna iedereen verwacht dat dat diplomatiek taalgebruik is voor: we gaan het aanvechten bij het Europese Hof. Dat is de enige manier waarop Nederland duidelijk kan maken dat het staat voor zijn woord, en zo bedrijven overtuigen dat afspraken met de Belastingdienst niet zomaar overboord gegooid worden.

Trouw - Economie - 21-10-2015

Net op tijd dan, althans een soort van …

De laatste keer dat ik jou een stand voor NYXBT doorgaf was 18 september: 231.47. Nu krijg je als je het opvraagt de ‘delayed’ stand van dinsdag:

Tue Nov 03, 2015 03:58 PM USD DELAYED
Last Price 393.29 Day Change +54.71 16.16%

Google wil het wel voor je uitrekenen, een toename van 161.82 dollar en een flink deel waarvan kennelijk deze week:

Bitcoin stijgt snel in waarde door grote vraag uit China

De waarde van de bitcoin blijft maar stijgen. Op één dag, afgelopen woensdag, zelfs met 20 procent. Voor het eerst was het elektronische betaalmiddel 500 dollar (459,94 euro) waard. In augustus was dat nog 198 dollar (182,14 euro), schrijft de South China Morning Post. Sindsdien steeg de waarde dus met méér dan 150 procent.

Niet geheel toevallig begon die koersstijging rond de tijd dat de Chinese regering besloot de yuan te devalueren. Volgens Quartz hebben de koersbewegingen alles te maken met de vraag uit China. Immers, via de bitcoin kun je gemakkelijk de yuan inwisselen voor andere valuta. In een eerdere analyse stelde de bank Goldman Sachs vast dat 80 procent van het bestaande bitcoin volume wordt gebruikt om yuans mee te wisselen.

NRCQ - donderdag 5 november 2015

Hoi Weerman,

Ik heb nog niet veel kennis van actuele belastingrecht. Ik ben maar een eenvoudige ICT-er. Twintig jaar geleden heb ik wel belastingrecht op UT gehad. De leraar werkte ook bij adviesbedrijf (KPMG o.i.d.) die stevig in de modder werkte en gaf daarbij interessante colleges. Wat ik leuk vond dat die man zo veel kennis van onderwerp had.
Wat mij toen bij is gebleven is dat structuur belangrijk (NV, BV, VOF, etc) die je kiest belangrijk is. Wat inhoudt als je verkeerde hebt gekozen je op de blaren moet zitten.

Je potte geld op in BV door geen (grote) salaris toe te kennen en later moest je op bepaalde constructie die “winst naar je toe halen”, zoals de docent dat letterlijk uitsprak. Vaak viel toen het woord “Kasgeldarresten”. N.B. BV bevat op het eind alleen maar geld. Dit hebben ze blijkbaar nu gerepareerd door verplicht hoog salaris aan Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) uit te laten keren.

Wat men in volksmond belastingontwijking noemt, was bij college UT belastingrecht gebruik van legale “bouwblokken” om zo weinig mogelijk (dubbele) belasting te moeten betalen. Belastingverdragen met andere landen zijn handig, als ander land beetje belasting heft, dan doet Nederland het niet meer.

De constructie van Starbucks was bij mij 20 jaar geleden ook al bekend. Brussel (eurocommissaris Margrethe Vestager) komt m.i. met een nieuwe belasting norm.

“Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager.”

Door het terugvorderen van het voordeel, wordt het bedrijf op dezelfde manier behandeld als andere ondernemingen in vergelijkbare situaties.

Redelijkheid en billijkheid is m.i. iets van ander rechtsgebied (burgerlijk wetboek o.i.d.). Lijkt mij geen beginsel in Algemeen Wet Bestuursrecht (AWB).

In mijn beeld heb je bepaalde structuur gekozen en dan moet je ondergaan… Mensen gaan altijd van goed pad uit. Banken denken dat ze konden blijven verkopen van “Woekerpolissen”… Stel dat minder goed loopt kan je “op de koffie komen[= ergens slecht van af komen]” van de structuur die je hebt gekozen. Gaan we die bedrijven dan ook compenseren?

