Foonsearch

Zogeheten targeted surveillance? Dan is naar netwerkentiteiten kijken het nieuwe inzicht:

Er is veel te doen over de vraag of algoritmes die data doorzoeken wel neutraal zijn. Zo kun je racistische factoren meewegen. Democratische controle op ongrondwettige algoritmes is lastig, omdat die geheim zijn of moeilijk te lezen. Kivu zoekt echter op metadata, niet op data zelf.

Van Oort zegt: „Wat ons interesseert is niet iemands geslacht of naam maar de topologie van een netwerk: communiceert netwerkentiteit BBA77EF012D vaak met netwerkentiteit CAF80132CE48B? Is netwerkentiteit 4001ADC8450FF ineens ‘ondergedoken’? Waar ze zitten of welke taal ze spreken, interesseert ons niet.

Leentjebuur spelen bij Amerikanen met ideeën voor software die net als dit programma niet focuste op verdachte postings of personen maar op netwerken:

Zelf hadden Binney en Wiebe een alternatieve methode ontwikkeld om, zonder de privacy van miljoenen mensen in gevaar te brengen, toch terroristische netwerken op te kunnen rollen. ThinTread, zo noemden ze dat systeem.

In plaats van alle data van telefoonmaatschappijen en internetknooppunten af te tappen en te bewaren voor latere analyse, filtert ThinThread verdachte relaties en handelingen automatisch uit de datastroom, en laat de rest van de gebruikers ongemoeid en anoniem.

Er zitten geen menselijke handelingen tussen, alleen een algoritme dat geleerd is wat verdachte patronen zijn en ze vervolgens ontdekt – volgens de bedenkers veel sneller dan andere database-types.

Die daar ook zijn langs geweest. Wil jij dan niet naar Wenen verkassen? Ze hebben een plek voor je:

Kivu is in semi-stealth mode and looking to build a brilliant team to solve hard problems

Currently open position: Senior Data Scientist

Key Responsibilities: Develop and code algorithms, and automated processes to cleanse, integrate, and evaluate large datasets from multiple disparate sources • Design and implement, as part of a team, Kivu’s data models and integrations, algorithms, analytics, visualizations, reports, forecasting, data warehousing, and analytical applications

Skills: Master or PhD in Computer Science, Statistics, Mathematics or a related field • Statistical Modelling • Machine Learning • Exceptional Analytical and Problem-Solving Skills • Java, C++ (one of those is a must) • Hadoop Framework / Map Reduce / Spark • Familiar with Agile Methodologies (Scrum, Kanban) • R (nice to have)

Naast van Oort werken nu twaalf mensen bij Kivu. Tarim is bijna klaar:

Het Europees parlement is bezorgd dat privacy van burgers wordt weggevaagd in de jacht op terroristen.

Tijdens een hoorzitting legde Van Oort daar de nadruk op. Tarim is een algebraïsch programma: het focust alleen op data over bedreigingen en niet op personen.

Op het moment dat het programma gaat lopen, worden alle persoonsgegevens automatisch versleuteld – voordat er ook maar één menselijk oog op kan vallen. De sleutel wordt in drie stukken geknipt: één deel wordt in de computer bewaard, één gaat naar een rechter en één naar een democratisch gekozen comité (bijvoorbeeld in een parlement).

Alleen onder bepaalde, wettelijk omschreven omstandigheden – zoals een dreigende aanslag – kunnen speurders de rechter en het comité verzoeken hun deel van het slot te ontgrendelen en te kijken om wie het gaat. Alleen als alle drie de sleutels in het slot worden gestoken, komt de informatie – tijdelijk – vrij. Als er één ontbreekt, kunnen speurders niets.

Leestip van Jan van Oort voor technisch geïnteresseerden:

“Over een project dat in zwaarte vergelijkbaar was met wat wij, samen met inlichtingendiensten, proberen te doen: het Duitse Enigma cryptographische systeem te breken. De code die wij (proberen te) breken is een sociale code, gevormd door voortdurend veranderende netwerken.”

Een boek in de vorm van een aantal essays van deelnemers aan Turing’s project:
Codebreakers: the Inside Story of Bletchley Park, door Stripp & Hinsley.