Java grafieken voor Opendata

Hoi Weerman,

Ik vind wel leuk te zien dat jij kennis hebt om java script/html aan te passen. :smile:

Telkens weer een andere volgorde zie ik, vernieuw de pagina en de kopjes verwisselen van plaats …

Had ik ook al gezien. Wat ik in het gesprek met de Jumbo klantenservice hoorde is dat haar collega het ‘met de hand’ ging aanpassen. Net weer gebeld om aan te geven dat het volgens mij nog steeds fout is.

Eigenlijk denk ik nu om vanuit twee invalshoeken een “opbouw concept” document te maken, namelijk vanuit de opbouw van infrastructuur en de opbouw vanuit de (IPFS achtige) applicatie.

Infrastructuur Opbouw:

  1. Ontwikkelomgeving/Eindgebruikers omgeving:
  • Ultimate++/SQLyog omgeving;
  • Draaien van persoonlijke (IPFS achtige) applicaties;
  • Ontwikkelen van nieuwe source code en/of voortborduren op ander mans source code;
  • Omdat je achter firewall zit heb je de datacenter initieel nodig om verbinding met je vrienden op te zetten;
  • Je kan eigen gemaakte code/projecten aan de datacenter sturen om je code/project te laten certificeren voor doelplatformen. Andere gebruikers ( of je vrienden) van het platform kunnen dan direct zien dat het wel of niet compileert en linkt op een bepaald platform.
  1. Datacenter omgeving:
  • Site;
  • Vtun;
  • Compileren van de source code op de verschillende doelplatformen.
  • Ultimate++/SQLyog omgeving;
  • Draaien van persoonlijke (IPFS achtige) applicaties;

Hoe de opbouw van (IPFS achtige) applicatie er uit zou kunnen zien moet ik nog beter over nadenken.

De hartelijke groet Jan Marco

Hei koerei, één ei is geen javascript. Palmzondag, dan mogen wij alleen CSS aanpassen. Tweede Paasdag daarentegen ook JavaScript:

<html>
  <head>
    <script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js" type="text/javascript">
    </script>
    <style>table, th, td {border: 1px solid grey}</style>
  </head>
  ...

JM, het lijkt meer dan het is, twee of drie keer per jaar komt zoiets langs en moet ik alles weer ophalen wat ik ervan wist:

  ...
  </table>
  <script>
    $('.jum-nutiriton-heading:eq(0)').text('%');
    $('.jum-nutiriton-heading:eq(1)').text('100g');
    $('.jum-nutiriton-heading:eq(2)').text('20g');
  </script>

Nu bij Jumbo, vernieuwd en nog voordeliger! Javazout:

Bijvoorbeeld reclamefilters gaan ook zo te werk en gek genoeg zien die wel dat er iets mis is:

  <thead abp="706">
    <tr abp="707">
      <th abp="708">&nbsp;</th> 
      <th class="jum-nutiriton-heading" abp="709">100g</th>
      <th class="jum-nutiriton-heading" abp="711">%*</th>
      <th class="jum-nutiriton-heading" abp="710">20g</th>
    </tr>
  </thead>

Dit is weer die pagina bij Jumbo voor “Uitdeelzakken chocolade M&M’s Peanut Minis”, 11 x 20g, 2 euro en 9 cent (9,50/kilo).

De volgorde van de door “AdBlock” in diens hoedanigheid als ‘proxy’ stiekem aan die binnengehaalde pagina toegevoegde ‘abp’-attributen wijkt hier af, misschien vanwege voorkennis van wat ze eerder in de browser cache zagen voorbijkomen of wat ook kan, dat alle elementen in zo’n pagina waar de reclamevreter bij is nog bij het binnenlopen om een of andere reden anders gerangschikt raken, waar jij in feite ook tegenaan liep.

Mijn intuïtie maar ik ga het even aan de echte beroepsgroep overlaten om dit verschijnsel geheel te duiden.

o/o

Hoi Weerman,

Ik wil een key (gelijksoortig als hashtag in Twitter) kunnen koppelen aan Personen of Producten. Eigenlijk zou je het kunnen vergelijken met aan key (Ip adres) koppelen aan GPS coordinaten. Wat het project MaxMind doet. MaxMind is ook opgenomen in Splunk.

MaxMind GeoIP2 offerings identify the location and other characteristics of Internet users for a wide range of applications including content personalization, fraud detection, ad targeting, traffic analysis, compliance, geo-targeting, geo-fencing and digital rights management.

Ik zie ook dat er een Apache Module van MaxMind is. Ik zie liever het opgelost in de (Web) client dan in de Web-server.

Weerman, Mogelijk heb jij een zienswijze over of we het concept van MaxMind kunnen gebruiken om de koppeling Key persoon/product te realiseren.

De hartelijke groet Jan Marco

En jij denkt dat ik daar in trap?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, op internet gonst het van lijsten “aprilgrappen 2016” …

Alsof het nu al 2 april is:

Overzicht: De beste 1 aprilgrappen van bedrijven

  • Economie: ‘Olie zal markt nog decennia domineren’
  • Specialisten hebben ondernemersinkomen van 150.000 euro: Medisch specialisten best verdienende zzp-bedrijfstak
  • Vooral veel Nederlandse truckers rijden op Belgische wegen: ‘Chaos’ bij invoering kilometerheffing België
  • Economie: Tuchtrecht bankensector nog in opstartfase
  • Laatste Nederlander die dankzij de vut eerder kon stoppen gaat met pensioen: ‘VUT-regeling heeft miljarden gekost’
  • Bedrijf ontving binnen 24 uur tijd ongeveer 115.000 bestellingen: Autofabrikant Tesla presenteert goedkoper model

Vrijdag 1 april 2016 - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Eerlijk gezegd vind ik ze nogal melig maar iets anders JM, het speelkwartier is afgelopen!

Want ‘serviceproviders’ als de onderneming waar jij naar verwijst “om de koppeling Key persoon/product te realiseren”:

About MaxMind

Founded in 2002, MaxMind is an industry-leading provider of IP intelligence and online fraud detection tools.

MaxMind provides IP intelligence through the GeoIP brand. Over 5,000 companies use GeoIP data to locate their Internet visitors and show them relevant content and ads, perform analytics, enforce digital rights, and efficiently route Internet traffic. Businesses can obtain additional insights into their customers’ connection speeds, ISPs, and more using GeoIP data.

MaxMind’s industry-leading minFraud service helps businesses prevent fraudulent online transactions and reduce manual review. The minFraud service is used to screen over 80 million e-commerce transactions and account registrations a month. Over 7,000 e-commerce and other online businesses benefit from the minFraud service through our client and partner networks.

www.maxmind.com

Veroorzaken ook problemen …

Schrijven ze in de Correspondent:

Interessant hoor, die strijd tussen Apple en de FBI. Maar het échte gevecht is allang verloren

De strijd tussen de FBI en Apple wordt gezien als een monumentale slag in een nieuwe Crypto-oorlog, het gevecht voor sterke online privacy en veiligheid. Maar ongezien hebben we het belangrijkste front in die strijd prijsgegeven. Het probleem zit in onze gedragsgegevens. Zeven problemen en zes oplossingen op een rij.

Al die tijd hebben we ons namelijk blindgestaard op het beschermen van de inhoud van onze communicatie, maar zijn we het zicht kwijtgeraakt op een minstens zo interessante soort data die we dagelijks in grote hoeveelheden genereren en verspreiden: onze metadata.

Een e-mail heeft een tekst. Dat is de inhoud. Maar van wie is de mail afkomstig? Wie zijn de ontvangers? Hoe laat is de mail verstuurd? Welke servers zijn gebruikt? Wat is het onderwerp van de mail? Dat zijn de metadata.

Er zijn ten minste zeven redenen waarom die metadata zo verraderlijk zijn en vaak meer onthullen dan inhoudelijke persoonsgegevens.

De Correspondent - 31 maart 2016

Maar langzaamaan begin ik tot het besef te komen dat we de strijd om onze gegevens eigenlijk allang verloren hebben. Zegt hij, Dimitri Tokmetzis:

1. Er worden vreselijk veel metadata geproduceerd

Je zit in je luie stoel en leest een boek. Je verliest je in een verhaal, identificeert je met een hoofdpersoon en laat je meeslepen door de verzinsels van de auteur. Toch is met de komst van enkele e-books ook lezen soms niet meer privé.

Sterker nog: sommige boeken lezen ook jou.

In Groot-Brittannië analyseert het bedrijf Jellybooks hoe proefpersonen bepaalde boeken lezen. Wanneer houden ze op met lezen? Welke passages onderstrepen ze? Zoeken ze bepaalde woorden op? Delen ze citaten?

Handig voor de uitgever. Als bijvoorbeeld vrouwen van dertig Fifty Shades of Grey in één ruk uitlezen en vrouwen van in de vijftig er niet doorheen komen, weet je welke doelgroep je moet bestoken.

In één ruk of anders door onderzoek aan je gerief komen:

7. Je kunt evenmin in de ontwerpfase voorkomen dat metadata weglekken

Voor een gebruiker van technologie is het dus enorm moeilijk om grip te houden op de (meta)datastromen. De oplossing zou kunnen zijn: ontwerp betere technologie. Maar ook dat is haast onmogelijk. Metadata zitten overal.

Een mooi voorbeeld hiervan is een studie die vorig jaar werd uitgevoerd door Stanford University en een Israëlisch defensiebedrijf. Zij vonden een manier om mensen te lokaliseren door naar het batterijverbruik van hun smartphone te kijken.

Als een smartphone contact maakt met een mast, kunnen de afstanden verschillen. Ook objecten, zoals gebouwen, kunnen ervoor zorgen dat het signaal sterker moet zijn. Dat leidt tot kleine schommelingen in het verbruik van je batterij. De onderzoekers slaagden erin om op basis van die data mensen te lokaliseren.

Enzovoort, een niet mis te verstane opsomming van open surf-zweren en vervolgens als gezegd, een aantal oplossingen. Al ziet hij het nogal somber in, er zijn mogelijkheden om “terug te vechten”:

Hoe we kunnen terugvechten

Het derde principe is het doorbreken van de centrale controle op het internet. Het net is ooit ontworpen als decentraal netwerk. Bij een atoomaanval moest het communicatienetwerk blijven functioneren, ook al zouden er verbindingspunten wegvallen. In de praktijk is veel internetverkeer juist gecentraliseerd. Het loopt via een beperkt aantal internetserviceproviders, kabelaars en bedrijven (zoals Facebook en Google).

Een hoopgevende technologie is er een waar we al massaal gebruik van maken, tot grote frustratie van copyrighthouders: peer-to-peernetwerken. Als je een film of muziek downloadt, doe je dat waarschijnlijk via een torrentsite. De films en de muziek staan op computers van andere gebruikers en worden nergens centraal opgeslagen. Het enige wat nodig is, is dat er op bepaalde plekken in het netwerk lijsten circuleren van welke film- en muziekbestanden op welke computer staan. Vervolgens kun je daar je media downloaden.

Deze peer-to-peernetwerken zijn moeilijk te bestrijden. Je kunt één computer uit de lucht halen, maar anderen kunnen het werk dan makkelijk weer overnemen. Zolang er maar lijsten blijven circuleren, is er niemand die van buitenaf eenvoudig controle kan uitoefenen. Let wel: ook het gebruik van peer-to-peernetwerken laat sporen achter, maar het is moeilijker om al die sporen op één centraal punt, zoals bij Google of Facebook, te verzamelen.

Jan Marco, wat denk jij, zou hij, de schrijver van het artikel, een aanpak als de volgende om van jouw kant verantwoord persoonsgegevens te gaan koppelen weer wel waarderen?

Blindfolded record linkage

Background: Traditionally, record linkage techniques have required that all the identifying data in which links are sought be revealed to at least one party, often a third party. This necessarily invades personal privacy and requires complete trust in the intentions of that party and their ability to maintain security and confidentiality.

