Oké, was door mij gefotoshopt maar je zag toen in die “bedieningsruimte” wel 2 mannen zitten, voor die dus door mij onklaar gemaakte pc en verderop dat rechtopstaand brugdek?
Een brug, dicht of open maar water stroomt daar gewoon onderdoor?
Het ging om sluizen. En zegt ze, via internet kan niet:
Minister sust zorgen om hacken sluizen
Voor de samenleving cruciale sluizen, gemalen en andere infrastructuur zijn door Rijkswaterstaat goed beschermd tegen aanvallen door hackers.
Nieuwenhuizen wijst erop dat de computers niet zijn verbonden met internet, waardoor kwaadwillenden echt moeten inbreken bij het waterschap om een computer in handen te krijgen.
Jan Marco, is dit wat jij wilde weten?
Bediening op afstand sluizen Rijkswaterstaat Zeeland
Op alle objecten wordt in de huidige situatie kolkbediening toegepast. Afhankelijk van dag en tijdstip hebben de grote sluizen een bezetting van drie of vier personen per wacht. In een enkel geval wordt de bezetting aangevuld met een centralist. De kleine objecten worden bediend door één persoon.
Bedienen op afstand:
Onder ‘bediening op afstand’ wordt verstaan de bediening van bruggen, sluizen en stuwen zonder directe fysieke aanwezigheid van bedienend personeel op het object en waarbij het zicht op het scheepvaartverkeer door middel van camera’s wordt verkregen.
Bediening op afstand is technisch mogelijk vanaf elke willekeurige plaats, maar:
Er zijn veel bruggen en sluizen die, als onderdeel van een groter complex, vanuit een centraal bedieningsgebouw op het complex worden bediend. In dat geval spreekt men van ‘centrale bediening’ waarbij ook gebruik wordt gemaakt van camera’s.
Uitgebreid onderzoek vooraf, o.a. naar “de beleving van bediening op afstand van bruggen en sluizen”:
Bediening op afstand: eerst zien, en dan geloven. ‘Een beroeps weet waar je het over hebt, maar bij de recreant moet je dat maar afwachten, wordt het straks niet een kippenhok waar je je nog maar moeilijk kan concentreren?’.
“Sluismeester” klinkt goed maar:
‘Wij kennen de objecten, die mensen (uitzendkrachten) hebben nog nooit een sluis van dichtbij gezien. Het wordt dan net een soort computerspelletje spelen voor hen. Als je uitzendkracht bent geweest op de sluis kun je na een jaar een test doen voor verkeersleider, dat was vroeger ondenkbaar.’
In antwoord op Kamervragen over “het bedienen op afstand van sluizen, bruggen en stuwen”, voorzien van vijf bijlagen waarvan twee specifiek over “veiligheid”.
Geblindeerde ramen, een deuralarm, anti-klim voorzieningen. Het woord “computerspelletje” valt dan nog net wel maar verder niet iets als als “pc, computer, data-, digita(al/le), hack-, cyber-”.
Moest dat dan niet:
Hoe kwetsbaar zijn we online? Duik in het speelveld van de cyberindustrie
Het internet heeft ons kwetsbaar gemaakt. Mal- en ransomware, hackers, cyberspionnen en zwarte markten bedreigen de online én fysieke wereld.
Parallel daaraan groeit de cybersecurity-industrie, waar overheid en bedrijfsleven een vruchtbare kruisbestuiving aangaan.
Verken dit nieuwe speelveld. Wat zijn de spelregels? Waar liggen de grenzen? Wie bedreigen ons? Wie beschermen ons? En wat verdienen ze eraan?
Hoe erg is het:
Expert waarschuwt voor overdrijven van cyberterrorisme
Bij veel beveiligingsincidenten en aanvallen is er sprake van sabotage of spionage en niet van terrorisme.
Volgens Covert is cyberterrorisme als strategie voor echte terroristen overdreven door de media. “Er is een algemeen idee in de nieuwsindustrie dat zegt, “If it bleeds, it leads”, verhalen moeten een sensationele hoek hebben om de aandacht van lezers of kijkers te trekken.”
Het overdrijven kan echter voor angst zorgen, waarop politici vervolgens slecht beleid voorstellen.
Kleine en grote risico’s proberen uit elkaar te houden, een overzicht van verschillende risico’s en hun impact:
Het overzicht van het overlijdensrisico waarmee het boek opent, bewijst dat velen bang zijn voor de verkeerde gevaren. Op nummer 1 staat vallen, gevolgd door fijnstof en straling.
Minder mensen sterven door moord dan door passief roken, griep blijkt dodelijker dan vliegtuigongelukken.
De kans dat je door terrorisme omkomt, is kleiner dan overlijden aan een bijensteek.
Rentokil.nl:
Insecten die steken zijn niet prettig en bezorgen vaak ongemak
Probeer wespen of bijen nooit dood te slaan. Dat vergroot de kans op een steek en kan een zwerm tot opwinding brengen.
Zwaai niet met uw armen en probeer niet in paniek te raken, omdat het insect daarvan opgewonden kan raken. Als u een gebied ingaat waar veel stekende insecten zijn, loop dan kalm en langzaam weg.
Doet hij het diezelfde avond toch:
‘In theorie kunnen we alle sluizen tegelijkertijd open zetten’
De hackexpert van Nederland, Ronald Prins, schrikt ervan hoe makkelijk het is om grote schade aan te richten via computernetwerken. ‘Voor ons werk hacken we vaak sluizen. In theorie zouden dat met alle sluizen tegelijk kunnen doen,’ zei hij dinsdag in Langs de Lijn En Omstreken.
Eerder op de dag zei minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de sluizen, gemalen en andere infrastructuur door Rijkswaterstaat goed beschermd zijn tegen aanvallen door hackers. Prins heeft daar zo zijn eigen gedachten over.
Prins vertrekt bij Fox IT, eigenlijk net zoiets als Rentokil.
Zat afgelopen dinsdagavond voor de radio tussen voetbalflitsen door over van alles te meelballen behalve:
Beveiligingsbedrijf Fox-IT zelf geraakt door cyberaanval
„Bij de loodgieter lekken de kranen”, luidt het cliché, dat donderdag weer eens erg actueel bleek. De Nederlandse marktleider in cyberveiligheid, Fox-IT, is namelijk zelf slachtoffer geworden van een aanval.
De aanval heeft plaatsgevonden in september. Het gaat om een hack waarbij de aanvaller binnenkomend verkeer en e-mails naar het bedrijf kon omleiden en onderscheppen.
De aanvaller heeft gevoelige informatie buitgemaakt, maar daar zitten volgens het bedrijf geen staatsgeheimen bij.