Schwachstellen in Gesundheits-App Vivy … (vervolg)
Bereits einfache Angriffe lassen das Sicherheitskonzept der Apps und Plattformen zusammenbrechen.
Hier te lande eerder deze week:
Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
De Eerste Kamer is tegen het wetsvoorstel waardoor zorgverzekeraars inzage in medische dossiers kunnen krijgen om fraude op te sporen. Volgens tegenstanders is de noodzaak en proportionaliteit van het wetsvoorstel niet onderbouwd. Zo werd vorig jaar 82 procent van de fraude door zorgaanbieders of derden gepleegd zonder enige betrokkenheid van patiënten.
Op Rijksoverheid.nl informeren ministeries u over wetten en regels van het Rijk:
Zelf gezondheidsgegevens bijhouden en delen met artsen en ziekenhuizen neemt toe. Deze ontwikkeling is niet te stoppen en biedt grote kansen. Maar het moet veilig gebeuren. Want niemand wil dat persoonlijke gezondheidsgegevens bij bijvoorbeeld verzekeraars of werkgevers terechtkomen.
VWS > Home > Onderwerpen > Digitale gegevens in de zorg:
Betere bescherming van digitale zorggegevens
Mensen hebben er recht op dat zorgverleners correct omgaan met hun gegevens. Dat geldt voor informatie op papier, maar ook voor digitale gegevens. Daarom neemt de overheid maatregelen om digitale gegevens en de privacy van mensen te beschermen.
Net echt:
Digitale gezondheidsgegevens uitwisselen
Zelf eigen medische informatie van ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders beheren. Dat kan in een persoonlijke gezondheidsomgeving. Zo’n omgeving moet op een beveiligde manier met systemen van zorgaanbieders kunnen communiceren. Daarvoor worden nu afspraken gemaakt.
Wen er maar aan, je toekomstige PGO, Persoonlijke gezondheidsomgeving:
Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een website of een app waar iedereen de eigen gezondheidsgegevens kan verzamelen. Gebundelde informatie over de gezondheid, die nu bij verschillende artsen kan liggen. Daar kan de patiënt zelf gemeten informatie over bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag of sportprestaties aan toevoegen.
Van? “De patiënt”:
Zo ontstaat een volledig overzicht van iemands eigen gezondheid. De persoonlijke gezondheidsomgeving is van de patiënt. Die heeft er altijd toegang toe. En hij bepaalt zelf of en welke informatie hij aan welke arts en hulpverlener geeft.
Een stichting met daarin deelnemers die moeten zorgen voor “Veiligheid uitwisseling gegevens gezondheid”:
MedMij maakt spelregels, zodat gegevens tussen verschillende organisaties en het persoonlijke gezondheidsdossier uitgewisseld kunnen worden. MedMij is een samenwerkingsverband van verschillende partijen in de zorg, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Peperdure ICT-projecten van de overheid die wel eens willen mislukken? Ga heen:
Voldoet een persoonlijke gezondheidsomgeving of een organisatie aan de MedMij spelregels? Dan wisselen zij op een door MedMij goedgekeurde manier gegevens met elkaar uit. Die manier is veilig en betrouwbaar. Zo kan iedereen die het wil, op een veilige manier de eigen gezondheidsgegevens beheren. De patiënt kan zelf gegevens toevoegen en zelf bepalen met wie hij de gegevens wil delen.
En wie we daar hebben, zijn we weer, “marktpartijen”:
Verschillende bedrijven ontwikkelen persoonlijke gezondheidsomgevingen. Iedereen kan een website of applicatie kiezen die het beste past. Als deze producten en (zorg)organisaties voldoen aan de regels van MedMij, kunnen zij onderling veilig gegevens uitwisselen. De rechten die mensen hebben bij elektronische uitwisseling van medische gegevens zijn wettelijk vastgelegd.
Pas begonnen maar hebben al een tevreden gebruiker, “Wilma”:
Ik hoef niet meer na te denken of ik alles wel heb verteld
Wilma Bos bezoekt sinds begin 2014 verschillende specialisten in vier ziekenhuizen. “Mijn grootste wens is dat ik een landelijke persoonlijke gezondheidsomgeving krijg, waar al mijn artsen aan meewerken."
En een door MedMij bij elkaar gefantaseerde casus - geloof het of niet - “projectleider groot ICT-project”:
Jelmer Postma is een man van 38 jaar. Hij woont samen met zijn vriendin Karin en hun twee katten Jip en Saar. Jelmer is projectleider van een groot project vanuit het ICT-bureau waar hij werkt. Daarnaast draait hij ook mee in andere projecten. Het is een drukke baan waar er veel van hem wordt gevraagd.
“Jelmer heeft Karin gemachtigd om in zijn PGO te kijken”:
Zijn vriendin Karin geeft aan dat Jelmer op het moment niet thuis kan wonen en samen met de huisarts nemen ze het besluit dat Jelmer voor korte duur opgenomen wordt bij een GGZ-instelling in de buurt.
“Gelukkig is deze met 5 minuten fietsen van huis lekker dichtbij.”
De Rijksoverheid-website tenslotte namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
Heeft deze informatie u geholpen? o Ja o Nee