Methods: A method is described which permits the calculation of a general similarity measure, the n-gram score, without having to reveal the data being compared, albeit at some cost in computation and data communication. This method can be combined with public key cryptography and automatic estimation of linkage model parameters to create an overall system for blindfolded record linkage.

Results: The system described offers good protection against misdeeds or security failures by any one party, but remains vulnerable to collusion between or simultaneous compromise of two or more parties involved in the linkage operation. In order to reduce the likelihood of this, the use of last-minute allocation of tasks to substitutable servers is proposed. Proof-of-concept computer programmes written in the Python programming language are provided to illustrate the similarity comparison protocol.

Conclusion: Although the protocols described in this paper are not unconditionally secure, they do suggest the feasibility, with the aid of modern cryptographic techniques and high speed communication networks, of a general purpose probabilistic record linkage system which permits record linkage studies to be carried out with negligible risk of invasion of personal privacy.

Techniques for privacy-preserving record linkage - August 2013

Hoi Weerman,

Want ‘serviceproviders’ als de onderneming waar jij naar verwijst “om de koppeling Key persoon/product te realiseren”:

MaxMind was door mij als voorbeeld bedoeld om de koppeling tussen een aspect van WWW van Tim Berners-Lee (ipadres) met de locatie te leggen. Mogelijk dat MaxMind het anders oplost dan de Semantic Web SPARQL. Kunnen we mogelijk iets van leren. N.B. In mijn beeld gaan de eindgebruikers zelf de koppeling maken.

Businesses can obtain additional insights into their customers’ connection speeds, ISPs, and more using GeoIP data.

Lijkt mij wat minimaal geformuleerd. Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren kijkt men naar je LinkedIn en Facebook account wat je doet….

Microsoft heeft ook CNTK (Computational Network Toolkit - is a unified deep-learning toolkit) gemaakt en beschikbaar gesteld aan de gemeenschap. Lijkt beetje op Tensor Flow van Google, maar zou betere functionaliteiten hebben als je meerder servers gebruikt. Mogelijk dat we dat kunnen gebruiken om LinkedIn en Facebook te indexeren (a la Splunk). Denk aan hierbij aan Face recognition.

The minFraud service is used to screen over 80 million e-commerce transactions and account registrations a month.

In begin tijd van de mobiele telefoons moest je haast al je privacy gegevens overleggen aan de telefoon operator. Het was een gunst om een product van hen af te mogen nemen. Zelfs maakte zij een kopie van je rijbewijs of paspoort. Tegenwoordig zie je meer dat je alleen moet laten zien dat je een werkend bankrekening hebt. Ze gaan 1 cent afschrijven om te checken of het werkt. Eigenlijk bouw je aan (virtueel) persoon/bedrijf in de tijdgezien een imago op. Je kan product kopen of verkopen via marktplaats of je verhuurt kamer van je huis, etc. Alle transacties hebben verandering (“event Splunk”) in je imago tot gevolg.

Een e-mail heeft een tekst. Dat is de inhoud. Maar van wie is de mail afkomstig? Wie zijn de ontvangers? Hoe laat is de mail verstuurd? Welke servers zijn gebruikt? Wat is het onderwerp van de mail? Dat zijn de metadata.

In mijn beeld zou je het onderwerpsveld gewoon kunnen versleutelen met de key van de boodschap. Een Mail heeft adresgegevens en bevat een boodschap. In mijn beeld heb je een poort(mail)systeem (in DMZ) en een mailsysteem in het achterland. Je versleutelt de mailgegevens met de Public Key 1 en de mail boodschap met Public Key 2. Deze keys aanvullen met huidige Cdfoon gegevens. Public Key 1 is alleen bekend op poort(mail)systeem (in DMZ). Mailsysteem in het achterland heeft wel de Public Key 1 en 2. Indien een hacker je poort(mail)systeem hackt kan hij de boodschap van de mails niet lezen. Alleen de adres gegevens van de mails, van wie het komt en aan wie het geadresseerd is. In het protocol kan je ook fake berichten opnemen. Alleen als je Public Key 2 hebt kan je inzien dat de mail geen inhoud bevat. Indien je als hacker alleen Public Key 1 van poort(mail)systeem (in DMZ) in bezit heeft denk hij dat er een relatie tussen personen is, die er in werkelijkheid niet bestaat.

BSN van persoon is eigenlijk de key van de Overheid. Opzich zou je BSN met Public Key 3 kunnen versleutelen. Iets bedenken dat je je zorgaanbieder kan machtigen om je BSN nummer te kunnen ontcijferen.

Enzovoort, een niet mis te verstane opsomming van open surf-zweren en vervolgens als gezegd, een aantal oplossingen. Al ziet hij het nogal somber in, er zijn mogelijkheden om “terug te vechten”:

Een hoopgevende technologie is er een waar we al massaal gebruik van maken, tot grote frustratie van copyrighthouders: peer-to-peernetwerken.

Goed plan.

Het enige wat nodig is, is dat er op bepaalde plekken in het netwerk lijsten circuleren van welke film- en muziekbestanden op welke computer staan. Vervolgens kun je daar je media downloaden.

In beeld is dit fout! Je moet alleen de hash code van het product in de “netwerk lijsten” opnemen. Niet waar (op welke pc’s) het staat. In het protocol ga je met de hash code als zoekterm zoeken waar (op welke pc’s) je het product kan vinden. Je netwerk waarin je zoekt is daarbij je vrienden(lijst) van “Facebook”. De netwerklijst is in mijn beeld de productcatalogus a la Opencat.

Overview and taxonomy of techniques for privacy-preserving record linkage is erg mooi stuk die je gevonden hebt. Je zou het m.i. kunnen koppelen aan de Splunk architectuur. Splunk is bedrijf waar heel veel bedrijven momenteel erg blij mee zijn. Kort door de bocht kan je vanuit Apache log mooie rapportages maken hoe je business draait. Hoeveel klanten hebben je producten bekeken en hoe veel producten hebben ze in winkelwagentje gezet. Hoeveel producten zijn daadwerkelijk gekocht.

Splunk is propriety software. Gebouwd in C, daarboven op wordt Python gebruikt en men maakt gebruik van Rest voor het https programmeren.

Splunk gaat uit van events. De wijzigingen in de cdfoon data zijn denk ik wel events die je door de Indexers kan laten verwerken. Mogelijk zou je de cdfoon data als statisch data moeten categoriseren in Splunk.

De hartelijke groet Jan Marco

[quote=“alkema_jm, post:235, topic:354”]

Een hoopgevende technologie is er een waar we al massaal gebruik van maken, tot grote frustratie van copyrighthouders: peer-to-peernetwerken. Het enige wat nodig is, is dat er op bepaalde plekken in het netwerk lijsten circuleren van welke film- en muziekbestanden op welke computer staan. Vervolgens kun je daar je media downloaden.

In beeld is dit fout! Je moet alleen de hash code van het product in de “netwerk lijsten” opnemen. Niet waar (op welke pc’s) het staat.[/quote]

Hangt er van af?

Routing and resource discovery

Based on how the nodes are linked to each other within the overlay network, and how resources are indexed and located, we can classify networks as unstructured or structured (or as a hybrid between the two). Hybrid models are a combination of peer-to-peer and client-server models

En toon iets van begrip, aan het woord is een historicus die journalist werd en pas weer later datajournalist.

Oké LinkedIn … En een boek schreef:

Writer De Digitale Schaduw - maart 2009 – maart 2012 (3 jaar 1 maand)|New York/Amsterdam

In De Digitale Schaduw (The Digital Shadow) I state that the current debate on privacy versus security isn’t a very constructive one. What we seem to miss in the privacy debate is information on what is actually being done with our data. In De Digitale Schaduw I show that our data is used to build (risk) profiles that are increasingly influencing our daily lives, without us even knowing about it.

Niet de digitale schaduw die wij er destijds in het oude forum al eens bijgehaald hebben:

Onze digitale schaduw

… dan komen wij op basis van de in kaart gebrachte informatiestromen en de bijbehorende verwerkingen binnen de publieke en de private sector tot de schatting dat de gemiddelde Nederlander staat geregistreerd in tot 250 tot 500 bestanden.

www.cbpweb.nl - Rapporten - Onze digitale schaduw (2009)

Maar niet alleen zij:

Statusscores

Wat zijn statusscores?

Statusscores zijn scores die het SCP berekent en die aangeven hoe de sociale status van een wijk is, in vergelijking met andere wijken in Nederland. Met de sociale status bedoelen we hier niet het aanzien of de populariteit van een wijk. De sociale status van een wijk is afgeleid van een aantal kenmerken van de mensen die er wonen: hun opleiding, inkomen en positie op de arbeidsmarkt. De meest recente statusscores zijn van 2014.

Voor wie zijn de gegevens bedoeld?

Iedereen die belangstelling voor deze gegevens heeft kan ze downloaden. Het maakt niet uit of dit professionele belangstelling of algemene interesse betreft.

Welke gegevens ontvangt u?

De indicatieve naam van de postcodegebieden is ontleend aan de namen die voorkomen op de digitale postcodekaart van Nederland (http://www.geodan.nl/).

Hoe moeten de scores worden geïnterpreteerd?

Een hoge score geeft aan dat de status in die wijk hoog is, een lage score geeft aan dat de status laag is.

Verantwoording

De basisgegevens zijn afkomstig van EDM BV, een organisatie die onder meer inzicht geeft in het profiel van alle Nederlandse postcodes en huishoudens. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van vele publieke en private databronnen. Daarnaast voert EDM BV zelf grootschalig onderzoek uit onder de Nederlandse bevolking.

Voor de statusscores van het Sociaal en Cultureel Planbureau worden de huishoud- en postcodeprofielen door EDM BV opgehoogd naar het niveau van het vierpositie postcodegebied. Zo’n gebied omvat gemiddeld zo’n 1.825 Nederlandse huishoudens.

SCP - Sociaal en Cultureel Planbureau

Een greep uit de onderzoeken die het SCP laat doen waar een en ander op gebaseerd kan zijn:

  • Aanbod van arbeid
  • Betrokken Woonwijken: op zoek naar factoren van succesvol leefbaarheidsbeleid
  • Civil society en vluchtelingen
  • Continu Onderzoek Burgerperspectieven
  • Countries compared on public performance
  • Culturele belangstelling en cultureel draagvlak
  • Emancipatie in crisistijd
  • Ervaren kwaliteit van leven
  • Houding tegenover en ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen
  • Langdurige armoede
  • Nieuwe dataverzameling Tijdsbestedingsonderzoek (TBO)
  • Nonrespons bij surveyonderzoek
  • Sociale Staat van het Platteland
  • Stapelen en switchen in het hoger onderwijs

Beknopte onderzoeksbeschrijvingen

Doen wat er gezegd wordt, kolom ‘titel’ in De Telefoongids in relatie met het bovengenoemde bestand:

Rangorde volgt voor zover van toepassing het aantal 4-positie postcode gebieden en loopt tot 3541. Ter hoogte van “Ds”, dominee, wordt de spoeling al dunner.

Bij inzoomen op “titels” van de vier miljoen telefoonabonnees die in het telefoonboek vermeld wilden worden, ook “Koning”, alleen haalt die bij lange na niet de hoogst mogelijke statusscore (3,0):

Maar jij raadt het al, of haar van data-entry of de weduwe zelf schrok van een digitale schaduw. Website DTG:

Brouwer-de Koning R Patrijsstraat 42, 3245VL Sommelsdijk 

Is ook zo. De spijker op zijn kop slaan:

SELECT firstname, lastname, statusscore14, rangorde14
FROM id_pc4
INNER JOIN Statusscores ON id_pc4.pc4 = Statusscores.[pcnr]
INNER JOIN white_subscriber ON id_pc4.id = white_subscriber.id
ORDER BY rangorde14;

Verschil moet er wezen, DTG heeft zelfs je “M” er afgelaten:

Tweesnijdend zwaard, onscherp linken kan ook ingezet worden om ingevoerde gegevens in databases waar altijd van alles aan mankeert op te schonen:

n-gram similarity comparators

The method proposed here involves the use of an n-gram similarity score, which is often referred to as the Dice coefficient in the information retrieval field.