Stel je bent telecombedrijf A en hebt verkeerde structuur gekozen en ziet dat andere (concurrerende) telecom betalen minder, dan gaat telecombedrijf A zich beroepen op de nieuwe Brusselse norm “dat het niet billijk is”. Anders geformuleerd de regeltjes zijn (volgens Brussel) niet meer heilig maar meer een moreel oordeel is de norm wat billijk is.

Ik zie het zo dat je de bouwvergunning niet meer aan bestemmingplan en rode en bouwblok lijnen op tekening rekening hoeft te houden, maar je moet bij het bouwen van huizen “on site” kijken wat billijk is. Leuk om hier op te schrijven, maar als ik een voet binnen gemeentehuis zet, word ik (met pek en veren) weggehoond als ik met deze boodschap zou durven aankomen.

Op geabstraheerd op hoger niveau: In Nederland is alles volgens regeltjes gestructureerd. Laat je dat los, dan heb je geen helder kader meer. Ik voorzie dat dat niet werkbaar is.

Bijvoorbeeld: Kavia en Konijnen voer is hetzelfde. Omdat je konijnen ook kan opeten is het voor konijnen laag btw tarief van toepassing. Kavia eet je niet op, daarom hoog btw tarief van toepassing.
Weerman wat vind jij billijk?

Minder dan twee konijnen (en aangegeven wordt dat ze niet opgegeten gaan worden) ga je vanuit dat het ‘huisdieren’ zijn, dus hoog tarief is van toepassing. Meer dan 2 konijnen ga je vanuit dat het bedrijfsmatig is, dus laag tarief is van toepassing?

Die royalty’s, die bijna net zo hoog waren als de winst die de koffieketen in Nederland maakte, mocht Starbucks aftrekken van de winst, waardoor het bedrijf jarenlang bijna geen belasting hoefde te betalen. Brussel vindt dat een "kunstmatige verlaging’’ en spreekt van "ten onrechte schuiven met winsten’'.

Ik vind dit heel moeilijk te begrijpen (kunstmatig?, onterecht?). Ik krijg stroom uit mijn stopcontact. De prijs van hetzelfde product kan al verschillend zijn, dit is afhankelijk van welke energie bedrijf je een contract mee hebt afgesloten. Stel Google koopt “super stroom” voor hun datacenters in Nederland van een door hen opgerichte eigen Energy bedrijf in Irland. (Feitelijk levering doet in Nederland Liander). Mijn vraag of dit wel of niet ‘onrechtmatig’ zou zijn als dat in Nederland (als bijeffect) de winst zou drukken. Ik denk dat Brussel denkt dat het kunstmatig is omdat prijs hoger is dan de ‘marktprijs’. Alleen kopen of beter woord ‘gunnen’ mensen/bedrijven producten niet alleen om de laagste prijs. N.B. Veel mensen willen duurzaam product inkopen of kopen iets in Afrika om de mensen daar te willen ondersteunen.

De hartelijke groet Jan Marco

Jan Marco, ik krijg het idee dat ook jij zorgvuldig wilt omgaan met onze eeuwenoude liberale beginselen?

In dat licht is de vergeldingsmaatregel van Alphabet Inc. waar Google onder valt wel heel schrijnend:

En het lag er juist zo mooi bij, ideale ambiance voor wat zou gaan komen:

Nederland voorzitter van EU in 2016

Bijeenkomsten in Amsterdam

De formele vergaderingen van de Europese ministers vinden plaats in Brussel en Luxemburg.

Maar Nederland zal ook verschillende (informele) bijeenkomsten in eigen land organiseren. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt de locatie voor ministeriële bijeenkomsten.

Op het Marineterrein vinden de ambtelijke vergaderingen plaats. De Europese Commissie en leden van het Europees Parlement komen daarnaast op werkbezoek in Den Haag.

De verklaring dat een en ander in hun database nog ten onrechte als “defensie object” werd aangemerkt is natuurlijk onacceptabel. Het enige dat ik gedaan heb was toch gebruik maken van mijn rechten?

Toezicht op staatssteun

Staatssteunverbod

Staatssteun is in principe verboden (artikel 107 lid 1 VWEU) omdat hiermee de mededinging op de Europese markt kan worden verstoord.

