Java grafieken voor Opendata

Hoi Jan Marco,

De beste wensen voor 2015!

Moest nog aan je denken, in het oude forum hebben wij een keer gekibbeld over Wordperfect:

Wat voor techniek zit er in MS Word en niet in WordPerfect dat WP niet meer mee kon doen? De twee tekstverwerkers waren juist technisch onderling zo uitwisselbaar geworden dat daar geen marketing-argumenten meer uitkwamen. Met de marketing is daarna gewoon geklungeld, niet met de techniek.

Dat kwam door een vrij omvangrijke klacht deze week, bijna twee hele krantenpagina’s met een illustratie, van een publicist wiens WP opeens niet meer werkte. De DOS-versie nog:

Haal WordPerfect terug: lofrede op de prikkelvrije tekstverwerker

Het is zo ver, het is gedaan. Steeds heb ik dit moment voor me uit kunnen schuiven, nu heb ik het nakijken. Het blauwe beeld op mijn scherm zit muurvast, zelfs mijn geniale computermacher krijgt er geen beweging meer in.

Precies vijfentwintig jaar geleden kwam het op de markt: WP 5.1, het succesvolste tekstverwerkingssysteem van WordPerfect. Het was de laatste WP-versie onder MS DOS, vóór de introductie van Windows, dat met Word veel meer mogelijkheden ging bieden dan tekstverwerken alleen. WP probeerde bij te blijven door halfslachtige imitaties op de markt te brengen maar kwam de klap nooit te boven.

Kraakt MS Word af maar welke versie is dat dan, hij valt gek genoeg niet over de toon die Word 2013 tegenwoordig aanslaat. Net je werkster die alsmaar zeurt:

- We'll do this after you've finished saving.
- We're sorry, something went wrong and we can't do this for you right now.
- If you have not already done so, write your letter now.


Of alsof jij jengelt:

- No, remove the files. I have saved the files I need.
- Don't show me this warning again.


U mag gaan douchen:


In die bewuste krant komt ook nog een andere dorpsoudste aan het woord, naar aanleiding van een eerder verschenen robotspecial waarin naar zijn idee sprake is van een “doemdenkende bijdrage”:

Een machine met enkel kille drijfveren

Gaandeweg worden computers steeds sneller, hun geheugens blijven groeien, en de algoritmes die erop draaien zijn steeds slimmer en krachtiger. Al met al, en met alle korrels zout die bij voorspellingen horen, verwacht de meerderheid van de experts nu rond 2075 machine-intelligentie op het niveau van een mens. Daarna zou volgens sommigen een intelligentie-explosie dicht bij zijn.

Hij op zijn beurt:

De computer die een mens verslaat, is nog niet de baas

En zolang we zo’n maatschappelijke bevoegdheid niet aan expertsystemen of robots toekennen, houden we alles in de hand, en is er dus niets aan de hand.

Jan Dietz, emeritus professor Informatiekunde

NRC Handelsblad - 30-12-2014

Niet de baas? Op het net vind je binnen de kortste keren wel een andere professor, over wie de baas is:

Forecast: Sex and Marriage with Robots by 2050

Humans could marry robots within the century. And consummate those vows.

“My forecast is that around 2050, the state of Massachusetts will be the first jurisdiction to legalize marriages with robots,” artificial intelligence researcher David Levy at the University of Maastricht in the Netherlands told LiveScience. Levy recently completed his Ph.D. work on the subject of human-robot relationships, covering many of the privileges and practices that generally come with marriage as well as outside of it.

At first, sex with robots might be considered geeky, “but once you have a story like ‘I had sex with a robot, and it was great!’ appear someplace like Cosmo magazine, I’d expect many people to jump on the bandwagon,” Levy said.

Expertsystemen?

Expert systemen: ALS - DAN

Expert systemen steunen vooral op ALS – DAN – redeneringen. ALS de identiteit van een persoon niet bekend is en ALS hij een baard draagt en ALS hij een mitrailleur bij zich heeft ALS hij 1,90 m lang is en ALS hij in Pakistan woont en ALS hij nierdialyse nodig heeft, dan is de kans 98 procent dat het Osama bin Laden is. Expert systemen werken fundamenteel anders dan systemen die gebaseerd zijn op patroonherkenning waarbij bijvoorbeeld foto’s met elkaar worden vergeleken.