Zaken en personen kunnen op die manier ondanks spelfouten, afkortingen en in uiteenlopende context weer tot unieke entiteiten herleid worden:

Via n-grams {’ Co’,’orp’,’rpo’,’por’,’ora’,’rat’,’ati’,’tio’,’ion’} kan je dan “IBM Corp.” en “IBM Corporation” wel weer herenigen, iets wat door gewoon sorteren of koppelen in een database niet lukt.

Net zo scharrelen met iemand zijn ‘tokens’:

Fuzzy Match Similarity

Differences between ‘duplicates’ often due to abbreviations or whole word insertions.

John Smith vs John Edward Smith vs John E. Smith

Allow sequences of mis-matched characters (gaps) in the alignment of two strings.

Application: correlate airline passenger data with homeland security data for no-fly lists

Hoi Weerman,

In De Digitale Schaduw (The Digital Shadow) I state that the current debate on privacy versus security isn’t a very constructive one. What we seem to miss in the privacy debate is information on what is actually being done with our data. In De Digitale Schaduw I show that our data is used to build (risk) profiles that are increasingly influencing our daily lives, without us even knowing about it.

Ik vond het een leuke tekst. Om toch iets te doen aan het gemis van de “privacy debate is information on what is actually being done with our data.” hierbij mijn bijdrage:

Je hebt mensen die erg vijandig zijn in de privacy discussie. Ze hebben goede opleiding en een goede baan, huis, en een paar kinderen en zijn trots dat ze niet op ‘social media’ zou als zij dat noemen zitten, concreet hebben ze geen Linkedin en/of Facebook account. Willen daarbij geen privacy gegevens delen met de rest van de wereld. Ik zie dat deze groep wel begint met het verkennen van de mogelijkheden van “WhatsApp”.

In tegenstelling tot bovengenoemde “happy few” klasse zijn er m.i. heel veel mannen en vrouwen die “niet zo gemakkelijk” ‘echte’ vrienden maken. Zij hebben ‘social media’ hard nodig om te communiceren met anderen. Ze zetten hun hele ‘hebben en houwen’ op internet. Het internet is deel van hun leven om dat met anderen te willen delen. Als voorbeeld die ik voor mij zie is (27 jarige) vrouw in Enschede met meer dan 500 linkedin connecties heeft en met 640 facebook vrienden en nu op badoo.com letterlijk aangeeft: “Ik wil vrienden maken”. Het leven is bij deze zeer grote groep meer een ‘struggle for life’.

Als ik zelf linkedin opstart krijg ik ‘duizenden’ suggesties van collega’s of ik ze mogelijk ken! De foto’s zijn erg mooi. Lijkt mij goed geschikt om gezichtsherkenning op uit te proberen. Ze zetten hun beste beentje voor. Op zich gemakkelijk om deze info binnen te halen en dan collega’s proberen te matchen met de Cdfoongegevens. Je zou ook een Tinder optie kunnen programmeren of je ze wel of niet mag. Deze groep ‘zweeft’ m.i. tussen de boven door mij “beschreven” uiterste groepen.

… dan komen wij op basis van de in kaart gebrachte informatiestromen en de bijbehorende verwerkingen binnen de publieke en de private sector tot de schatting dat de gemiddelde Nederlander staat geregistreerd in tot 250 tot 500 bestanden.

Jouw verwijzing naar document werkt niet meer. Blijkbaar staat hij daar niet meer.

Statusscores zijn scores die het SCP berekent en die aangeven hoe de sociale status van een wijk is, in vergelijking met andere wijken in Nederland.

Leuk is het “Statusscores concept” dat jij hebt gevonden.

Ik ben begonnen met uitzoeken hoe het hoofdscherm werkt in Ultimate++. Nog niet zo goed in hun denkwijze, maar al doende leert men hoe men het heeft uitgewerkt.


Ultimate++ stuurt meerdere keer het compiler programma “cl.exe” aan om een programma zo parallel mogelijk te compileren.

Ik zie dat we de Wikipedia database ook kunnen downloaden.

Blijkbaar gebruiken ze ook MySQL.

Wiki: From Git you can either download the complete repository (about 528 MB). Met “git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/p/mediawiki/core.git”.

Weerman, Ik denk aan leuke combinatie voor Wikipedia. Je kan Fossil voor versiebeheer gebruiken. Fossil heeft ook http GUI en gebruikt java script. Spunk is ook d3.js om de grafieken te maken. Je hebt lijst met moderators en die kunnen we weer op de Cdfoon database zetten.
Wikipedia gebruikt PHP. De uitdaging is of dit ook in C habitat omgezet kan worden.

Ik zie dat fuzzy logic een fout uit Putty heeft gehaald:

American fuzzy lop is a security-oriented fuzzer that employs a novel type of compile-time instrumentation and genetic algorithms to automatically discover clean, interesting test cases that trigger new internal states in the targeted binary. This substantially improves the functional coverage for the fuzzed code. The compact synthesized corpora produced by the tool are also useful for seeding other, more labor- or resource-intensive testing regimes down the road.

Nog niet goed naar gekeken, maar zou best wel iets kunnen bieden om dit ook in het programma op te nemen.

De hartelijke groet Jan Marco

####Onze digitale schaduw (1)####

JM, kan ik mooi mijn eigen statusscore eventjes verhogen …

Parbleu!

De eerder gegeven link:

Vergeleken met de link die je krijgt als je daar nu weer op “Onze digitale schaduw” zoekt:

Zelf melden zij, “CBP is sinds 1 januari 2016: Autoriteit Persoonsgegevens”. Jij loopt nu tegen het vervolgens aanpassen van de website aan.

Zal je niet ontgaan dat de nieuwe link nu met “https://” begint, de “Autoriteit” slikt het eigen medicijn …

Waarvan het recept een week eerder uitgeschreven werd voor het KNGF, om deze overkoepelende vereniging van fysiotherapeuten in te lichten over hoe de AP, Autoriteit Persoonsgegevens dus, de beveiligingsnormen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) in dit geval toepast:

Beveiliging contactformulier op websites fysiotherapeuten

Van verschillende fysiotherapeuten heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de vraag gekregen hoe zij het contactformulier op hun website moeten beveiligen. Zij vragen zich vooral af wanneer zij een beveiligde verbinding (https) moeten gebruiken.

Verwerking bijzondere persoonsgegevens

De belangrijkste vraag hierbij is of de fysiotherapeut via het contactformulier bijzondere persoonsgegevens verwerkt, waaronder gezondheidsgegevens en het burgerservicenummer (BSN) van patiënten.

Zo ja, dan moet de fysiotherapeut de gehele webapplicatie via https aanbieden. Zo nee, dan moet de fysiotherapeut zelf op basis van een risicoanalyse en classificatieschema vaststellen of het nodig is om de webapplicatie via https aan te bieden.

Beveiligingsstandaarden

De Wbp vereist dat de verantwoordelijke - in dit geval de fysiotherapeut - ‘passende’ beveiligingsmaatregelen treft om persoonsgegevens te beveiligen tegen bijvoorbeeld verlies.

Om te bepalen wat in dit geval passend is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich gebaseerd op 2 algemeen geaccepteerde beveiligingsstandaarden. Fysiotherapeuten moeten rekening houden met deze 2 standaarden als zij hun website (laten) bouwen.

Deze beveiligingsstandaarden zijn:

  • De NEN 7512:2015 norm. Deze beveiligingsnorm richt zich op elektronische communicatie in de zorg. De norm is van belang voor de beveiligde verzending van het contactformulier.

  • De NCSC ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties (2015). Deze richtlijnen vormen een leidraad voor het veiliger ontwikkelen, beheren en aanbieden van webapplicaties en bijbehorende infrastructuur.

Autoriteit Persoonsgegevens - Nieuwsbericht - 24 maart 2016

####Onze digitale schaduw (2)####

[quote=“alkema_jm, post:237, topic:354”]
… hierbij mijn bijdrage:

Je hebt mensen die erg vijandig zijn in de privacy discussie. Ze hebben goede opleiding en een goede baan, huis, en een paar kinderen en zijn trots dat ze niet op ‘social media’ zou als zij dat noemen zitten, concreet hebben ze geen Linkedin en/of Facebook account.[/quote]

Ah, onwelwordingen. Volgens de GGD ontstonden die door een “sociaal mechanisme”:

Mogelijk was er sprake van ‘groepsziekte’: mensen die onwel worden als ze zien dat iemand anders niet lekker is.

Maar in de wandeling is het een doelgroep die men wil classificeren als:

  • Welgestelde beleggers
  • Culturele intellectuelen
  • Sportieve luxezoekers
  • Exclusieve shoppers

Waarom:

Doelgroepbepaling

Wanneer bepaald is welke prospects de hoogste potentie hebben, moet geprobeerd worden van deze prospects geïnteresseerde lezers te maken. Daarvoor is het belangrijk te weten met welke boodschap (artikelen of advertenties), via welke kanalen en met welke aanbieding deze prospects het best benaderd kunnen worden.

Hoe:

Communicatieboodschap

Er is een aantal kenmerken waarmee rekening gehouden kan worden bij de invulling van de communicatieboodschap:

  • de prospects zijn hoog opgeleid en welstandig
  • de prospects zijn vaak van middelbare of oudere leeftijd
  • de prospects geven graag geld uit aan luxeproducten

Onder andere zo:

GeoMarktprofiel consumentenkennis model

In een database op huishoud niveau zijn continu zo’n 1,1 miljoen unieke huishoudens opgenomen die recent de enquête hebben ingevuld en nog woonachtig zijn op hetzelfde adres (gevalideerd). Per huishouden zijn 650 kenmerken in de database opgenomen.

GeoTypen:

GeoLifestyle

GeoTypen: naast de kenmerken die rechtstreeks uit de enquête te halen zijn, zijn door middel van factoranalyse op alle variabelen uit de GCE GeoTypen ontwikkeld. Factoranalyse is een statistische techniek die gebruikt kan worden om een groot aantal kenmerken terug te brengen tot een kleiner aantal algemene omschrijvingen. Hieruit zijn 20 GeoTypen naar voren gekomen die onder meer snel inzicht kunnen geven in hoe een klantengroep eruit ziet.

Een van de kenmerken van een dergelijk “GeoType”:

Internet

Bijna alle abonnees bezitten een internetaansluiting. Ongeveer de helft van de huishoudens beschikt daarbij over een ADSL aansluiting voor het gebruik van internet.

Abonnees brengen privé doorgaans minder dan 10 uur per week door op het internet en houden zich bezig met een beperkt aantal internetactiviteiten. De huishoudens gebruiken het internet vooral voor internetactiviteiten gericht op e-mail en het zoeken van informatie (geldzaken, gericht zoeken naar informatie en woning zoeken).

Zoals beschreven in het hoofdstuk media vindt men: Nieuws via e-mail en internet geen goed alternatief voor de krant. Ook vinden de huishoudens e-mail geen goed alternatief voor reclamepost (Het zijn geen intensieve internetters en reclame ontvangen ze liever via op de deurmat dan via e-mail).

Dan krijg je:

Internet wordt wel gebruikt maar, niet meer dan gemiddeld. Vaak beperken de internetactiviteiten zich tot het regelen van geldzaken, e-mailen en soms het aanschaffen van financiële producten:

Niets is te gek in die wereld …

Op wijkniveau de naamgroep bepalen die relatief het meest voorkomt ten opzichte van het landelijk gemiddelde:


> **Uitleg voornamensegmentatie** > > Op het gebied van voornaamonderzoek werkt WDM samen met de Universiteit Utrecht. WDM beschikt namelijk over de voornamen binnen een groot aantal huishoudens. Deze gegevens gebruikt de Universiteit Utrecht om verschillende voornaamgroepen te identificeren. Met de resultaten kan WDM elk huishouden binnen GeoLifestyle toewijzen aan de juiste voornaamgroep. Het onderzoek heeft de volgende acht naamgroepen opgeleverd: Arabisch en Turks, Elite, Fries, Modern, Traditioneel, Voormodern buitenlands, Voormodern internationaal en Voormodern Nederlands. > > [REG Media - Geografische en Lifestyle analyse van Qualis Magazine](http://www.regmedia.nl/Downloads/Doelgroepanalyse_QM.pdf)

####Onze digitale schaduw (3)####

Het hiervoor beschreven onderzoek betrof een doelgroepanalyse van WDM Nederland voor één van haar klanten destijds:

De doelgroep van REG Media zijn bewoners van woningen in het hogere marktsegment.