Voorbeelden staatssteun

Staatssteun kan in allerlei vormen voorkomen en beperkt zich niet alleen tot de ‘klassieke’ subsidie. Ook steunmaatregelen in de vorm van garanties, leningen, risicokapitaal, verlaagde huur en grondverkoop onder de marktwaarde kunnen hier bijvoorbeeld onder vallen.

Klachtenformulier staatssteun

Met ons formulier kunt u een klacht indienen tegen vermoedelijk onrechtmatige staatssteun. Het is beschikbaar in 22 talen. U kunt een andere taal kiezen in het dropdown-menu rechtsboven.

Hoe verstuur ik mijn klacht?

U hoeft het formulier niet via post of fax te versturen als het al per e-mail of via het onlineformulier is verzonden.

Wat gebeurt er nadat ik mijn klacht heb ingediend?

U krijgt binnen de 15 werkdagen een ontvangstbevestiging.

Europese Commissie - Concurrentie - Staatssteun

Hoi Weerman,

-Staatssteun is in principe verboden (artikel 107 lid 1 VWEU) omdat hiermee de mededinging op de Europese markt kan worden verstoord.
-Het enige dat ik gedaan heb was toch gebruik maken van mijn rechten?

Ik hoop dat je niet vergeet om de staatsteun die NS (=HSL 11 miljard) en de Banken hebben gekregen te vermelden.

In dat licht is de vergeldingsmaatregel van Alphabet Inc.2 waar Google onder valt wel heel schrijnend:

Ik vind dat Google best wel goede aspecten aangeeft:

-Google is not a conventional company. We do not intend to become one.”
-From the start, we’ve always strived to do more, and to do important and meaningful things with the resources we have.
-We’ve long believed that over time companies tend to get comfortable doing the same thing, just making incremental changes. But in the technology industry, where revolutionary ideas drive the next big growth areas, you need to be a bit uncomfortable to stay relevant.

Google verdiensten:

… the internet giant made a gross profit of €5.5bn, but reported an operating profit of €45m after “administrative expenses” of €5.467bn were stripped out.

Ik vind reclame erg vervelend aan het worden. Massale inzet van Adblockers zou gemakkelijk de gross profit van Google kunnen laten opdrogen. Indien dat gebeurt zal Google m.i. een ander verdienmodel gaan introduceren. Ik denk dan aan het “Cloud” abonnementsmodel. Mag je straks (als je lief bent geweest) een bundeltje van 1000 of 5000 query’s per maand bij hun kopen. Het is m.i. gewoon politiek. Nu ze geld genoeg binnen krijgen vinden ze heel ethisch dat "alles gratis voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn”…

Ben bezig om drie definities te maken/sprokkelen (Propriety, Open-source en Free code). Laatste heb ik dit van gemaakt:

Definitie Vrije Software PersInfoNet (VSP):
•Standaard vindt alle communicatie rond PersInfoNet softwareontwikkeling anoniem plaats via het TOR protocol.
•Anonieme toegang tot specifieke delen van de PersInfoNet broncode wordt verkregen door het verkrijgen van een Wildcard of het doen van een (anonieme) online sollicitatie en/of plangesprek.
•De vrijheid het PersInfoNet programma uit te voeren zoals je wenst, voor elk mogelijk doel.
•De vrijheid de werking van het PersInfoNet programma’s te bestuderen, en het te veranderen zoals je wenst.
•De vrijheid om kopieën van je gemodificeerde versies te distribueren naar anderen PersInfoNet vrienden.
•Opbrengsten worden voor een deel geherinvesteerd in nieuwe R&D opdrachten en voor een ander deel (anomiem) uitbetaald in Pincoins aan de actieve vrienden van de PersInfoNet (deel) projecten (dit naar verhouding van de geleverde bijdrage).
•Toegang tot de specifieke PersInfoNet broncode verloopt automatisch indien een vriend drie maanden geen (actieve) bijdrage meer levert aan een (deel)project.

Mogelijk heb jij aanvulling op bovenstaande :slight_smile:

De hartelijke groet Jan Marco

JM, daar ga ik niet over maar ik dacht eigenlijk dat het jouw beurt was? Had ik niet hier de Betuweroute al gedaan?

