Foonsearch

Classificeren van informatie, oké maar voorlopig is bij de huidige stand van de techniek een krantenartikel door een computer laten samenvatten al lastig.

Met https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/25/koop-geen-bitcoins-uit-principe-12672227-a1571123 als “SourceUrl” naar http://summarizer.opait.com voor een samenvatting:

Highlight       true
Language        nl
MaxKeywords     5
MinSentences    3
ShowScores      true
SummaryPercent  5

Tja, klopt, daar gaat het wel over, maar apetrots je slaagpercentage erachter zetten, ik weet het niet:

  • De euforie rond blockchain doet denken aan de begindagen van het internet. (100)

  • Kwaadaardige software, gestolen wachtwoorden, drugs of wapens reken je af in bitcoins, slachtoffers van gijzelsoftware betalen in bitcoins. (65)

  • Het delven van bitcoins (computers, met name in China, voeren wiskundige berekeningen uit in ruil voor digitale valuta) vreet stroom. (67)

Accuraat een dienstmededeling uit de online content gevist:

  • Bitcoins (7) | Blockchain (5) | Digitale (5) | Tracking Cookies (3) | Banken en Overheden (2)

Waar de online versie “Koop geen bitcoins, uit principe” heeft komt de krant zelf met de kop “Blijf weg uit het cryptocasino” en als levend wezen haalde ik er uit:

„Had ik meteen bitcoins gekocht, dan zou ik nu niet meer hoeven werken”, zegt Van Deventer. Maar hij deed het niet. Uit principe. „Ik ben een bitcoin-vegetariër.”

Daar heeft hij twee redenen voor. De eerste is dat bitcoins – behalve voor speculatie – veel gebruikt worden om geld wit te wassen of belasting te ontduiken. Ze zijn het meest geaccepteerde betaalmiddel op het dark web, het geanonimiseerde deel van internet. Kwaadaardige software, gestolen wachtwoorden, drugs of wapens reken je af in bitcoins, slachtoffers van gijzelsoftware betalen in bitcoins.

De tweede reden van Van Deventers bitcoinallergie is energieverspilling. Het delven van bitcoins (computers, met name in China, voeren wiskundige berekeningen uit in ruil voor digitale valuta) vreet stroom. Bitcoin verstookt bijna 15 procent van wat heel Nederland aan energie verbruikt.

Afblussen met:

We hebben het over de euforie rond blockchain, de technologie die banken en overheden overbodig zou maken. Dat doet denken aan de begindagen van het internet, een decentraal netwerk dat de wereldorde zou veranderen. Dat pakte anders uit: het web werd opgedeeld in aangeharkte tuintjes waar Facebook, Google, Amazon en Apple het voor het zeggen hebben. Niet de anarchie, maar het kapitalisme won.

Bommel-ding toch JM, een zeikerd die nu met “hou me ten goede” komt? Maar wij hadden ons getweeën toch al eerder verenigd op de pluspunten van het ‘Interplanetary Fle System’?

IPFS

It’s not enough to organize the world’s information—we need to store it in a way the world can remember it. IPFS provides deduplication, high performance, and clustered persistence.

IPFS and the Blockchain are a perfect match! You can address large amounts of data with IPFS, and place the immutable, permanent IPFS links into a blockchain transaction. This timestamps and secures your content, without having to put the data on the chain itself.

  • Each file and all of the blocks within it are given a unique fingerprint called a cryptographic hash.

  • IPFS removes duplications across the network and tracks version history for every file.

  • Each network node stores only content it is interested in, and some indexing information that helps figure out who is storing what.

  • When looking up files, you’re asking the network to find nodes storing the content behind a unique hash.

  • Every file can be found by human-readable names using a decentralized naming system called IPNS.

Bellen waarover? Het 088-telefoonnummer dat jij hebt is voor de redactie, voor eventueel ander contact:

Bezoekadres                    Telefoonnummer
NRC Media B.V.                 Receptie NRC Media B.V.
Nes 76, 1012 KE Amsterdam      +31 (0)20 755 3000

Wel voorzichtig zijn daarmee:

Loos alarm

De man verklaarde later dat hij snel een parkeerplek nodig had gehad. Daarom had hij gezegd dat hij een afspraak met de hoofdredactie had. Nadat hij geparkeerd had is hij via de nooduitgang naar buiten gegaan. Toen de man zich niet bij de receptie meldde, besloot NRC het eigen gebouw te ontruimen. Na een klein uur konden de medewerkers weer naar binnen.