WDM? Wegener Direct Marketing:

Wegener DM wordt WDM na management buy out

Nieuwegein, 17 oktober 2006 - De verkoop van Wegener DM is een feit. Dit werd vandaag, voor het openen van de beurs, door Koninklijke Wegener N.V. bekend gemaakt.

Weer opgeslokt door dat EDM uit de vorige post. Blurp:

Geschiedenis

In 1995 richt Gert-Jan Evers met zijn marketingkennis en internationale netwerk direct marketing bureau EDM Broking & Management op.

In 2014 wordt weer een grote stap gezet door de overname van Bisnode Nederland BV, voorheen WDM Nederland. Bisnode Nederland BV is marktleider in profielinformatie over elk Nederlands huishouden en op 1 januari 2015 bundelt zij haar krachten met die van EDM. Als één organisatie biedt EDM haar relaties het beste op het gebied van datakwaliteit, doelgroepbereik en klantinzicht.

Dat bedrijf zit nog steeds in Nieuwegein, op enige afstand van het moederbedrijf EDM in Haarlem. De ‘databroker’ dus die door het SCP - Sociaal en Cultureel Planbureau - in de arm genomen werd om ons en onze statusscore continu te laten doormeten:

Missie

EDM wil dé partner zijn die (middel)grote en data-gedreven organisaties helpt om het rendement uit hun data te maximaliseren door het zo goed mogelijk ontsluiten, analyseren en toepassen van die data.

Strategie

EDM vergroot het rendement op uw klantdata door intelligente en pragmatische oplossingen op het gebied van datakwaliteit, klantinzicht en doelgroepbereik.

Door gebruik te maken van geavanceerde technologie, consumenteninformatie en analyses wordt uw data ontsloten, geanalyseerd en toegepast. Bijvoorbeeld door het valideren van uw klantgegevens, het bouwen van dashboards voor een 360º klantbeeld en het gesegmenteerd bereiken van de juiste online en offline doelgroep.

Dat doen bijvoorbeeld aan de hand van abonnee gegevens die andere organisaties wel genegen zijn te verhandelen, zoals ook voorgesteld in die hierboven al eerder aangehaalde “doelgroep-analyse”:

   

Verwerken van die databestanden:

Nauwkeurige Data Engineer (Fulltime in Nieuwegein)

Werken met databestanden van de Top 200 bedrijven in de grootste ‘data snoepwinkel’ van Nederland?

EDM helpt de Top 200 adverteerders bij het opbouwen, structureren, verbeteren, analyseren, segmenteren en gebruiken van klantdata waardoor ze relevanter communiceren met hun (potentiele) klanten. Dit doet EDM met intelligente en pragmatische oplossingen op het gebied van datakwaliteit, klantinzicht en doelgroepbereik. EDM is markleider en werkt met 75 enthousiaste data experts in een informele maar professionele bedrijfscultuur.

EDM - Carrière - Data Engineer

Over markt- en opinieonderzoekbureaus en hun ‘data snoepwinkel’:

Handelaren weten veel over ons, maar wij weinig over hen

Er is zo een onbekend aantal commerciële partijen dat klantgegevens verhandelt aan datahandelaren. Wie die partijen precies zijn, dat willen datahandelaren niet delen. Zijn dat telecomproviders? Webshops? Specifieker: Etos? Albert Heijn? ‘Ik kan een openbare bron zo noemen,’ zegt Jan-Hendrik Fleury, de Director Data Management van Cendris, ‘maar de commerciële bron delen wij niet, omdat het concurrentiegevoelig is.’

De Correspondent - Zo houden datahandelaren ons in de gaten (maar wie controleert hen?) - 13 oktober 2015

Als een van haar ‘partners’ noemt EDM het CBP:

College Bescherming Persoonsgegevens

EDM voldoet aan de Wet Bescherming Persoongegevens. De persoonsgegevens die EDM verwerkt worden gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) ziet er op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens als onafhankelijke toezichthouder op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd én dat de privacy van burgers ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Zonodig treedt het CBP handhavend op. Het CBP onderhoudt actief contact met allerlei organisaties in de samenleving, stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van burgers en organisaties en ondersteunt zelfregulering binnen de wettelijke kaders. Ga voor meer informatie naar www.cbpweb.nl.

EDM - Maak kennis met onze partners

Wij weten inmiddels, CBP, dat heet nu AP (Autoriteit Persoonsgegevens) en die stelt voor dat jij als je “persoonsgegevens verwerkt” dat jij dan een “verantwoordelijke”, een “Functionaris Gegevensbescherming” aanstelt die zich ook in een daartoe opengesteld register laat opnemen:

Eisen aan FG

De wet stelt een aantal eisen aan FG’s. Ten eerste moet een FG een natuurlijk persoon zijn. Een ondernemingsraad of commissie komt dus niet in aanmerking. Ten tweede moet een FG voldoende kennis hebben van de organisatie en de privacywetgeving. Tot slot moet een FG betrouwbaar zijn, wat zich onder meer uit in een geheimhoudingsplicht.

Bevoegdheden FG

Een FG heeft geen formele sanctiebevoegdheden. Maar de organisatie is wel wettelijk verplicht om de FG controlebevoegdheden te geven. Zo moet een FG bevoegd zijn om ruimtes te betreden, zaken te onderzoeken en inlichtingen en inzage te vragen. De FG moet in onafhankelijkheid zijn werkzaamheden kunnen verrichten binnen een organisatie.

Een FG heeft dezelfde ontslagbescherming als leden van een ondernemingsraad. Dit betekent dat hij pas ontslagen kan worden na toestemming van de kantonrechter.

Autoriteit Persoonsgegevens - Functionaris voor de gegevensbescherming

Zo gezegd, zo gedaan:

Register Functionaris Gegevensbescherming

Bedrijf/Organisatie: EDM Media Group B.V.
Naam FG: H.L.O. Fernald
Postbus 3580
4800 DN BREDA 

Internet boert dit op als jij diens antecedenten probeert te achterhalen:

Snel en betaalbaar voldoen aan de privacywetgeving?

LinkedIn-gegevens:

H.L.O. Fernald,
Functionaris voor de Gegevensbescherming,
Data Protection Officer, Privacy Officer,
Tuinzigtlaan 159,
4814 JB Breda,
Tel.: 06-40232495

Lijken echter niet meer van toepassing, De Telefoongids:

M J Fernald-Mellegers
Tuinzigtlaan 159
4814 JB Breda
076-5300012

Uit het register blijkt dat hij behalve voor “EDM Media Group B.V.” ook bij andere klanten optrad als “FG”:

Naam FG: H.L.O. Fernald

  • AAMB Administratie-Advieskantoor Midden Brabant
  • CheckingPersons.co/Achtergrondonderzoek.nl Postbus 3580 4800 DN BREDA
  • EDM Media Group B.V. Postbus 3580 4800 DN BREDA
  • OBA Business Architects BV/OBA Milestones BV/ OBA InfoDoc BV
  • Schalke & Partners Onderzoeksen Adviesbureau B.V. Postbus 2215 4800 CE BREDA
  • Stichting Privacyloket.nl
  • Thuisapotheek, de

Autoriteit Persoonsgegevens - Register Functionaris Gegevensbescherming

Waarbij het adres voor:

OBA MileStones B.V. Haansbergseweg 30 5121 LJ Rijen

Tevens bijna het adres is voor:

Stichting Privacyloket.nl Haansbergseweg 28 5121 LJ Rijen Nederland

Als je achter een van die postbusadressen, Postbus 2215 4800CE Breda, aan gaat:

Schalke & Partners Onderzoeks- en Adviesbureau B.V. Paardeweide 24 4824 EH Breda

Kom je voor Achtergrondonderzoek.nl, CheckingAll.info en CheckingPersons.com ook uit bij:

AWEV B.V. Paardeweide 24 482 4EH Breda

Dank zij Fernald verklaart laatstgenoemde onderneming zich ook “CBP-proof” moeten we aannemen:

Erkend en discreetl

Als introductie, Schalke & Partners is een specialist op het gebied van (gezondheids)fraude. Er wordt voor vele verzekeraars gewerkt en de mix van rechercheurs en academici maakt dat men vanuit verschillende invalshoeken een zaak beoordeeld. Schalke & Partners werkt met professionele observanten omdat observeren, hoewel het makkelijk lijkt, een vak apart is. Schalke & Partners is CBP-proof. (College Bescherming Persoonsgegevens)

Hoewel het makkelijk lijkt:

De rechtbank in Breda heeft Schalke & Partners failliet verklaard. Het schadeonderzoeksbureau werkte veel in opdracht van verzekeraars

Toch een vak apart:

Schadeonderzoeksbureau Schalke & Partners laat het vorige week uitgesproken faillissement achter zich en maakt met toestemming van de curator en de rechtbank Breda een doorstart.

Dat gebeurt in een nieuwe vennootschap met zes medewerkers, ongeveer de helft van het oude personeelsbestand. De handelsnaam blijft gewoon Schalke & Partners. “We zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk mensen hier last van te laten ondervinden”, belooft directeur Aad Schalke.

Op hun beurt lijken die OBA’s aan Henk Fernald zelf gelieerd te zijn, als directeur of wat ook van InfoDoc Privacy Management en als ‘owner/registrant’ van domeinen als “persoonsgegevens.com” en “privacybescherming.com” en waarvan de invulling precies dezelfde is als die van www.oba-infodoc.nl.

Hier ging hij dan in de fout lijkt het, de Autoriteit Persoonsgegevens daarover::

Aanmelden FG

Een (branche)organisatie kan een of meerdere FG’s aanstellen. De organisatie moet elke FG vervolgens aanmelden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Pas dan kan de FG als zodanig aan de slag.

Let op: een verantwoordelijke (degene die het doel van en de middelen voor de gegevensverwerking vaststelt) kan niet tevens FG zijn in zijn eigen organisatie.

En de vraag blijft of Fernald überhaupt nog in leven is omdat op zijn adres alleen nog iemand vermeld staat met haar meisjesnaam? De digitale schaduw die hij als deskundige dan wel als zakenman nog werpt is in ieder geval nogal kort, via Google zoeken op “KvK 28074680 Fernald” geeft “Your search did not match any documents” …

Kan dus zijn dat EDM bv:

Gevestigd in Haarlem en Nieuwegein (bezoekadres), als onderdeel van de EDM Media Group, met vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië en België en daarnaast participerend in Mark&Mini en 360 United Media.

Naast die van haarzelf tevens beschikkend over websites als:

www.automotivebase.nl, www.leadflow.nl en www.mijndatakwaliteit.nl

Onverhoopt een in haar ogen ondergeschikt detail van de hele operatie over het hoofd ziet:

Openbaar register

De Autoriteit Persoonsgegevens publiceert aanmeldingen van FG’s in een register.

Is iemand geen FG meer? Dan moet de organisatie dit doorgeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Komt er geen nieuwe FG? Dan moet de organisatie alle gegevensverwerkingen melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Want dan is niet meer van toepassing:

Toezicht door Autoriteit Persoonsgegevens

Heeft een organisatie een FG, dan behoudt de Autoriteit Persoonsgegevens als nationale toezichthouder alle bevoegdheden. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens stelt zich terughoudend op bij organisaties met een FG.