Wel van mijn kant alvast de vraag of het hele bedrag van bedoelde staatssteun goed besteed werd?

Want een verkeerde toepassing van beton met vulstoffen zoals vliegas die een deel van het cement vervangen kan de levensduur van het beton aanzienlijk verkorten:

Betonrot vreet aan nieuwe spoorlijnen

De nieuwe spoorlijnen HSL en de Betuwelijn hebben nu al last van betonrot.

De betonrot is een enorme strop voor ProRail. De kosten om de betonrot tegen te gaan zijn namelijk niet in de begroting opgenomen.

De Betuwelijn en de HSL spoorlijn zijn respectievelijk in 2007 en in 2009 opgeleverd. De betonrot kan grote gevolgen hebben voor de hogesnelheidslijn, omdat de fundering van de gehele spoorlijn vrijwel geheel uit beton bestaat.

De Telegraaf - Binnenland - 17 sep 2015

En nog een keer, het is niet “Betuwelijn” maar “Betuweroute”:

Wat is het verschil tussen de Betuweroute en de Betuwelijn?

De Betuweroute is de goederenspoorlijn tussen de Rotterdamse haven en de Duitse grens bij Zevenaar. Het nieuw aangelegde tracé loopt voor 80 procent parallel aan de snelweg A15. Dit is de spoorlijn die Keyrail exploiteert.

De Betuwelijn is de spoorlijn voor personentreinen tussen Elst en Dordrecht via Geldermalsen. Deze wordt tegenwoordig de Merwede-Lingelijn genoemd. De verwarring over de naam blijft echter bestaan, omdat politiek, pers en publiek de Betuweroute soms nog blijven aanduiden als de Betuwelijn.

Keyrail - Veelgestelde vragen

Tuurlijk, de techniek is een daverend succes maar zolang als ik al meeloop blijf ik last houden van wat ik bij gebrek aan beter zal aanduiden als culturele kolonisatie door Amerikanen:

In dit geval studentikoos maar niet “onze kut-studenten” en anders “onvolwassen”?

Een (voormalige) “Senior Online Product Specialist for Adwords” bij Google daarover in de ondertitels van een documentaire, “Google: Achter het scherm”:

- Als ik de werknemers van Google zie ... Ik heb op Stanford gezeten. 
- Bij Google zag ik veel studiegenoten of mensen uit mijn studentenflat.
- Er waren zelfs docenten.
- Het is een voortzetting van de universiteit. Er zijn veel slimme mensen.
- De dingen die we doen, hoe de kantine er uitziet ... en de sportruimtes.
- De gewoonten van de mensen en de manier waarop ze werken.
- Fanatiek in werk en spel net als op de universiteit.

Schuin voor ons huis stond vroeger aan de stoeprand een brandkraan als deze:

In 1953 kwam het “weekblad” Donald Duck in het kielzog van de bevrijders mee naar Nederland en sindsdien heeft Disney mij blijvend overschreven met het mentale plaatje van een andere ‘hydrant’ …

Hoi Weerman,

Tuurlijk, de techniek is een daverend succes maar zolang als ik al meeloop blijf ik last houden van wat ik bij gebrek aan beter zal aanduiden als culturele kolonisatie door Amerikanen:

Google filmpje vond ik leuk. Google deelt wel met ons. Bijvoorbeeld Google maakt zelflerende software beschikbaar voor iedereen.

De hartelijke groet Jan Marco

TensorFlow? Jeetje Jan Marco, wat haal je je aan:

What is a Tensor?

In fact tensors are merely a generalisation of scalars and vectors; a scalar is a zero rank tensor, and a vector is a first rank tensor. The rank (or order) of a tensor is defined by the number of directions (and hence the dimensionality of the array) required to describe it.

‘Open sourced artificial intelligence engine’ - al zegt iemand bij Reddit dat ze toch maar wel het handelsmerk gedeponeerd hebben:

TensorFlow: Large-Scale Machine Learning on Heterogeneous Distributed Systems

TensorFlow is an interface for expressing machine learning algorithms, and an implementation for executing such algorithms. A computation expressed using TensorFlow can be executed with little or no change on a wide variety of heterogeneous systems, ranging from mobile devices such as phones and tablets up to large-scale distributed systems of hundreds of machines and thousands of computational devices such as GPU cards.

