Foonsearch

Gort in “The Day the Earth Stood Still” (1951):

  gort

Nog van voor zijn tijd denk ik, hij is van wanneer:

  • FTM (Follow the Money), Wikipedia: “Jan Kuitenbrouwer (3 februari 1955) is journalist, schrijver en …”
  • Bol-com, NRC en zijn eigen boeken-inzetjes: “Jan Kuitenbrouwer (1957) is journalist en schrijver”

Zijn uitgever over zijn nieuwste boek dan wel pamflet:

Datadictatuur - Hoe de mens het internet de baas blijft (2018)

Maar helaas: het publieke karakter van internet is schijn, cyberspace is gekoloniseerd door duistere politieke en financiële belangen, die ons ongemerkt manipuleren.

1971, de latere journalist, schrijver en presentator Jan Kuitenbrouwer is nu iets van, wat zal het zijn, 15 jaar?

  1971

In die tijd is het nog zoeken naar een benaming voor een dergelijke “virtuele ruimte in netwerken” (Van Dale):

Cybernetica

Cybernetica (van Grieks κυβερνήτης (kybernētēs, stuurman)) is de wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling (feedback).

Het woord cyberspace en afgeleide woorden als cybercriminaliteit enz. zouden hieraan ontleend zijn:

William Gibson

William Ford Gibson is een Amerikaans sciencefictionauteur en ‘vader’ van de ‘cyberpunk’. Gibson gebruikte als eerste de term cyberspace en matrix (verwijzend naar iets dat lijkt op wat wij nu het internet noemen), en beschreef op visionaire wijze de (extreme) mogelijkheden van het internet, lang voor het internet algemeen bekend raakte.

Wat Gibson beschreef speelde zich af in de net-niet-nabije toekomst:

Cyberpunk

Cyberpunk (een samenstelling van cybernetica en punk) is een sciencefictiongenre dat zich richt op computers en informatietechnologie, vaak in combinatie met een afbreuk van de sociale orde. De staat is vervallen in anarchie waarbij de (economische) macht is overgenomen door grote bedrijfsconglomeraten.

1977, Kuitenbrouwer is nu afgestudeerd als journalist, zal daar later ook over gaan schrijven, over macht:

Viditel

De uitgevers bleven aandringen op betrokkenheid bij de ontwikkelingen in de nieuwe media. Kort voor de presentatie van Teletekst op de Firato van 1978 werd door de NOS, NDP en de PTT een herenakkoord gesloten, waarin de werkterreinen op het gebied van Viewdatatoepassingen werden verdeeld. De NOS zou zich gaan toeleggen op de verdere ontwikkeling van Teletekst en de PTT en de uitgevers zouden zich verder gaan toeleggen op het ontwikkelen van Viewdatasystemen met uitgebreidere communicatieve functies.

Een dash-cam registreerde het naderen van een onoverzichtelijk kruispunt:

De nationale overheid bleef Viditel intensief subsidiëren. In 1990 startte Videotex Nederland NV met overheidssteun. Hierin werd Viditel samen met een aantal andere Videotex-experimenten ondergebracht. Videotex Nederland ontving financiële steun vande overheid in het kader van stimuleringsbeleid op het gebied van informatietechnologie.

Je weet wat er komen gaat - vol in de flank - maar toch is het weer even schrikken:

In 1995 volgde oprichting van de internetprovider Planet Internet, waarin een deel van de activiteiten van Videotex Nederland werd ondergebracht. Op 1 januari 1997 beëindigde Videotex Nederland haar activiteiten officieel.

De Volkskrant over de voorziene satellietverbindingen zoals in de illustratie van Eppo Doeve hierboven:

Verliest Nederland sleutelrol in internet?

Begin 2000 was de inschatting dat telecommunicatie vaker een weg door de lucht zou kiezen. In banen rond de aarde verschenen steeds meer satellieten die de communicatie via grondstations over de wereld transporteerden. Glasvezel was kostbaar en werd nog niet grootschalig gebruikt.

Jan Marco, weet even niet wat jij hiervan denkt? Klinkt als een klok, boem, pak aan, het staat, zijn verhaal, dat van Kuitenbrouwer. Gloedvol betoog, super zijn best gedaan op het uitzoekwerk. Maar GIT, geen IT-er, met liefde voor het vak. Dus mag hij niet bij onze club?