Jan Marco, als geen ander weet jij hoe behulpzaam ik wel niet kan zijn? Geef ik even het adres:

Autoriteit Persoonsgegevens
t.a.v. Afdeling Bestandsbeheer
Postbus 93374
2509 AJ Den Haag

###Onze digitale schaduw (4)###

Vorige keer ook al laten zien, dat wat Evers Direct Marketing, EDM, naar eigen zeggen heeft opgetuigd:

1995 Oprichting EDM, Haarlem
1999 Start EDMMedia, Nederland
2000 Start EDMMedia, Londen en Lille
2003 Start EDMMedia, Hannover
2004 Overname Beta Marketing BV (EDMData BV)
2007 Start EDMMedia, België
2008 Overname Teleknowledge Directory Service BV door EDMData
2009 Overname DDMS
2013 Fusie EDMMEDIA, EDMDATA en DDMS. Nieuwe naam: EDM
2014 Aandeel in Mark&Mini
2014 Overname Bisnode Nederland BV
2015 Bisnode Nederland BV en EDM vormen samen EDM BV
2015 Aandeel in Smart Data Services

Daaronder, ROI:

“ Met de ontzettende grote bak aan gegevens van de donateurs is het soms lastig om alle gegevens om te zetten in waardevolle kennis. EDM heeft de Hartstichting bij o.a. deze ROI analyse enorm geholpen om door de bomen het bos te blijven zien.

Samenwerken met EDM ervaar ik altijd als verder komen dan je in je eentje kunt, met toch alle ruimte voor integratie van eigen ideeën en inzichten.”

Annieke Jansma, Database Marketeer, Nederlandse Hartstichting

Checken, voor het adres van EDM, “Hendrik Figeeweg 1, Haarlem”, heeft het Handelsregister ook:

Organisatienaam            KvK-nr
===================================
Equitum Holding BV         34103726
Equitum Direct BV          34209157
EDM BV                     34209199
EDM Media Group BV         34071938
Adfinitas Group BV         34272227
Equitum Investments BV     34291975
Mark & Mini BV             24453511
Adfinitas BV               34109803
360 United Media BV        54952581

Na de overname van het bedrijf dat vroeger van Wegener was komt ook het adres van die vestiging van EDM, “Wattbaan 1, Nieuwegein”, in beeld:

Ifunds (Nederland) BV      31041580
Ifunds Technology BV       34174858
Ifunds Group BV            32168693
Watt Smart Data Center BV  63262150
Smart Data Services BV     65193733
JoinAll BV                 50944398

Zo werkt het dus? Hink:

  • Equitum Direct neemt IF Automatisering over en presenteert: ifunds

Stap:

  • ifunds Group acquires RDMS Database Services (Netherlands)
  • ifunds Groups acquires Belgium nonprofit CRM provider Softpartners
  • ifunds Germany acquires FRI Fundraising Institut GmbH
  • ifunds group acquires not-for-profit database division Outcome Unternehmungsberatung

Sprong:

  • Equitum Direct takes a leading share in digital marketing application specialist iRaiser Sarl

Maar het was al van hun en nu nog steeds:

iRaiser originates from the online division of Nonprofit Fundraising and Communication specialist adfinitas Sarl. Seeing an increasing demand for specific digital marketing applications from nonprofit organizations such as charitable-, political, membership- organizations, universities and the cultural sector the decision was taken to the iRaiser department out of adfinitas and to create a separate company to enable maximum development.

Zowel Zembla, NRC en De Correspondent hebben kort na elkaar aandacht besteed aan het verhandelen van data grotendeels buiten het zicht van klanten en aspirant-klanten waar die gegevens betrekking op hebben.

Maar zeggen ze, zo iemand kan wel inzage vragen, of en welke persoonsgegevens zo’n bedrijf van hem of haar vastlegt, al dan niet met behulp van de lijst van 850 daarvoor in aanmerking komende instellingen en bedrijven die Bits of Freedom speciaal voor dat doel online heeft gezet.

Onderlinge vergelijking van die lijst met de bedrijven die onder genoemde Equitum Holding te Haarlem vallen levert echter niets op.

Dat gaat beter met de lijst “Wie voeren het DDMA Privacy Waarborg”, die vermeldt “EDM” en “Adfinitas”:

Privacy Waarborg

Organisaties die het Privacy Waarborg voeren, worden gecontroleerd op naleving van privacywetgeving en aanvullende gedragsregels en de borging van informatiebeveiliging binnen de organisatie. Het Privacy Waarborg is een initiatief van branchevereniging DDMA, bekend van onder meer de NEE/NEE en NEE/JA sticker voor op de brievenbus.

Privacy

  • Het recht op informatie: wordt u door organisaties begrijpelijk en volledig geïnformeerd dat er gegevens worden vastgelegd voor marketingdoeleinden?
  • Het recht op inzage, correctie en verzet: informeren organisaties u over uw privacyrechten, zoals het Recht van verzet, inzage en correctie? En worden eventuele verzoeken (juist) ingewilligd?
  • Het recht op gericht gebruik: gebruiken organisaties uw gegevens ook waarvoor ze zeggen dat ze deze gebruiken?
  • Toestemming: wordt u vooraf om toestemming gevraagd voor bepaalde verwerkingen, zoals het sturen van een commerciële e-mail?

Security

  • Good governance: is databeveiliging binnen een organisatie belegd en is er een(gedocumenteerd) informatiebeveiligingsbeleid.
  • Operationele processen: bestaan er binnen een organisatie regels voor werken op afstand en/of met privé-apparatuur.
  • Toegang medewerkers en autorisaties: hebben medewerkers van een organisatie alleen toegang tot die gegevens die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van hun functie, zijn alle devices beschermd met wachtwoorden.
  • Inschakelen van bewerkers: maken organisaties contractueel afspraken met andere bedrijven die voor hun klantgegevens bewerken en staan hierin alle onderdelen die de toezichthouder noodzakelijk acht.
  • ISO-certificering: is een organisatie ISO 27001/27002 gecertificeerd of is het beveiligingsbeleid gebaseerd op deze norm.

De DDMA (Data Driven Marketing Association), waar “de Consument centraal staat”, waarschijnlijk weer niet in een “Kennisbank” waarin o.a. deze onderwerpen ondergebracht zijn:

Clinic datamanagement              Lead generation 
Crossmedia                         Loyalty marketing 
Data driven marketing              Marketing automation 
Direct mail                        Measuremail 
Email summit                       Mobile marketing 
Emailmarketing                     Mobile wave 
Emailmonday                        Nextail 
Emailsoftware                      Online advertising 
Eurocamp                           Online dialogue 
Eye tracking                       Online marketing 
Friendsofsearch                    Social marketing 
Huis-aan-huis folder               Social media 
K2 marketing                       Street / door-to-door 
Kennissessie email                 Telemarketing 
Kpn zakelijke markt                Usability onderzoek 2015

Maar stelt wel eisen aan de leden die ook het Privacy Waarborg willen voeren “waarvan de accreditatie in handen is van de DDMA Privacy Autoriteit”. Bijvoorbeeld na de vraag, “is een organisatie ISO 27001/27002 gecertificeerd of is het beveiligingsbeleid gebaseerd op deze norm.”

Wat houdt dat in? Even daargelaten dat je je niet voor 27002 kan laten certificeren, je kan hier ook zelf aan de slag zonder de onveranderlijk hoge kosten van een consultant:

Eenvoudig in gebruik

Door middel van een duidelijke handleiding en een begrijpelijke interface, bent u als informatiebeveiliger in staat om zelfstandig een risicoanalyse uit te voeren. Met behulp van de rapportage die deze tool u biedt, kunt u zelf een plan van aanpak opstellen om de informatiebeveiliging binnen uw organisatie te verbeteren.

www.ravib.nl

Dan is het even de vraag welk item je dient te selecteren:

Koppelingen tussen dreigingen en maatregelen - Risicoanalyse voor informatiebeveiliging

Ongeautoriseerde toegang

  1. Toegang tot informatie doordat deze zich buiten de beschermde
    omgeving bevinden.

Uitwisselen en bewaren van informatie

33. Onveilig versturen van gevoelige informatie.

www.ravib.nl - Koppelingen

Als je constateert dat ze in de fout gaan bij zo’n goede doelen inzamelaar, Care, kennelijk een Adfinitas-klant:

Staat gewoon open, die directory, met nota bene opt-out adressen, ‘base-repoussoir’, een kleine 300.000 e-mailadressen waarvan er 50 dubbel zijn en 2200 of 2300 met syntax-fouten zoals spaties in het adres of een “.@”-verschrijving enzo.

Kijken, de Franse zuster van voorheen het CBP, Autoriteit Persoonsgegevens, dat zou zijn, het CNIL?

Hoi Weerman,

De eerder gegeven link:
http://www.cbpweb.nl/downloads_rapporten/rap_2009_onze_digitale_schaduw.pdf

Wat ik bedoel te zeggen is dat mogelijk betere verwijzing gemaakt kan worden. Lijkt mij (toch) beter om een hash code te gebruiken. Het (bittortent achtige) protocol gaat dan zoeken waar het staat.

Ik zie dat de universiteit (leidenuniv.nl) een site “http://hdl.handle.net/1887/15888” gebruikt om voor het betreffende document aan te geven waar het staat.

… dan komen wij op basis van de in kaart gebrachte informatiestromen en de bijbehorende verwerkingen binnen de publieke en de private sector tot de schatting dat de gemiddelde Nederlander staat geregistreerd in tot 250 tot 500 bestanden.

Is het erg dat je NAW gegevens op 250 tot 500 bestanden is opgenomen?

Voor de statusscores van het Sociaal en Cultureel Planbureau worden de huishoud- en postcodeprofielen door EDM BV opgehoogd naar het niveau van het vierpositie postcodegebied. Zo’n gebied omvat gemiddeld zo’n 1.825 Nederlandse huishoudens.

Ik sta niet met mijn titels in het telefoonboek, dus hoe betrouwbaar is het? De vraag die ik heb mag het Sociaal en Cultureel Planbureau mijn titels gebruiken in hun analyse zonder mijn toestemming.

Internet wordt wel gebruikt maar, niet meer dan gemiddeld. Vaak beperken de internetactiviteiten zich tot het regelen van geldzaken, e-mailen en soms het aanschaffen van financiële producten:

In kassa was hele discussie dat mensen toeslagen vergeten aan te vragen en dus geld laten liggen. Ik denk dat er wel markt voor is om een advies programma te maken die vanuit banktransacties werkt.

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Ben druk bezig om mijn ‘logging’ op hoger niveau te brengen van de GUI (Ultimate++) m.b.v Pantheios en/of Nxlog.

Déjà vu - 2004:

Verder maakt hij zich niet al te veel zorgen:

Naar het CBS met Gemeentecode 0153, Wijkcode 04 en Buurtcode 04. Die N.A.W.-gerelateerde codes komen je bekend voor? Vast niet:

                        Aantal inwoners  65
                                 Mannen  35
                                Vrouwen  30
                          0 tot 15 jaar  12%
                         15 tot 25 jaar  15%
                         25 tot 45 jaar  32%
                         45 tot 65 jaar  18%
                       65 jaar en ouder  23%
              Niet-westerse allochtonen  4%
        Totaal particuliere huishoudens  45
                 Eenpersoonshuishoudens  70%
Meerpersoonshuishoudens zonder kinderen  18%
   Meerpersoonshuishoudens met kinderen  11%
          Gemiddelde huishoudensgrootte  1,50
                Gemiddelde woningwaarde  57
         Gemiddeld fiscaal maandinkomen  1400
                          Lage inkomens  47,5%
                          Hoge inkomens  x
                   Uitkeringsontvangers  21,3%
                          Zelfstandigen  -

Alas, geen titels maar het gaat wel om meer dan alleen “NAW gegevens”, uit dat “Onze digitale schaduw”-rapport …

Publieke sector algemeen:

De overheid is de belangrijkste verwerker van persoonsgegevens in Nederland. Hiertoe maakt de overheid gebruik van een tiental basisregistraties. Deze bestanden worden door honderden overheidsinstanties bevraagd. Echter, omdat de doeleinden van deze verwerkingen sterk uiteenlopen kan niet gezegd worden dat de gemiddelde Nederlander ook in honderden overheidsdatabases staat.