The system is flexible and can be used to express a wide variety of algorithms, including training and inference algorithms for deep neural network models, and it has been used for conducting research and for deploying machine learning systems into production across more than a dozen areas of computer science and other fields, including speech recognition, computer vision, robotics, information retrieval, natural language processing, geographic information extraction, and computational drug discovery.

www.tensorflow.org - Preliminary White Paper, November 9, 2015

Mede mogelijk gemaakt door Google en daar gaan we weer, als ze iets in hun eigen kleuren kunnen overschilderen zullen ze het niet laten:

Links was een illustratie bij een presentatie van Google maar bij Stanford opgehaald:

Many problems have virtually limitless data, 
so only issue is how big a model we can train

The only issue:

Dit gaat er mis als een computer bepaalt of je een lening krijgt

Belastingdiensten, veiligheidsdiensten en bedrijven als Google en Facebook zeggen op basis van data eerlijkere beslissingen te kunnen nemen.

Hoe dat werkt? ‘Als je de computer wilt leren om een hond te herkennen, hoef je bij machine learning niet al zijn eigenschappen te beschrijven, je laat hem gewoon honderd miljoen hondenfoto’s zien. En dat werkt: na het zien van zoveel miljoen foto’s begint een computer te begrijpen wat een hond tot een hond maakt.’

Het punt is: vaak heeft de computer gelijk. Maar soms zit hij er ook finaal naast. In het artikel [link] vijf problemen van machine learning. Ik loop ze met hem door omdat ze goed blootleggen waar het mis kan gaan met geautomatiseerde besluitvorming.

  1. Een berekening is nooit neutraal
  2. De voorbeelden bepalen de uitkomst
  3. Er worden te weinig variabelen meegenomen
  4. Onschuldig lijkende data kunnen tóch gevoelige informatie prijsgeven
  5. Datamining kan slechte intenties verbergen

De Correspondent - 2-11-2015

Ja, ik zag dat ze ook een zoekmachine hebben waar je gratis iets kan opzoeken:

Weetjes

Hersenen worden altijd gepocheerd, daarna in plakken gesneden en gebakken. Voor het bereiden worden de hersenen eerst enkel uren in koud water gelegd waardoor het achtergebleven bloed er uit trekt en ze blanker worden.

En een optie “Find images in any size you need” - hier met ‘SafeSearch’ uitgeschakeld:

Uit een krant dank zij de ‘crawler’ van Google tenslotte ook de voorbebereiding en het klaarmaken zelf:

Hannibal

THE DINER: Paul Krendler (Ray Liotta), a corrupt Department of Justice official bent on destroying Clarice Starling’s career

THE SETTING: An elegant dinner prepared by the infamous Dr. Hannibal Lecter. Both of his guests—Starling (Julianne Moore) and Krendler—have been drugged. One of them has had the top of their skull sawed open.

THE MEAL: A portion of Krendler’s brain—from the prefrontal lobe—sautéed in a pan with shallots and white wine. (The scene is not available on YouTube, but can be seen by clicking here.

NAUSEA LEVEL (ON A SCALE OF 1 to 10): [ 10 ] Utterly gruesome scene—and, apparently, medically accurate. Krendler talking, oblivious to the fact that he’s just been given a tableside craniotomy, is just flat-out wrong.

Niemand leest zoiets helemaal door, net als iedereen dacht ik akkoord te gaan met een gebruikers-overeenkomst maar het bleek een donorcodicil …

Hoi Weerman,

Ik geloof in het persoonlijke “Internet of Me concept”, zie ook het Accenture document.
Bijvoorbeeld zou je je medischdossier op je eigen server-tje moeten opslaan. Je bepaalt zelf welke doctoren, apotheken, etc toegang tot je dossier mag hebben. Ander voorbeeld is dat “Online recensies steeds belangrijker worden voor restaurants”. Je zou dit ook breder kunnen trekken. Geldt namelijk voor elk bedrijf. Je krijgt consult of je koopt product en je maakt daar een beoordeling over, welke je kan delen met je vriendennetwerk.

