JM, bedoelde je, kijken of-ie er was? Goed nieuws, domeinnaam opensluizen-forum.nl is beschikbaar!
Hoelang duurt onderlopen? Antwoord van tien jaar geleden in dit zelfde - nu dus maar opdoeken? - forum:
De spuisluizen van IJmuiden maakten deel uit van de Stelling van Amsterdam. Het complex was ontworpen als inundatiesluis.
Omdat men vreesde dat de inlaatcapaciteit onvoldoende was besloot men in omstreeks 1920 om ten noorden van de Noordersluis een grote inundatiesluis te bouwen. De sluis kreeg zeven kokers voorzien van hefdeuren- of schuiven.
Hiermee was het mogelijk om binnen vier dagen de gehele waterlinie van Muiden tot Gorinchen dras te zetten. De schuiven werden ondergebracht in een schuivengebouw boven de kokers, afgedekt met een één meter dik gewapend beton.
Pas in 1940, na de inval van de Duitsers kwam de sluis gereed, maar zij heeft geen dienst gedaan als inundatiesluis. De oorlog maakte duidelijk dat een waterlinie niet meer functioneerde in een moderne oorlog. In 1945 besloot men de sluis dan ook als spuisluis te gaan gebruiken.
Destijds als onderdeel van de “European Route of Industrial Heritage” (ERIH):
De HollandRoute brengt u naar erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing, infrastructuur, sociale geschiedenis en landschap in de Metropoolregio Amsterdam.
Deze spuisluis ligt naast de schutsluis waar het gisteren over ging:
Nog eentje doen? Hierzo:
De Hollandse Waterlinie verderop nog een keertje hacken:
De Plofsluis werd omstreeks 1937-1940 gebouwd op de plaats waar het Amsterdam-Rijnkanaal de Nieuwe Hollandse Waterlinie doorsneed.
Daartoe werd boven het kanaal een betonnen silo gebouwd, die gevuld werd met zand en puin. Door d.m.v. een springstoflading de bodem op te blazen zou de vulstof naar beneden vallen en een dam in het water vormen, die moest voorkomen dat het water in het bij oorlogsdreiging te inunderen gebied via het kanaal zou afvloeien.
De sluis werd kort ná de Duitse inval in Nederland opgeleverd en heeft in die zin nooit hoeven / kunnen functioneren.