Om meer inzicht te krijgen in de verwerkingen van overheidswege zullen wij in de komende drie hoofdstukken ons richten op de verwerkingen binnen drie belangrijke overheidsdomeinen: de sociale zekerheid, het onderwijs en de zorg.

Sociale zekerheid:

Ten behoeve van de sociale zekerheid worden grote hoeveelheden persoonsgegevens verwerkt. Het gaat hierbij veelal om bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens bevinden zich in een tiental ‘hoofdbestanden’. De belangrijkste bestanden zijn die van het UWV, WERKbedrijf, de Gemeentelijke Sociale Dienst en de SVB. Deze bestanden zijn via het Suwinet gekoppeld en voor diverse doeleinden en afnemers beschikbaar. In feite gaat het dus om enkele hoofdbestanden ten behoeve van tientallen doelen. Uit hoeveel individuele databases en legacy-systemen de hoofdbestanden in technische zin zijn opgebouwd is onbekend.

Met name kwetsbare groepen zullen veelvuldig worden geregistreerd in de bovengenoemde bestanden. Ook risicogevallen en fraudeurs zullen vaker voorkomen in de bestanden van de bovengenoemde partijen. Er valt hierbij ook een koppeling cq. overloop tussen de zorgsector en de onderwijssector te constateren.

Onderwijs:

Onderwijs neemt een belangrijke plaats in binnen onze kenniseconomie. Een leerling zal (zeker als deze zijn schoolcarrière pas is begonnen of nog moet beginnen) gedurende zijn schooltijd in tientallen bestanden terechtkomen. Hiervan is de belangrijkste de centrale database BRON van de IB-groep.

Binnen het onderwijs valt een overlap te constateren met de domeinen zorg en sociale zekerheid. Met name waar het de ontwikkeling van het kind betreft zal richting de toekomst als gevolg van het Elektronisch Kinddossier het uitwisselen van gegevens tussen sectoren als onderwijs, zorg en sociale zekerheid steeds vaker voorkomen.

Zorg:

De gemiddelde Nederlander zal in zo’n 20 tot 50 zorggerelateerde bestanden staan. Voor personen die intensiever en/of vaker met de zorg in aanraking komen zoals ernstig zieken, chronisch zieken, diabetici en gehandicapten zal dit getal een heel stuk hoger liggen. Voor deze groepen kunnen wij tot wel 100 databases komen.

Private sector algemeen:

Organisaties in de private sector verzamelen voor tal van doeleinden gegevens. Afhankelijk van de concrete inkomenssituatie, gezinsituatie en leefstijl van een persoon kan dit getal uiteenlopen van enkele tientallen databases tot enkele honderden databases. Hierbij past de kanttekening dat de private sector ook overlap vertoont met de publieke sector.

Wonen:

Op grond van het voorgaande kunnen we concluderen dat er per deelonderwerp grofweg 10 verwerkingen zullen zijn. Daarnaast zijn er nog diverse verwerkingen die in een restcategorie vallen. Wij schatten op basis van deze aannames het aantal verwerkingen voor het leefgebied ‘wonen’ daarom op rond de 40. Hierbij dient de kanttekening te worden gemaakt dat veel van de registraties op het gebied van wonen niet op basis van individuele personen worden gedaan, maar op basis van huishoudens. Niet ieder gezinslid zal als zodanig in de hierboven genoemde databases staan.

Financiële dienstverlening:

Met betrekking tot de financiële dienstverlening schatten wij dat de gemiddelde Nederlander in een tiental hoofdbestanden staat. Dit getal is relatief laag door de hoge mate van concentratie van gegevens binnen financiële instellingen. Vanuit het oogpunt van efficiency, veiligheid en vanwege overheidsverplichtingen staan personen slechts in enkele ‘hoofdbestanden’ geregistreerd.

Deze hoofdbestanden worden echter voor meerdere doeleinden gebruikt (bijvoorbeeld verschillende financiële producten) en zijn zeer rijk aan informatie. Wanneer wij de overige dienstverleners meerekenen, dan zal het aantal databases ergens tussen de 30 en de 40 uitkomen. Nederlanders met (problematische) schulden zullen in meer bestanden terecht komen. Bij deze categorie zal de overheid ook vaker ingrijpen en valt er een overlap te constateren met de sociale zekerheid.

Vervoer:

Met betrekking tot vervoer en mobiliteit zal de gemiddelde Nederlander in een tiental bestaan staan. Deze bestanden zijn in overwegende mate gerelateerd aan de auto als vervoersmiddel.

Recreatie & vrije tijd:

Nederlanders zullen door de invulling van hun vrije tijd in allerlei bestanden worden opgenomen. Hoewel het moeilijk is om te zeggen in hoeveel databases de gemiddelde Nederlander in het kader van recreatie en vrije tijd zal staan, omdat de tijdsbesteding per Nederlander sterk verschilt, is het niet onrealistisch dat de gemiddelde Nederlander in tientallen van dit soort bestanden staat.

Werken:

Over werknemers worden tal van gegevens verwerkt. Met name binnen (middel)grote bedrijven met veel werknemers zullen werknemers in tal van bestanden komen. Wij schatten het gemiddeld aantal doelen waartoe gegevens van werknemers worden verwerkt binnen organisaties op enkele tientallen. Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat deze veelal in één centrale personeelsadministratie worden bijgehouden. Bij deze telling hebben wij de contacten met derden buiten beschouwing gelaten.

Internet:

Het internet heeft tot een explosie in de verwerking van persoonsgegevens geleid. Hoewel het getal sterk afhangt van persoonlijke omstandigheden zal de gemiddelde Nederlander al snel in enkele tientallen internetgerelateerde bestanden staan. Dit getal zal voor actieve gebruikers eerder rond de honderd liggen.

Voor zware gebruikers die van veel verschillende internetdiensten gebruik maken zal het totaal op kunnen lopen tot honderden. Hier zullen ook veel buitenlandse sites tussen zitten die zich niet noodzakelijkerwijs aan de Wet bescherming persoonsgegevens houden. Door het gemak waarmee men op internet van site naar site surft en van aanbieder naar aanbieder gaat, zal het aantal bestanden waar een persoon in geregistreerd staat jaar na jaar toenemen.

Tot zover Considerati - Privacy experts in hun rapportage aan toen nog het CBP. In 2009, dat zal ook de reden zijn dat bijv. de invoering van de OV-chipkaart nog niet heel erg doorklinkt in het onderdeel “Vervoer”?

God is ongetrouwd, door de tuindeuren zie je een vijver met sierkarpers en hij heeft thuishulp.

Nog iemand die er ontevreden uitziet, een Australiër die de BBC over de vloer heeft:

While You Were Offline, giechelen, tijdsverschil, ze slapen nog:

Latest News

  • While You Were Offline: We Need to Know Who Becky Is. Right. Now.
    May 1, 2016

    • This week Beyoncé dropped a new visual album and Edward Snowden released a music video. Yeah, it was weird.
  • Your Simple (Yes, Simple) Guide to Quantum Entanglement
    May 1, 2016

    • Quantum entanglement is thought to be one of the trickiest concepts in science, but the core issues are simple.
  • In the New Wireless Universe, You’re Finally at the Center
    May 1, 2016

    • We’re gradually moving towards a world where you—yes, you—are the center of the wireless universe, not the big carriers.

Wired - 5.2.2016

Maar zij waren warm, althans daar lijkt het op, met Gizmodo voor het eerst na zoveel jaar:

How to Prove You’re Bitcoin Creator Satoshi Nakamoto

Four months have passed since the world learned the name of Craig Wright, a man who, as WIRED wrote in December, either created Bitcoin or very badly wants someone to believe he did.

Now rumors are swirling through the Bitcoin world that Wright himself is poised to publicly claim—and possibly offer some sort of proof—that he really is Satoshi Nakamoto, the mysterious inventor of Bitcoin. If he does, he’ll have to convince a highly skeptical cryptography community for whom “proof” is a serious word, and one that requires cryptographic levels of certainty.

The suggestion is that Wright, an Australian cryptographer and security professional, has arranged to perform a demonstration for media in London sometime in the next week that’s intended to convince the world he’s bitcoin’s creator.1 Luckily for any legitimate claimant to the Satoshi throne—and for bitcoiners tired of the long succession of unproven candidates and speculation—there are some clear, almost incontrovertible ways for Satoshi Nakamoto to prove himself.

Wired - 4.11.16

Precies waar hij bang voor heette te zijn, op dat moment meteen maar lekker ordinair in de media:

Craig Wright, The Man Who Claimed He Invented Bitcoin, Has Erased Himself

Three police workers wearing white gloves could be seen searching the garage, which contained gym equipment.

A man who identified himself as the owner of the house, Garry Hayres, told Reuters that Wright and his family had lived there for a year, and were due to move out on Dec. 22 to move to Britain.

Hayres said that Wright had a “substantial computer system set-up” and had attached a “three-phase” power system to the back of the house for extra power.

Police personnel at Wright’s office in nearby Ryde wore shirts tagged “Computer Forensics”. A fellow business tenant at the building, who declined to be named, said Wright had not been seen there in the past week.

Gizmodo - 12/09/15

Vandaag dus formeel een begin gemaakt met zich verantwoorden:

Jean-Paul Sartre, Signing and Significance

I remember reading that quote many years ago, and I have carried it with me uncomfortably ever since. However, after many years, and having experienced the ebb and flow of life those years have brought, I think I am finally at peace with what he meant. If I sign Craig Wright, it is not the same as if I sign Craig Wright, Satoshi.

I think this is true, but in my heart I wish it wasn’t.

IFdyaWdodCwgaXQgaXMgbm90IHRoZSBzYW1lIGFzIGlmIEkgc2lnbiBDcmFpZyBXcmlnaHQsIFNhdG9zaGkuCgo=

Dr. Craig Wright - Analysis - May 2, 2016

Oerdeftig een slag om de arm houden:

Craig Steven Wright claims to be Satoshi Nakamoto. Is he?

Evaluating his claim will involve a multi-step paternity test

Having been named as Mr Nakamoto once before, unconvincingly, Mr Wright has a steep hill to climb to convince the world that he is indeed who he claims to be. Evaluating his claim involves the application of a multi-step paternity test.

First comes the factual evidence: can Mr Wright prove that he is in possession of cryptographic keys that only Mr Nakamoto should have? Second, does he have convincing explanations for the holes in the story which came to light when he was first outed in December? Third, does he possess the technical knowledge that would have enabled him to develop a system as complex and clever as bitcoin?

And fourth, to what extent does he fit the image that people have of Mr Nakamoto; in particular, what do those computer scientists who have collaborated online with Mr Nakamoto think of Mr Wright’s claim to be him? These are the questions that the bitcoin community will be arguing about in the coming days—and which Mr Wright must answer convicingly if he is to convince the world of his claim.

The Economist - News - Briefings - May 2nd 2016

Wie bijgepraat wil worden over de merites van een schijnmunt als Bitcoin, hierzo, onder andere met een bijzonder nuchtere Izabella Kaminska:

En schoorvoetend was het - 2013:

Sukkelseks en bitcoin opgenomen in Dikke Van Dale

De Dikke Van Dale is opnieuw enkele honderden woorden rijker. Naast woorden als ‘dierenrechten’, ‘onnozelheid’ en ‘caféploeg’ kregen ook veel leenwoorden uit het Engels een plaatsje in de digitale versie van woordenboek.

In de lijst met toegevoegde Engelse woorden vinden we onder meer bitcoin, bonding, shining, storytelling, mindfuck, selfie en pinpointen terug. Ook woorden als 3d-printer, spaartaks en tablet hebben nu hun plaats in het woordenboek.

Hoi Weerman,

Onderstaande is voorbeeld, waar we naar toe gaan?