Ik denk dat we wel “een open source Uber” zouden kunnen maken. Als het ons lukt om een platform op te zetten. Denk ook aan huishoudelijke klusjes. Wat (Google) niet is gelukt is om Facebook na te apen. Of Groupon om ‘nepvoordeel’ aan te bieden. Mensen prikken daar door heen. Je zou m.i. een betrouwbaar/integer business model moeten maken. Anders ga je als business zeker niet groeien.

Google begint ook te begrijpen dat advertenties niet het uiteindelijk doel voor hen is.

Wel leuk te zien is dat ING het licht heeft gezien m.b.t. bitcoins. Europa daarentegen wil weer een “stok in de spaken” van Bitcoins gaan steken.

De hartelijke groet Jan Marco


Yo, in een andere krant staat deze week dat het dat wel is:

Google en TNO gaan app-data gebruiken om files te voorkomen

Het verdienmodel van Google bestaat er immers voor een belangrijk deel uit om zoveel mogelijk gegevens over mensen te verzamelen en op basis daarvan diensten te bedenken en advertenties te verkopen.

Ken je dat, strandwandelen en daar tegen jezelf zeggen, ik weet tot hoever het water komt. Je schoenen lopen altijd vol. Met Google-gedoe:

Slimme steden

TNO en Google doen project met locatiedata dat de overheid miljoenen kan besparen.

Dat Google via je smartphone bijna altijd kan weten waar je bent, is inmiddels wel bekend. Maar nu gaat het geaggregeerde locatiedata van gebruikers ook beschikbaar maken voor overheden en onderzoeksinstellingen: om files aan te pakken. In Nederland werkt Google daarvoor samen met onderzoeksinstelling TNO. Dat maakten de twee woensdag bekend.

TNO krijgt toegang tot geanonimiseerde locatiegegevens van mensen met Google-apps op hun telefoon – ook van iPhone-bezitters. Mensen die Google-apps (van Google Maps tot YouTube) of besturingssysteem Android installeren moeten van te voren toestemming geven om locatiegegevens naar Google te sturen. Als je daarbij op ‘ja’ hebt geklikt, kunnen ook jouw data worden gedeeld met TNO. Google wijst erop dat het geavanceerde technieken gebruikt om ervoor te zorgen dat de privacy beschermd is: de locatiegegevens zijn niet tot individuen te herleiden.

nrc.nl - Next - 19-11-2015

Kwaliteitskrant - zeggen ze zelf. Daarom ook een mogelijk minder gunstige kant van de zaak belichten:

Addertjes onder het gras

De potentiële winst voor de belastingbetaler is dus groot, als je TNO en Google mag geloven. Maar er zitten ook addertjes onder het gras. Andrew Eland van Google:

We hopen dat overheden ook meer data met ons gaan delen door
dit soort projecten.

Het verdienmodel van Google bestaat er immers voor een belangrijk deel uit om zoveel mogelijk gegevens over mensen te verzamelen en op basis daarvan diensten te bedenken en advertenties te verkopen. Google vraagt vooralsnog geen geld voor het beschikbaar stellen van de data, en zegt dat ook niet van plan te zijn. Het doet een vergelijkbaar project in Zweden.

Google is bepaald niet het enige bedrijf dat technologieën, diensten en data aan steden en andere overheden wil aanbieden. Dat gebeurt vaak onder de noemer smart cities: de verzamelnaam voor allerlei technieken die gedrag van burgers in kaart brengen om daar beleid beter op af te stemmen. Ook IBM, TomTom en Uber zijn bijvoorbeeld bezig met projecten om verkeersdata te delen met overheden – al dan niet tegen betaling of in ruil voor andere gegevens. Googles moederbedrijf Alphabet heeft een complete nieuwe divisie opgezet voor nieuwe smart city-diensten.

Het project van Google en TNO roept herinneringen op aan een incident rondom TomTom: dat bedrijf bleek enkele jaren geleden vergelijkbare data te delen, maar dan met de politie. Korpsen konden met behulp van die data snelheidscontroles houden op plekken waar veel mensen te hard reden, tot grote woede van klanten. „Dat zullen wij niet doen”, zegt Eland. Volgens hem houdt Google in de gaten dat toepassingen in het belang blijven van de gebruikers.

