Java grafieken voor Opendata

Jan Marco, had jij gemerkt dat de website verdwenen is?

Domeinnaam              foondump.nl 
Status                  actief 
Datum registratie       2004-02-07 
Datum laatste wijziging	2015-04-16 

Actief? Er ligt nog een stukje balatum maar de website staat nu verder leeg:

Welcome to the home of foondump.nl 
To change this page, upload your website into the public_html directory 
Date Created: Sat Apr 18 12:51:55 2015

Al die tijd in de lucht gehouden en dus ook betaald door een mini-weldoener die wij verder niet kenden.

Ook geen download van de foondump-software meer? Nooit geweten, via het Internet Archive, de ‘Wayback Machine’ blijken bestanden wel eens bewaard te worden. Niet de laatste versie maar toch: foondump-v513.zip.

Dat was het dan? De Telefoongids-op-CD was inmiddels toch onbetaalbaar geworden?

Hoe gaat het trouwens met de uitgevers, De Telefoongids BV? Nu de website weg is een lekkere natte oude koe uit de sloot halen?

Het aantal vermelde telefoonnummers liep in die Foondump-periode terug van 8 naar 4 miljoen:

Telefoongids

Een telefoongids of telefoonboek is traditioneel een boek met een grote verzameling telefoonnummers gerangschikt op naam en woonplaats. Sinds deze informatie ook via internet te raadplegen is is het gebruik van de papieren versie afgenomen.

Opnieuw investeren in telefoonboeken dus …

Met geld omgaan, wie dat goed afgaat:

En een voorbeeld van waar dat niet goed loopt:

De Telefoongids is nu Australisch

De Telefoongids is weer verkocht en wordt nu wordt nu Australisch eigendom. In 2002 kocht de Britse investeringsmaatschappij 3i met zijn Amerikaanse branchegenoot Veronis Suhler Stevenson de gids voor 500 miljoen euro van KPN.

De Telefoongids werd vervolgens met het Finse Fonecta en het Midden-Europese Mediatel samengevoegd in YBR.

Gisteren werd bekend dat de Australische investeringsmaatschappij Macquarie Capital Alliance Group ruim 1,8 miljard neertelt voor YBR.

YBR-directeur Lex Cohen verklaarde dat 3i en Veronis van zijn bedrijf een waardevolle onderneming hebben gemaakt. Volgens hem kan Macquarie zorgdragen voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf, dat actief is op het gebied van telefoon- en bedrijfsgidsen op papier, internet en mobiele telefonie.

In Nederland is de Telefoongids in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met de Gouden Gids.

Uitgevers van telefoongidsen verdienen aan mijn telefoonnummer, ik krijg alleen een gratis vermelding.

Helemáál gratis is het niet:

Fiscus derft half miljard door opkoopfondsen

De fiscus is het afgelopen jaar een half miljard euro inkomsten misgelopen door activiteiten van private equity-bedrijven in Nederland.

Grote Nederlandse ondernemingen die in handen zijn gekomen van deze buitenlandse investeerders betalen, op één na, geen vennootschapsbelasting, omdat ze verlies lijden en gebukt gaan onder schulden. Daarentegen krijgen ze wel geld terug van de fiscus.

De tien grootste bedrijven die cijfers hebben gepubliceerd, zijn een half miljard euro minder belasting gaan afdragen ten opzichte van de situatie voor de overname. Het bedrag dat de fiscus misloopt is even groot als de voorziene belastingafdracht van de woningcorporaties, en het drievoudige van de inkomsten uit de omstreden vliegtax die volgend jaar ingaat.

Van de tien opgekochte concerns zijn de schulden verviervoudigd tot 21 miljard euro. Gezamenlijk lijden zij een verlies van ruim 1 miljard euro per jaar. De zwakke financiële situatie is een direct gevolg van de werkwijze van investeerders. De ondernemingen betalen hun overname grotendeels zelf door dure leningen aan te gaan. Investeerders wentelen zo hun kosten op de bedrijven af en sluizen kapitaal van de onderneming naar zich toe.

De vermogenspositie van de bedrijven verslechtert per definitie. Bij diverse bedrijven zijn de strategische reserves volledig verdwenen en zelfs negatief geworden. De moederbedrijven van de Gouden Gids, SBS (SBS6, Net5, Veronica Magazine) en Leaf (Venco, King en Red Band) hebben inmiddels meer schulden dan bezittingen.

Daar staan ze, broederlijk onder elkaar, de Gouden Gids en De Telefoongids:

En wat zijn ze toegetakeld, onherkenbaar. Een schuld van heb ik jou daar en ze lijden verlies.

Geheel volgens plan:

Overgenomen op eigen kosten, en die van u!

Moderne investeerders zijn geen beursspeculanten, activistische aandeelhouders of participatiemaatschappijen die voor lange tijd een strategisch belang in een bedrijf verwerven. Het zijn ook geen durfkapitalisten die jonge snelgroeiende ondernemingen van risicokapitaal voorzien. Moderne investeerders hebben private equity op hun naamkaartje staan: letterlijk ‘privaat vermogen’: alles wat zich buiten het gezichtsveld van de beurs afspeelt. Ze houden niet van pottenkijkers of van verantwoording afleggen.