De gemeente Apeldoorn wil de kans op jeugdcriminaliteit in wijken voorspellen op basis van geanonimiseerde data.
Het gaat om gegevens zoals inkomensprofielen, schoolverzuim en huizenprijzen. Ook gezinssituaties worden meegeteld, en of het een huur- of koopwoning betreft, meldt De Stentor woensdag.

Het gaat in eerste instantie nog om een proef, die is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle gegevens woden geanonimiseerd. De kansberekening wordt dan ook niet per individu gemaakt, maar per wijk.

De gemeente vergelijkt de proef zelf met soortgelijke acties van de politie, waarbij het risico op inbraak wordt berekend door naar de bouwjaren, ligging en eerdere inbraken te kijken.

De Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit voor meer regels omtrent het gebruik van grote hoeveelheden data door de overheid. Burgers zijn nu niet goed beschermd tegen de gevaren van dat soort analyses.

De WRR heeft mooi rapport (172 bladzijden) gemaakt. Nog geen tijd gehad om het te bestuderen.
Discussie is m.i. variant van dat men vrijwillig een contract aangaat, waarbij later moeilijk is om vanaf te komen. Denk aan woekerpolis. N.B. Als ik van Facebook of Google een verzoek krijg van hun nieuwe voorwaarden en dan op ja moet klikken om te accepteren. Als ik nee kies ik ‘niet meer mee mag doen’, dan is de keuze snel gemaakt… Of kan je met deze bedrijven in discussie gaan dat je bepaalde voorwaarden niet eens mee bent?

Volgens de WRR is de huidige wetgeving te sterk gericht op het verzamelen en delen van data, terwijl er te weinig aandacht is voor de manier waarop die data wordt gebruikt en geanalyseerd, zo stelt de WRR in een donderdag gepubliceerd rapport (pdf)

Het adviesorgaan waarschuwt dat gebruik van grote hoeveelheden data door overheidsinstellingen risico’s met zich meebrengt op het gebied van privacy en discriminatie.

Ook kunnen er soms verbanden worden gelegd die eigenlijk niet bestaan. De Raad benadrukt dat er vaak gegevens van ‘onschuldige’ burgers worden meegewogen.

“Aan de horizon dreigt automatische besluitvorming, waarbij complexe algoritmen de uitkomsten van data-analyses bepalen en sturend zijn voor het handelen van veiligheidsorganisaties”, aldus het rapport.

De WRR pleit daarom voor meer en duidelijkere regels over foutmarges bij automatische analyses en sterker toezicht door organisaties als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Burgers moeten bovendien meer mogelijkheden krijgen om wetgeving rondom het gebruik van data te laten toetsen.

He Jan Marco. Onze bekende van het oude forum, Rotkapje, zou waarschijnlijk zeggen, “Jongens, wat is dat met jullie privacy- en toezichtgedoe, weet je nog dat je per se zelf een “Open Data Forum” wilde hebben?”.

Het is groen en het stinkt, niet Dood Padvindertje (zie ook Komrij) maar Open Data gemeente Amsterdam:

Net als het overzicht van de onderhoudskosten …

Door Amsterdam eenmalig goedwillend verstrekt ter gelegenheid van een zgn. “Hack de Overheid”-event, bringing coders and civil servants together, een ‘hackaton’ die binnen de beperking van die ene dag onder andere een “toilet finder” opleverde.

Werd destijds omschreven als een “ludieke app” die er dus niet meer is evenmin als de toegang tot de onderliggende “Open Data”, in die wereld consequent ‘datasets’ genoemd.

Dat staat niet meer online, urinoirs.csv en productenraming_2011.csv want ‘civil servant’ Marc Schoneveld (stadsdeel Centrum, Amsterdam) was vervolgens snel weer gestopt met het onderhouden van de gegevens.

Het waren maar 36 locaties, evengoed leiden die nog wel een eigen leven, tot op Europees niveau:

 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dataportaal van de Nederlandse overheid

Urinoirs Amsterdam Centrum

Datasets|Organisaties|Groepen|Dataset aanmelden|Toelichting bij data|Statistieken

Kenmerken

Locatie                Noord-Holland 
Taal                   Nederlands 
Licentie               CC-0 
Wijzigingsdatum        2015-03-30 

Herkomst

Data-eigenaar          Gemeente | Amsterdam 
Contact data-eigenaar  mschoneveld@centrum.amsterdam.nl 
Verstrekker            Gemeente | Amsterdam 
Contact verstrekker    mschoneveld@centrum.amsterdam.nl 
Catalogus              Data.overheid.nl dataregister 

Context

Linked Data Score      3 sterren: open formaat 
Thema                  Ruimte en infrastructuur 

Overigens heeft de Amsterdamse politie al een tijd een proef lopen met iets dat lijkt op het plan in Apeldoorn waar jij naar verwijst:

Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS)

Enkele jaren geleden ontwikkelde de Amsterdamse politie het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS). Dick Willems is dataminer bij de Amsterdamse politie en ontwerper van CAS (dataminen is het geautomatiseerd ontdekken van relevante patronen in grote hoeveelheden data).

Hij laat In het NTR-programma ‘Factcheckers’ een plattegrond van Amsterdam zien, verdeeld in vakjes die in werkelijkheid 125 bij 125 meter groot zijn. Per vakje heeft hij o.a. geïnventariseerd welke delicten er hebben plaatsgevonden, of er veel criminelen in de buurt wonen, de afstand tot de dichtstbijzijnde snelwegoprit, soort en aantal bedrijven die bekend zijn bij de politie, demografische en sociaal-economische gegevens, etc.

Met behulp van algoritmes, (eindige reeksen instructies), heeft hij twee kaarten gemaakt met risicogebieden: een voor straatroven, en een voor inbraken op maandag. De surveillanceroutes worden uitgezet aan de hand van deze kaarten. Iedere twee weken worden de CAS-kaarten automatisch ververst.

Met CAS kan veertig procent van de woninginbraken, en zestig procent van de straatroven in Amsterdam worden voorspeld, schrijft Willems in het Tijdschrift voor de Politie.

Rathenau Instituut - Actueel - Blog - Predictive policing - Claartje Doorenbos - 16 juni 2015

Dick “Bos - Moord Op Bestelling” Willems in zijn presentatie, “An artificial neural network was applied” en dus hangt-ie er steevast, donderdagavond, “koopavond” in Amsterdam, tegen 21 uur, naar verluidt het moment dat winkeliers de dagopbrengst gaan afstorten in de nachtkluis van hun bank:

Vliegt de politiehelikopter steeds vaker boven de stad?

Ook boven Amsterdam vliegen helikopters vaak preventief, vertelt een woordvoerder van het korps Amsterdam Amstelland. Ook daar zet de politie vaker dan voorheen helikopters in. Speciaal op koopavonden hangt er in Amsterdam preventief een helikopter boven de stad.

Hoi Weerman,

Dat staat niet meer online, urinoirs.csv1 en productenraming_2011.csv1 want ‘civil servant’ Marc Schoneveld (stadsdeel Centrum, Amsterdam) was vervolgens snel weer gestopt met het onderhouden van de gegevens.

Het onderhouden van gegevens hebben gemeentes blijkbaar problemen mee. N.B. Ik heb ook nog wel DDS3 (backup) tapes die ik niet meer kan lezen…

Gemeenten hebben moeite met het archiveren van data op oude opslagmedia. Bestanden op floppy’s, tapes en cd-rom’s zijn slecht en soms zelfs helemaal niet toegankelijk.

De hartelijke groet Jan Marco

Jan Marco, woensdag 25 mei a.s. horen wij daar meer over maar dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen.

Jij was naar nu.nl, ik ook even journalistje-spelen?

Waar de minister beweerde dat het “al een jaar eerder had gekund, als ze de juiste mensen voor de ICT hadden gehad”:

Het Ministerie van Justitie werkt met complexe informatiesystemen. Ben jij de techneut die alle systemen in de lucht houdt, zodat gebruikers probleemloos hun dagelijkse werk kunnen doen? Zo draag je bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving . Je lost storingen structureel op zodat deze zich niet bij herhaling voordoen.

Sneu, want niet zo “rechtvaardig”:

Nieuwe onthulling rond Teevendeal pleit ICT’ers vrij

Uit de e-mails uit juni 2014 die Nieuwsuur heeft bemachtigd, blijkt dat ICT’ers een back-upsysteem hadden gevonden waar mogelijk ook het afschrift van de 4,7 miljoen gulden die naar Cees H. werd overgemaakt, op te vinden was.

NRC - 26 januari 2016

Nieuwsuur had contact gezocht met de gewezen leider van de “Onderzoekscommissie ontnemingsschikking”:

t.a.v. Redactie Nieuwsuur 22 januari 2016

Geachte heer Haan,

Op 19 januari 2016 zocht u contact met mij over een e-mailwisseling van ICT-medewerkers van het GDI (sinds 1 januari 2014 onderdeel van SSC-ICT Haaglanden) waaruit naar voren kwam dat die al in 2014 wisten waar de betalingsgegevens van de Teeven-deal te vinden waren en dat ze bovendien al succesvol bezig waren met een zogenoemde ‘restore’ (het opnieuw bruikbaar maken van oude computerbestanden).

Diezelfde dag nog is nagegaan of deze e-mails voorkomen op servers van het Rijk. Dat is het geval. In deze mails wordt gesproken over back-ups van financiële systemen:

Hoi XXXX

Via XXX2 komt de formele vraag van XXX1 of er nog back-ups beschikbaar zijn van de
P01 omgeving. Dit betreft een een SAP omgeving, zijnde de voorloper van Jurist. Dit
systeem heeft nog lange tijd als raadpleeg systeem bestaan. Ergens tussen 2008 en
2012, waarschijnlijk eind 2011/begin 2012, zijn deze systemen uitgezet.

Ik heb het vermoeden dat er destijds nog een laatste back-up van zal zijn gemaakt
met het verzoek deze op de plank te leggen.

Met in dat bericht een hele lijst bestandscodes die aantonen dat de informatie op de tape daadwerkelijk uitgelezen kon worden:

Onderwerp:   Re: back-up P01 (voorloper van Jurist)

Hallo XXX3

XXXX heeft wel een tape terug gevonden op jaarbackup van 2011.

Let op, we hebben nog niet alle potentiele relevante tapes geïnventariseerd.

Tape Label: GDI083

Niet geschoten, altijd mis:

De Onderzoekscommissie heeft op 18 augustus 2015 op de intranet-sites van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie een oproep laten plaatsen om haar - desgewenst vertrouwelijk - van informatie te voorzien. Van deze uitnodiging heeft niemand gebruik gemaakt. Kennelijk hebben de medewerkers van het GDI wier e-mailwisseling nu ter kennis is gekomen van Nieuwsuur destijds geen aanleiding gezien om zich met de Onderzoeksommissie in verbinding te stellen.

Met vriendelijke groet,
mr. dr. M. (Marten) Oosting

Rijksoverheid - Bijlage beantwoording vragen Nieuwsuur - 25-1-2016

Idem de andere onderzoeker die hem voorging:

Tommy Cooper op onderzoekspad

Nu blijkt dat Van Brummen wel degelijk is afgereisd naar de ICT-overheidsdienst in Zoetermeer die de cassettes beheerde waarop het bonnetje stond.

Maar helaas: hij nam, werkelijk waar, de verkeerde ingang, en wist zodoende nooit het deurtje te vinden waarachter de cassettes zich bevonden.

NRC - Haagse invloeden - 23 april 2016

Bij zo’n “ICT-overheidsdienst” worden ook vaak en veel zgn. externen ingehuurd. Bij Justitie volgens de NRC en VARA Zembla geen zuivere koffie maar dat zagen zij verkeerd …

Reactie van het ministerie van VenJ op artikel NRC Handelsblad over contacten tussen ambtenaren en marktpartijen:

Schiermonnikoog

Goed contact met marktpartijen is essentieel voor de overheid, en dus ook voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. De ICT-vraagstukken waar wij voor staan, zijn complex en kunnen alleen in nauwe samenwerking met de markt worden opgelost. De afgelopen jaren zijn daarom meer dan 40 bijeenkomsten georganiseerd voor en door leveranciers, waar ook Veiligheid en Justitie een inhoudelijke bijdrage aan leverde.