Maar stel dat data van bedrijven zoals Google, Uber of IBM uiteindelijk inderdaad sensoren en camera’s gaan vervangen: maken overheden zich dan niet erg afhankelijk van technologiebedrijven voor het uitvoeren van publieke taken? Vetjens:

Daarvoor moet je inderdaad oppassen. Maar vooral gemeentes en
overheden hebben een rol om daarover de discussie aan te gaan.

Maar vanwege jouw voorlaatste posting werd ik eigenlijk in de waan gelaten dat AI de grote geldklopper voor Google moest gaan worden:

Bijvoorbeeld Google maakt zelflerende software beschikbaar voor iedereen.

Ik bedoel, niet dat jij dat zei maar weer diezelfde krant had tegelijkertijd twee stukken daarover:

Wie slim is, stapt in de kunstmatige intelligentie

Artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich snel. Vorige week kondigde autofabrikant Toyota aan een miljard dollar (930 miljoen euro) te steken in een researchcentrum voor kunstmatige intelligentie in Silicon Valley. Wat gebeurt er momenteel in AI-land?

Flinke investeringen

En naast auto’s wil Toyota ook hulpmiddelen maken om ouderen in huis bij te staan. Bijvoorbeeld robots die spullen van de grond oprapen. Techgiganten Google, Amazon, Facebook, Microsoft en Apple geven ook grote bedragen uit aan AI.

Onder meer door startups te ondersteunen. Volgens Bloomberg ontvingen AI-startups in 2014 309,2 miljoen dollar aan durfkapitaal, terwijl dit in 2010 nog maar 10,4 miljoen dollar was.

Onderzoeksbureau Venture Scanner heeft momenteel 903 bedrijven in beeld die zich met AI bezighouden, waar in totaal al 3,68 miljard dollar in geïnvesteerd is.

Het hierna volgende artikel verscheen op de dag dat Google en jij aankondigden dat hun “zelflerende software” voor niets te hebben was.

Technisch gesproken liep de NRC dus die scoop voor haar lezers mis door er alleen maar “bijna” over te schrijven

Wie wordt de Google van kunstmatige intelligentie?

Het afgelopen jaar hebben vrijwel alle grote technologie- en autobedrijven forse investeringen aangekondigd. Uber, Apple, Samsung, Baidu, IBM, BMW, Facebook, Volvo, Alphabet: de lijst is lang. Allemaal hebben ze de laatste maanden nieuwe initiatieven bekendgemaakt, van vaak honderden miljoenen euro’s. Kunstmatige intelligentie (KI) is de verzamelnaam voor allerlei soorten zelflerende software: systemen die uit zichzelf slimmer worden.

Veel technologiebedrijven willen een zogeheten ‘platform’ ontwikkelen voor de technologie. Op zo’n platform stellen bedrijven hun KI-technologie ter beschikking van appbouwers die er eigen toepassingen kunnen verzinnen en verkopen. Het ultieme doel van veel bedrijven is een universele appwinkel voor KI, een beetje zoals op smartphones.

Net zoals bij Apple’s App Store of Google’s appwinkel Play, ligt het voor de hand dat het bedrijf dat het meest aantrekkelijke platform beheert, daar enorm aan kan verdienen: bijvoorbeeld door een percentage te vragen voor elke KI-app die erop wordt verkocht. Op smartphones zijn Apple en Google de laatste jaren uitgegroeid tot onbetwiste winnaars. Wie de Google of Apple van KI wordt ligt nog open.

Vooral IBM gooit de laatste tijd hoge ogen met zijn KI-dienst Watson, die al op diverse manieren wordt gebruikt in de medische wereld: bijvoorbeeld om met behulp van grote hoeveelheden gegevens over patiënten en medische onderzoeken kankerbehandelingen beter te maken. Facebook lijkt meer in te zetten op toepassingen voor games. Toyota werkt vooral (maar niet uitsluitend) aan KI voor zelfrijdende auto’s. Google en Apple gebruiken KI voor de digitale assistenten Siri en Google Now die uit zichzelf antwoorden bedenken op vragen, soms al voordat gebruikers die vragen hebben gesteld.