Het zijn voornamelijk Britse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen die in bedrijven handelen. Zij laten de bedrijven zelf het grootste deel van hun overname betalen en zijn doorgaans maar een paar jaar eigenaar. Bij alle bedrijven die door moderne investeerders worden gekocht exploderen de schulden en de rentelasten. Volgens investeerders werken schulden ‘disciplinerend’.

Dat was 2007, de Gouden Gids staat vanwege rentedragende schulden ter grootte van 2259 miljoen euro op een verlies van 132 miljoen, De Telefoongids met een schuld van 405 miljoen op een “nettowinst” van min 17 miljoen euro.

Voor de investeerders aanleiding om het ene “noodlijdende” bedrijf nog eens door het andere te laten opkopen:

Nederland

In Nederland is er De Telefoongids & Gouden Gids, die in 45 delen, voor even zoveel gidsgebieden wordt uitgegeven door De Telefoongids BV, met handelsnaam DTG. De plaatselijke gids wordt gratis bezorgd. Men kan opgeven hem niet te willen of ondanks een neesticker toch te willen.

European Directories, het bedrijf achter De Telefoongids, nam in 2008 branchegenoot Gouden Gids (Truvo Nederland) over. Sinds mei 2009 komt de samengevoegde gids uit.

De Telefoongids BV is in het voorjaar van 2003 ontstaan door de verkoop van TeleMedia van KPN.

“European Directories” kreeg het vervolgens zwaar te verduren:

‘De Telefoongids en Gouden Gids staan te koop’

Het moederbedrijf van De Telefoongids en de Gouden Gids staat te koop. De schuldeisers vinden de schuldenlast te zwaar en zoeken een manier om die te herfinancieren.

De onderneming boekte over 2009 een omzet van 686 miljoen euro en een bruto winst van 182 miljoen euro. Dat staat volgens de schuldeisers, een groep banken, echter niet meer in verhouding tot de schuldenlast van 2,1 miljard euro.

Als Rothschild er niet in slaagt een koper te vinden, nemen de schuldeisers het roer in eigen handen en voeren volgens de Engelse zakenkrant zelf een financiële reorganisatie door.

Lukte niet en dus waren de oorspronkelijke investeerders hun geld kwijt:

The junior creditors and the lead financier, Macquarie Capital, have agreed to write off €1.6bn of the debt. They will not hold any equity or debt position in the reorganised company.

De ooit zo bereidwillige banken:

The senior lenders consortium which has almost 20 parties and is led by the Royal Bank of Scotland, which inherited its stake in the takeover of ABN Amro in 2007, and Lloyds Banking Group, is owed around €400m. It will take a partial debt-for-equity stake in the new vehicle. It will also further write down the outstanding debt which will be held in the new vehicle.

Knarsetandend verkochten de schuldeisers de hele bups toen maar door, als ‘under-performing business’ - voor ‘improvement’:

Finse investeerder neemt European Directories over

Een Finse investeerder neemt European Directories over, de uitgever van de Gouden Gids. De investeringsmaatschappij Triton verwerft een belang van ruim 50%. European Directories was in handen van een grote groep banken. Het private-equitybedrijf steekt 15 miljoen euro in het internationale mediabedrijf. Het internationaal bankenconsortium met meer dan 100 banken houdt 49% van de aandelen.

European Directories kampt al jarenlang met een schuldenlast van 1 miljard euro. Eerder deze maand gingen de banken akkoord met een afboeking van hun vorderingen. Het vreemd vermogen van European Directories is gereduceerd van 893 tot 262 miljoen euro. European Directories is eigenaar van vijf uitgeverijen. In Nederland is DTG verantwoordelijk voor de papieren en onlineversie van de Gouden Gids. DTG wil met een nieuwe generatie digitale diensten de omzetdaling tegengaan.

Vorig jaar telde DTG 1.000 medewerkers maar inmiddels zijn er nog circa 700 over. Triton neemt plaats in de board van DTG.

En alsof dat niet genoeg was kreeg “DTG Group” nog te maken met de Anti-Papier-man.

GeenStijl:

Telefoongids boos op SterfTelefoongidsSterf.nl

Alǝxḁndḕr Klǿppɨng is een haatcampagne tegen de Telefoongids™© begonnen. Dat is die jongen die voor 75.000 euro per keer dat hij tafelgast is aan Matthijs van Nieuwkerk uitlegt hoe de shufflefunctie op een iPod werkt.

Anders dan Foondump doet de website van De Telefoongids BV het nog wel:

Over DTG | Over ons | Management Team

Vaste prik al die jaren en nog steeds goed voor een verzetje, “Klik hier en maak kennis met ons Management Team”. Deze keer met een speelse draai, de kanjers zijn van tevoren al onthoofd.

Gooi er nog een kwartje in. Blurb:

We are confident in our future as a leading player in local search and lead generation in the Netherlands.

Wensen wij hen vanaf deze plaats alle mogelijke succes? Nee natuurlijk niet.