De sessie op Schiermonnikoog met Oracle en Quint was één van deze bijeenkomsten en paste bij het doel: kennisuitwisseling met de markt. Er waren ook bijeenkomsten met onder meer Fox-IT, Gartner, Microsoft, Sogeti en Atos.

Rijksoverheid - Actueel - Nieuws - 05-09-2015 - 07:00

Die krant over zo’n kennis- en informatiesessie van de daarin genoemde bedrijven, Oracle en Quint:

Intiem met de klant

Topambtenaar Nicole Stolk trok de organisatie naar zich toe. Als plaatsvervangend SG was zij de rechterhand van Cloo, en verantwoordelijk voor de inkoop van goederen en diensten. Ook was (en is) zij als Chief Information Officer eindverantwoordelijk voor automatisering op V&J.

Stolk stuurde enthousiasmerende uitnodigingen naar allerlei topambtenaren. En ze besloot de samenwerking met Oracle en Quint een „terugkerend” karakter te geven: er zouden meer van dit soort bijeenkomsten komen – op het eiland én op haar eigen ministerie.

De tijden dat V&J 50 man naar Barcelona stuurde voor het jaarcongres van ICT-adviseur Gartner – kaartjes à 3.600 euro – waren wat Stolk betreft voorbij. Het charmant-sleetse Hotel Van der Werff paste bij de soberheid die zij propageerde. De ICT’ers zouden – mede dankzij de ironie van een haperende internetverbinding op het eiland – „alle rust [krijgen] voor het overleg met elkaar”, zonder „in- en uitvliegende mensen”.

Na kritische vragen gaf een collega die regelmatig uitnodigingen weigerde voor ICT-evenementen haar voorbeelden. De NRC weer:

De eerste was een uitnodiging voor een door Douwstra’s bedrijf Quint georganiseerde ‘Executive Round Table’ over „managementvraagstukken op het vlak van informatietechnologie” voor topambtenaren in 2011, compleet met „nazit met live muziek” en overnachting in het Martini-hotel.

„Op zaterdag kunt u het prachtige Groningen bezoeken eventueel samen met uw partner (de hotelkamers zijn geboekt en hebben dubbele bedden).”

Het adres van het Whisky Festival was bij de uitnodiging gevoegd.

NRC - Automatisering - 5 september 2015

Genoemde rechterhand en Cloo zelf, links, in een vraaggesprek met ‘GOV-magazine’ van het eveneens genoemde bedrijf Atos:

Onderbroken door een paginagrote advertentie voor Oracle worden beide topambtenaren door Atos aan het woord gelaten:

Verbinden aan VenJ brede doelstellingen

‘Informatievoorziening en ict raken het hart van onze werkzaamheden. Het is belangrijk om de informatievoorziening met de inhoudelijke opgave te verbinden’, vervolgt Stolk-Luyten. 'Ook in de Bestuursraad zie ik veel belangstelling voor deze benadering.

Men wil er echt inhoudelijk over spreken en ook zelf voorzitter zijn van een topberaad over informatievoorziening op de terreinen van vreemdelingenzaken, jeugdbescherming en verbetering van de strafrechtketen.’

Werken op dat moment nog bij Justitie maar zullen hun functie nadien afstaan:

De bestuursraad van het ministerie van Veiligheid en Justitie bestaat uit de volgende deelnemers:

  • de SG (voorzitter, Pieter Cloo),
  • de pSG (Nicole Stolk-Luyten),
  • DG Rechtspleging en Rechtshandhaving (Gerard Roes),
  • DG Jeugd en Sancties (Dineke ten Hoorn Boer),
  • DG Vreemdelingenzaken (Loes Mulder),
  • de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (Dick Schoof),
  • DG Politie (Sandor Gaastra),
  • Directeur Voorlichting (Anne Marie Stordiau),
  • Directeur Financieel Economische Zaken (Coen Hogendoorn),
  • Directeur Bureau Secretaris-generaal (Marjolein Voslamber)

GOV Magazine nr. 5 - Over de digitale overheid - Powered by Atos - 22-11-2013

Inmiddels vertrokken, Stolk, Cloo. Als de tweede commissie-Oosting de volgende week haar rapport publiceert kunnen nog twee andere betrokkenen volgens de Telegraaf ook behoorlijk lastig gevallen gaan worden:

Teeven-bonnetje lag voor grijpen

Bewijzen dat de toenmalige bewindspersonen ook van de back-up wisten, zijn naar verluidt niet gevonden. Wel zijn er aanwijzingen dat ook de beruchte topambtenaar Gerard Roes, die verantwoordelijk was voor de zoektocht van het bonnetje, de vindplaats kende. Zijn medewerkers zijn er in elk geval van op de hoogte gebracht.

Cloo verdween snel van het toneel na het opstappen van Opstelten en Teeven. Hij staat nog wel op loonlijst bij de Rijksoverheid en werkt als een soort consultant. Roes kreeg van het kabinet dit jaar plots een baan bij de Raad van State toebedeeld, ondanks dat er weerstand was bij die organisatie vanwege eerdere blunders bij Justitie.

Aan het Binnenhof wordt gefluisterd dat Cloo aan Hogendoorn expliciet zou hebben gevraagd om diens betrokkenheid bij de zoektocht te verzwijgen. Een betrokkene zegt dat deze lezing alleen deels klopt, maar het zou allerminst een aansporing tot openheid zijn geweest. Oosting heeft zijn uiteindelijke conclusies nog niet gedeeld met alle betrokkenen, wel het feitenrelaas op basis waarvan hij zijn conclusies trekt. Aanstaande woensdag wordt het hele rapport gepresenteerd.

De Telegraaf - 20 mei 2016

En als er volgende week verder niets tussenkomt is de man in de hoofdrol a.s. vrijdag 27 mei hier te gast:

Fred Teeven (VVD) als jury bij Politieke Junkies!

Politieke Junkies is terug! Op vrijdag 27 mei gaan we weer live vanuit De Balie met onder anderen Nynke de Zoeten (Nieuwsuur) en Roel Geeraedts (RTL Nieuws). En we hebben weer een zeer bijzonder jurylid klaar staan: oud-staatssecretaris en VVD-Kamerlid Fred Teeven!

Wie kent hem niet? Bekend van de bonnetjes-affaire rondom het afkopen van crimineel Cees H. als officier van Justitie, voormalig Kamerlid van Leefbaar Nederland, inmiddels VVD-er en oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Politieke Junkies! - Vrijdag 27 mei 2016, 20:30-22:00 - De Balie, Amsterdam - Kaarten koop je hier!

Hoi Weerman,

Mooi stuk over het ‘bonnetje’.

Ik herken hoe ICT afdeling werkt. In mijn beeld zijn Datacenters erg professioneel. Dit komt omdat je een sterke relatie met klanten hebt.

Bij ons bedrijf wordt de vpro-documentaire aanbevolen om naar te kijken. Ik heb het al een paar maal bekeken. Ik denk dat ik wel eens ben met schets van de toekomst die in deze documentaire wordt aangegeven. In toekomst wordt het stapelen van functies aangegeven. In documentaire stapelt iemand verschillende functies, maar ik denk dat je als (b.v. Oracle) specialist bij meerdere bedrijven (‘te gelijke tijd’) kan werken.

In de documentaire wordt vanuit het gezichtspunt vanuit het individu gekeken. Past m.i. in de trend, kijk maar naar het ‘pensioenpotje’ dat elke werknemer zelf wil opbouwen.

’Foxconn vervangt 60.000 mensen door robots’: Tegen de South China Morning Post zegt een lokale ambtenaar dat „een bedrijf in deze regio dankzij de robotisering van 110.000 naar 50.000 fte is gegaan” en dat „nog meer bedrijven dit binnenkort aan doen”. De BBC schrijft op haar website dat het in dit geval vermoedelijk om de telefoonmaker gaat.

Consultants van Deloitte en de universiteit van Oxford verwachten dat 35% van alle banen ter wereld de komende twintig jaar op de tocht staan vanwege robotisering. In Nederland gaat het om 2 à 3 miljoen banen.

De hartelijke groet Jan Marco

Hoi Weerman,

Ik heb heel veel bouwmaterialen om een platform en/of applicaties te bouwen. Ik zie het zo dat ik met jou inspiratie krijg hoe ik het zou kunnen inzetten.

Wat ik zie is dat men naast client/server nu ook dingen inbouwt dat vanuit het initiatief vanuit database of webserver naar client wordt genomen om “changes” door te voeren.

RethinkDB is the first open-source, scalable JSON database built from the ground up for the realtime web. It inverts the traditional database architecture by exposing an exciting new access model – instead of polling for changes, the developer can tell RethinkDB to continuously push updated query results to applications in realtime. RethinkDB’s realtime push architecture dramatically reduces the time and effort necessary to build scalable realtime apps.
In addition to being designed from the ground up for realtime apps, RethinkDB offers a flexible query language, intuitive operations and monitoring APIs, and is easy to setup and learn.

Ik heb log open source gevonden die ik wel geschikt acht om in het doel platform op te nemen:

The NXLog Community Edition is an open source log management tool available at no cost. It is available for various platforms including Windows and GNU/Linux. The NXLog Community Edition is used by thousands worldwide from small startup companies to large security enterprises and boasts over 150,000 downloads to date.

Ik heb alle code van NXLog kunnen compileren en linken. Wel moet ik het nog aan de praat maken.
Omdat NXLog de “gehele” omgeving van de Apache webserver gebruikt. Ben ik ook verder gegaan om Apache ook proberen te compileren en te linken. Ben hier nog mee bezig. Je ziet pas als je doet dat het gebruik maakt van source van derde partijen. Bijvoorbeeld nghttp2. De library C code files van nghttp2, kan je gemakkelijk compileren, maar de rest geeft fouten. Ik dingen niet werken uitzetten. Je houdt de contour over en dan proberen in normaal C(++) om te zetten. nghttp2 gebruikt veel het code woord “auto”, eigenlijk nooit eerder gezien. Met nghttps (HTTP/2) kan je files (mogelijk signalen) van de Apache webserver naar de cliënt (Webbrowser) sturen.

nghttp2 is an implementation of HTTP/2 and its header compression algorithm HPACK in C.
The framing layer of HTTP/2 is implemented as a form of reusable C library. On top of that, we have implemented HTTP/2 client, server and proxy.

Ik wil ook de Chrome browser code compileren in Ultimate++. Dan heb je Apache server en (Chrome) browser geheel in control om het protocol aan te passen. Het is denk ik wel handig om het sftp transportmechanisme ook in het Apache server concept op te nemen.:slight_smile:

Ik volgende week weer met Ultimate++ om dat aan de praat te maken. De bedoeling is dat je Apache server in Ultimate++ kan aanzetten.

Bij het uitzoeken zag ik ook open source VirtualBox van Oracle.

VirtualBox is a general-purpose full virtualizer for x86 hardware, targeted at server, desktop and embedded use.

Weerman, Mogelijk weet jij een betere (open source) VirtualBox? N.B. Voor mijn eigen platform gebruik in (proprietary software) VMWare.

De hartelijke groet Jan Marco

P.S. Apache heeft ook afhankelijkheid met LUA. Weet niet precies wat gebruikt is.

Lua is a powerful, fast, lightweight, embeddable scripting language: Lua combines simple procedural syntax with powerful data description constructs based on associative arrays and extensible semantics. Lua is dynamically typed, runs by interpreting bytecode for a register-based virtual machine, and has automatic memory management with incremental garbage collection, making it ideal for configuration, scripting, and rapid prototyping.

En just in time LUA:

LuaJIT is a Just-In-Time (JIT) compiler for the Lua programming language.