Tot op heden komt er trouwens niks als je bij hen zoekt op die term:

TensorFlow      Zoeken

Geen zoekresultaten

Suggestie: maak de zoektermen algemener om meer zoekresultaten te krijgen.

‘Wired’ verschafte diezelfde dag wel meer inzicht, bijvoorbeeld in hoeverre ‘open sourcing this AI engine’ van Google wel ‘open source’ is:

Google Just Open Sourced TensorFlow, Its Artificial Intelligence Engine

To be sure, Google isn’t giving away all its secrets. At the moment, the company is only open sourcing part of this AI engine. It’s sharing only some of the algorithms that run atop the engine. And it’s not sharing access to the remarkably advanced hardware infrastructure that drives this engine (that would certainly come with a price tag). But Google is giving away at least some of its most important data center software, and that’s not something it has typically done in the past.

The rub is that Google is not yet open sourcing a version of TensorFlow that lets you train models across a vast array of machines. The initial open source version only runs on a single computer. This computer can include many GPUs, but it’s a single computer nonetheless. “Google is still keeping an advantage,” Nicholson says. “To build true enterprise applications, you need to analyze data at scale.” But at the execution stage, the open source incarnation of TensorFlow will run on phones as well as desktops and laptops, and Google indicates that the company may eventually open source a version that runs across hundreds of machines.

Certainly, the move will win Google some goodwill among the world’s software developers. But more importantly, it will feed new projects. According to Dean, you can think of TensorFlow as combining the best of Torch and Caffe and Theano. Like Torch and Theano, he says, it’s good for quickly spinning up research projects, and like Caffe, it’s good for pushing those research projects into the real world.

Others may disagree. According to many in the community, DeepMind, a notable deep learning startup now owned by Google, continues to use Torch—even though it has long had access to TensorFlow and DistBelief. But at the very least, an open source TensorFlow gives the community more options. And that’s a good thing.

Wired - Business - 11.09.15

En hoera er is nog hoop, een lezer zegt daar wat terug:

Journalists, yes even WIRED ones - please stop calling this “AI”. Even in the body of the article the phrase “machine learning” is more or less correctly used, not AI.

This isn’t mere pedantry. Using hyped and just plain ignorant terms confuses the picture and degrades the language. It’s important here because this is science, it’s not some vacuous activity like marketing or fashion. We need to identify things accurately, else we cannot discuss them meaningfully.

Given that real AI will bring an absolutely pivotal, seismic transformation of our world, we should reserve the term’s use for when it matters … because it is going to matter, more than helping catalogue a few photos.

Iemand anders:

By Google open sourcing TensorFlow it hopes to create a monopoly on the infinite commercial applications made available for it. TensorFlow is free for now while it is being slowly assimilated into every aspect of technology, then once it is accepted as the standard deep learning algorithm Google will charge like a Roman chariot for it. Brilliant move.

Hoi Weerman,

Your Laptop Can Now Analyze Big Data. New software makes it possible to do in minutes on a small computer

The software could help developers working on many modern tasks: for example, designing a new recommendation engine using social network connections. In order to make effective recommendations—“your friends liked this movie, so here is another movie that you haven’t seen yet, but you will probably like”—the software has to be able to analyze the connections between the members of a social network. This type of task is called graph computation, and it is increasingly common. But working with large-scale data sets (such as online social networks) usually requires the processing horsepower of many computers clustered together, such as those offered by Amazon’s cloud-based EC2 service.what used to be done by large clusters of computers.

De source code is op github te downloaden.

Brein haalt uploads Nederlander offline

Antipiraterijorganisatie Stichting Brein heeft een Nederlandse gebruiker van downloadsite Kickass Torrents via de rechter gedwongen zijn uploads offline te halen. De Nederlander bood via bestandsdeelprotocol BitTorrent 826 zogeheten torrents aan. Het grootste deel hiervan bevatten afleveringen van bekende series met Nederlandse ondertiteling.

Weerman, Torrents zijn toch links en bevatten geen inhoud (content) van de films. Alleen metadata geloof ik. Mag je dat tegenwoordig ook niet meer verspreiden.

Ik hoor op TV dat ze TOR netwerk hebben opgerold door in actieve sessie je computer over te nemen.

De hartelijke groet Jan Marco