Een voorbeeld van een expertsysteem is ook software die zelf op de beurs handelt. In de krant waar zijn brief in staat zou hij na twee keer een pagina omslaan uitgekomen zijn bij een bespreking van “Flash Boys”, een boek “over de ‘flitsende jongens’ van de high frequency trading”:

De strijd tegen het snelste roofdier

Dankzij deze flitshandel kunnen handelaren nanoseconden tijd winnen met speciale kabels en zendmasten.

Zo verkrijgen zij handelsinformatie net iets eerder dan andere beleggers, waardoor ze prijzen kunnen manipuleren en per transactie een paar cent winst maken. Vermenigvuldig die paar cent met duizenden transacties per dag en je komt op miljoenen, miljarden euro’s voordeel voor de firma’s die er bedreven in zijn.

Die handel vindt immers plaats door middel van nauwelijks te doorgronden algoritmen, die alleen nerds en programmeurs begrijpen.

Dat verschijnsel werd eerder al door de VPRO doorgelicht. In 2011, toen glasvezel nog de belangrijkste rol toegedicht werd:

New York Stock Exchange

Iedereen die op ze aangesloten is moet een kabel van 300 meter hebben. Of ze nu op 3 meter of 15 meter zitten iedereen wil het dichtstbij zitten. Met de snelheid van het licht ga je in een microseconde door die 300 meter. Met een kabel van 150 meter gaat het 0,5 miljoenste seconde sneller.

En daarna nog eens in 2013. Nu zegt de VPRO, het zijn straalverbindingen die de doorslag geven:

Supersnelle Handel - De Wall Street Code

Tegenwoordig vindt de meeste beurshandel plaats tussen computers die elkaar te slim – en vooral te snel – af proberen te zijn. Wat betekent dat voor de gewone-mensen-economie?

Kennis is macht, dat wisten beleggers twee eeuwen geleden al. Nathan de Rothschild wist in 1815 steenrijk te worden door gebruik te maken van de meest geavanceerde communicatietechnologie van zijn tijd: de postduif. De rest koerierde nog te paard, de slome duikelaars. Hij was daardoor de eerste in Londen die wist dat Napoleon de Slag bij Waterloo had verloren, waarna hij zich massaal inkocht in de Engelse staatsfondsen die even later in waarde stegen.

Het verhaal is in de loop der tijd door de antisemitische propaganda wel wat aangedikt. Maar de les is helder: wie rijk wil worden, moet slim zijn. En vooral snel. Dat geldt nu net zo goed. Het enige verschil is dat Rothschild een voorsprong van een dag had, terwijl de handelaren van nu elkaar verslaan op de milliseconde.

Op dit moment verdringen de handelskantoren zich rond een nieuwe technologie: communiceren via een microwave in plaats van door de glasvezelkabel. Licht reist namelijk sneller door lucht dan door glasvezel. Handelskantoren die willen meedoen, moeten heel wat miljoenen neerleggen. Maar dan kunnen ze wel een signaal van Frankfurt naar Londen en terug sturen binnen 4,6 milliseconde. De rest heeft daar nog 8,35 milliseconde voor nodig. De handel is daarmee zo snel en zo hi-tech geworden dat mensen er niet veel meer te zoeken hebben.

Dat mensen er niet veel meer te zoeken hebben. Dat die krant nog een keer aan Jan “Enterprise Ontology” Dietz gaat vragen hoe het zit?

In ieder geval wordt aannemelijk gemaakt dat vrij slimme blackboxen die op tijd de pas inhouden en wat dommere blackboxen die doorrazen in interactie met elkaar een nauwelijks meer beheersbaar systeem zijn gaan vormen.

De twee hoofdrolspelers in beide afleveringen, een data-analist en een ‘quant’ moeten alle zeilen bijzetten om die op hol slaande machines te doorgronden en nog wordt de eerstgenoemde overruled door de SEC, het beurstoezicht in de VS, en de ander verliest zijn bedrijf in een faillissement.

Quant:

Math nerds are taking over Wall Street

When you think about the typical Wall Street trader, you probably picture a fast-talking Wolf of Wall Street type.

But guess what? They are rapidly being replaced by “quants” – soft-spoken super nerds armed with high-tech software to help them beat the market.

CNN Money - Inside Wall Street - July 26, 2014

Maar om terug te komen op “Visualiseren van data”, Jan Marco, wat doe je me aan, bij alles wat ik doe en tegenkom denk ik nu steeds: wat, wat, grafiekje, kaartje van maken?