Tweakers.net vandaag met nieuws afkomstig van de Volkskrant die het weer van het ANP heeft overgenomen:
[quote]EU-lidstaten zetten door met Galileo-project
De lidstaten van de Europese Unie hebben besloten door te gaan met het Galileo-project. Concreet betekent dit dat ze minimaal 2,4 miljard euro uit eigen zak betalen om de dertig satellieten in de ruimte te brengen, nadat de private sector halverwege deze maand afhaakte.
Half mei maakte de EU bekend dat de onderhandelingen met een consortium van bedrijven dat verantwoordelijk was voor de uitrol en het beheer van de infrastructuur van Galileo, op niets waren uitgelopen. De Europese Commissie stelde toen dat het de meeste realistische en, op lange termijn, economisch gezien beste oplossing was als de lidstaten het voortouw zouden nemen bij het project en zelf zorg zouden dragen voor de financiering. De ministers van Economische Zaken en Industrie van de verschillende landen stemden daar vandaag mee in. In principe zijn de lidstaten daarmee akkoord gegaan met het voorstel van de EC, maar in juni gaan de ministers van Verkeer nog om de tafel om te bepalen welk land wat gaat betalen.
De EU-landen hebben inmiddels gezamenlijk al 1,2 miljard euro aan Galileo gespendeerd; de totale kosten kunnen oplopen tot 4 miljard. Van de 2,4 miljard euro die nu uit de publieke sector moet komen, zou oorspronkelijk tweederde door het consortium van lucht- en ruimtevaart en telecombedrijven neergeteld worden. De extra kosten bedragen voor Nederland bijna 100 miljoen euro, zo is de verwachting. In 2012 moet Galileo in werking zijn getreden; de bedoeling is dat het navigatiesysteem een alternatief gaat vormen voor het Amerikaanse gps.
Tweakers.net - Nieuws - dinsdag 22 mei 2007
EU-lidstaten zetten door met Galileo-project - IT Pro - Nieuws - Tweakers
[/quote]
Lidstaten handelen ook uit goed begrepen eigenbelang:
[quote]Satellietnavigatie / Nederland profiteert flink van Galileo
In Nederland wordt daarbij vooral gedacht aan rekeningrijden, tegenwoordig aangeduid als ’anders betalen voor mobiliteit’. Alleen al vanwege die toepassing moet de bouw van Galileo snel doorgaan, zei minister van verkeer Eurlings onlangs in de Tweede Kamer. Maar er zijn ook andere toepassingen die voor Nederland interessant kunnen zijn. Zo kan Galileo TBS’ers met verlof en een enkelbandje nauwkeurig volgen.
Eigen navigatiesysteem van belang voor veel toekomstige technologie
De EU-lidstaten besloten tien jaar geleden dat Europa een eigen systeem voor satellietnavigatie moest bouwen. Galileo moet gaan bestaan uit dertig satellieten, die verscheidene signalen uitzenden. Daarmee is onder meer plaatsbepaling mogelijk tot op centimeters nauwkeurig, en een precieze tijdsbepaling.
Op dit moment is alles wat navigeert afhankelijk van het Amerikaanse GPS-systeem. Europa wil van die afhankelijkheid af, om twee redenen. De eerste is dat GPS in handen is van het Amerikaanse leger. Mocht dat voor dat leger van belang zijn, dan kan het satellietsignaal voor anderen worden uitgeschakeld. De kans dat dat nog gebeurt is echter klein, want de hele wereld navigeert met GPS. Zelfs tijdens de aanval op Bagdad hebben de Amerikanen het niet gewaagd het GPS-signaal uit te schakelen.
De tweede reden voor Europa’s alleingang is dat GPS-systemen meer en meer gecombineerd zullen worden met andere technologieën, zoals mobiele telefonie. Het wordt voor die technologische ontwikkeling van belang geacht over eigen satellieten te beschikken. Bovendien zal Galileo aparte signalen uitzenden, met gegarandeerde vertrouwelijkheid, voor gebruik door overheden. Voor veel toepassingen zullen de signalen van GPS en Galileo gecombineerd worden, wat de nauwkeurigheid van plaats- en tijdsbepaling drastisch zal verhogen.
Trouw - Economie - 18-05-2007
http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie/article714502.ece/Satellietnavigatie_Nederland_profiteert_flink_van_Galileo
[/quote]
Los van de VS? Een gefrustreerde Amerikaanse hoogleraar liet het er niet bij zitten:
[quote]Cornell sleuths crack secret codes of Europe’s Galileo satellite
Members of Cornell’s Global Positioning System (GPS) Laboratory have cracked the so-called pseudo random number (PRN) codes of Europe’s first global navigation satellite, despite efforts to keep the codes secret. That means free access for consumers who use navigation devices – including handheld receivers and systems installed in vehicles – that need PRNs to listen to satellites.
GPS code cracked
[/quote]
Iets te vroeg gejuicht:
[quote]Subsequently, the Cornell project team has learned that whereas the GIOVE-A power spectrum is meant to be representative of the final Galileo signal power spectrum, the GIOVE-A codes and navigation message were not meant to be the same as the final Galileo codes and navigation message. This explains why the GIOVE-A codes presented here are not among those in the recently released Galileo draft documentation. Sources from within the Galileo project indicate that the GIOVE-A interface control documentation will be publicly released in June 2006.
Determination of Galileo GIOVE-A PRN Codes
http://gps.ece.cornell.edu/galileo
[/quote]